Jump to content

Orari mësimor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fletë e zbrazët e orarit që tregon ndarjet e orëve mësimore.

Orari mësimor është një kalendar që koordinon nxënësit dhe mësuesit brenda klasave dhe periudhave kohore të ditës së shkollës. Faktorë të tjerë përfshijnë lëndët e klasës dhe llojin e klasave të disponueshme (për shembull, laboratorët shkencorë).

Që nga vitet 1970, studiuesit në kërkimin operacional dhe shkencën e menaxhimit kanë zhvilluar zgjidhje të kompjuterizuara për problemin e orarit të shkollës (STP).

Përshkrimi dhe qëllimi i orarit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Orari i shkollës përbëhet nga një listë e grupit të plotë të kurseve të ofruara, si dhe nga koha dhe vendi i secilit kurs të ofruar. Qëllimi i orarit të shkollës është të informojë mësuesit se kur dhe ku ata japin mësim çdo lëndë, dhe t'u mundësojë studentëve të regjistrohen në një nëngrup kursesh pa konflikte në orar. [1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përpara prezantimit të metodologjive të kërkimit operacional dhe shkencës së menaxhimit, oraret e shkollave duhej të gjeneroheshin me dorë. Hoshino dhe Fabris shkruan: "Siç e dinë shumë administratorë të shkollave, krijimi i një orari është tepër i vështirë, duke kërkuar balancimin e kujdesshëm të kërkesave të shumta (kufizimet e vështira) dhe preferencat (kufizimet e buta). Kur oraret ndërtohen me dorë, procesi është shpesh 10% matematikë dhe 90% politikë, [2] duke çuar në gabime, joefikasitet dhe pakënaqësi midis mësuesve dhe studentëve." [1]

Për orarin më të thjeshtë të shkollës, siç është shkolla fillore, duhet të plotësohen këto kushte: [3]

 • një mësues nuk mund të japë dy lëndë në të njëjtën kohë
 • asnjë klasë nuk mund të përdoret nga dy lëndë njëkohësisht
 • çdo mësues ka një sërë orare mësimore të padisponueshme.

Hoshino dhe Fabris përshkruajnë kushte të tjera të problemeve të orarit të jetës reale, që

... përfshijnë kufizime shtesë që duhet të plotësohen, duke rritur më tej kompleksitetin e STP (problemi i orarit të shkollës).[3] Këto variacione përfshijnë kufizimet e ngjarjeve (p.sh. Kursi X duhet të planifikohet përpara kursit Y) dhe kufizimet e burimeve (p.sh. planifikimi i vetëm një kursi të bazuar në laborator në çdo kohë). Në universitetet e mëdha, ka kufizime shtesë që duhet të merren parasysh, të tilla si marrja parasysh e kohës që u duhet studentëve për të ecur nga një skaj i kampusit në tjetrin.[1]

Që nga vitet 1970, studiuesit kanë zhvilluar zgjidhje të kompjuterizuara për të menaxhuar kufizimet komplekse të përfshira në ndërtimin e orarit të shkollave. [1] Në vitin 1976, për shembull, Gunther Schmidt dhe Thomas Ströhlein zyrtarizuan STP me një algoritëm iterativ duke përdorur matrica logjike dhe hipergrafë . [4]

Nelishia Pillay publikoi një studim gjithëpërfshirës të këtyre algoritmeve në vitin 2014, [5] duke përfshirë një tabelë metodash për zgjidhjen e problemit të orarit të shkollës. [6]

Gjimnazi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Oraret e shkollave të mesme janë mjaft të ndryshme nga oraret e universiteteve. Dallimi kryesor është se në shkollat e mesme, nxënësit duhet të jenë të zënë dhe të mbikëqyrur çdo orë të ditës së shkollës, ose pothuajse çdo orë. Gjithashtu, mësuesit e shkollave të mesme në përgjithësi kanë ngarkesa mësimore shumë më të larta se sa është rasti në universitete. Si rezultat, përgjithësisht konsiderohet se oraret universitare përfshijnë më shumë gjykim njerëzor ndërsa caktimi i orarit të shkollës së mesme është një detyrë më intensive llogaritëse (shih problemin e kënaqësisë së kufizimeve ). [7]

Zgjedhja e opsioneve të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Detyra e ndërtimit të një orari të shkollës së mesme [8] mund të përfshijë opsionet e mëposhtme (jo një listë shteruese):

 • Mësuesit me kohë të pjesshme [9] duhet të kenë disa ditë të tëra pushimi. Ata ose do t'i specifikojnë shkollës se cilat ditë të javës janë ose thjesht sa ditë në cikël u duhen pushim. Mësues të tillë mund të shtojnë shumë vështirësinë e caktimit të orarit kur caktohen në blloqe të mëdha.
 • Ndonjëherë ka 2 ose 3 lëndë të cilat rrotullohen ndërmjet klasëve studentore gjatë gjithë vitit. Për shembull, studentët 8A [10] mund të marrin Art në gjysmën e parë të vitit dhe Muzikë në gjysmën e dytë.
 • Mësime jashtë orarit: [11] ndonjëherë një mësim i rastësishëm planifikohet "jashtë orarit" që do të thotë para shkollës, pas shkollës ose gjatë drekës. Kjo zakonisht ndodh me nxënësit më të vjetër. Mund të jetë një përgjigje e dëshpëruar ndaj problemeve të vështira të orarit ose një kompromis i arritur në mënyrë që shkolla të jetë në gjendje të ofrojë lëndë më pak të njohura.
 • Shkurtesat: Në Shtetet e Bashkuara "TTh" (ose nganjëherë "TTH" ose "T-TH") dhe "MWF" ose "MWF" përdoren si shkurtra jozyrtare për "të martën dhe të enjten" dhe "të hënën, të mërkurën dhe të premten". ». [12] [13] Ato përdoren kur kolonat duhet të jenë shumë të ngushta në tabela ku karakteret shtesë do të krijonin një rresht të ri të padëshiruar ose probleme të tjera të padëshiruara të formatimit.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d Hoshino, Richard; Fabris, Irene (2020). Hebrard, Emmanuel; Musliu, Nysret (red.). "Optimizing Student Course Preferences in School Timetabling, Proceedings of the 17th International Conference on the Integration of Constraint Programming, Artificial Intelligence, and Operations Research". Integration of Constraint Programming, Artificial Intelligence, and Operations Research. Lecture Notes in Computer Science (në anglisht). Springer International Publishing: 283–299. doi:10.1007/978-3-030-58942-4_19. ISBN 978-3-030-58942-4. Also available as .pdf: Hoshino & Fabris
 2. ^ Burke, Edmund; Erben, Wilhelm, red. (2001). "Practice and Theory of Automated Timetabling III". Lecture Notes in Computer Science (në anglishte britanike). doi:10.1007/3-540-44629-x. ISSN 0302-9743.
 3. ^ a b Post, Gerhard; Ahmadi, Samad; Daskalaki, Sophia; Kingston, Jeffrey H.; Kyngas, Jari; Nurmi, Cimmo; Ranson, David (2012-04-01). "An XML format for benchmarks in High School Timetabling". Annals of Operations Research (në anglisht). 194 (1): 385–397. doi:10.1007/s10479-010-0699-9. ISSN 1572-9338.
 4. ^ Gunther Schmidt and Thomas Ströhlein (1976) "A Boolean matrix iteration in timetable construction", Linear Algebra and Its Applications 15(1):27–51
 5. ^ Pillay, Nelishia (2014). "A survey of school timetabling research". Annals of Operations Research (në anglisht). 218 (1): 261–293.
 6. ^ Pillay, Nelishia (2014-07-01). "Overview of methods used to solve the school timetabling problem". Annals of Operations Research (në anglisht). 218 (1). doi:10.1007/s10479-013-1321-8. ISSN 1572-9338.
 7. ^ Brailsford, Sally C.; Potts, Chris N.; Smith, Barbara M. (1999-12-16). "Constraint satisfaction problems: Algorithms and applications" (PDF). European Journal of Operational Research (në anglisht). 119 (3): 557–581. ISSN 0377-2217.
 8. ^ "Importance of the School Time Table You Must Know". Notes Read (në anglishte amerikane). 2016-11-30. Marrë më 2018-07-23.
 9. ^ "ASTI: Regular part-time teacher". www.asti.ie (në anglisht). 22 nëntor 2019. Arkivuar nga origjinali më 22 nëntor 2019. Marrë më 2018-07-23.
 10. ^ "Chegg.com". www.chegg.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 23 korrik 2018. Marrë më 2018-07-23.
 11. ^ "STEM, Science and D&T resources | Schools | Practical Action". practicalaction.org (në anglisht). Marrë më 2018-07-23.
 12. ^ "College Writing Course Policies". UMass Amherst. 2010. Arkivuar nga origjinali më 2 janar 2017. Marrë më 17 janar 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Ivers, Karen S. (2003). A teacher's guide to using technology in the classroom. Westport, CT: Libraries Unlimited. fq. 121. ISBN 9781591580744. tth mw. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)