Meditimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Abbot of Watkungtaphao in Phu Soidao Waterfall.jpg

Përsiatja (ose meditimi nga lat. meditatio - mendoj, përsias,) është një mënyrë përkushtimi fetar ose ushtrimi mendor dhe shpirtëror, në të cilin njeriu përqendron mendjen e tij në një pikë të vetme (fjalë, fjali, emër), për të arritur një gjendje apo shkallë më të lartë të vetëdijes shpirtërore.

Përkufizime të emërtimit[redakto | redakto tekstin burimor]

Hyrje[redakto | redakto tekstin burimor]

Llojet e përsiatjes[redakto | redakto tekstin burimor]

Budizëm[redakto | redakto tekstin burimor]

Gnostikë[redakto | redakto tekstin burimor]

Hinduizëm[redakto | redakto tekstin burimor]

Islam[redakto | redakto tekstin burimor]

Ne Islam falja e namazit mund te kuptohet si nje lloj 'meditimi' ngase kerkohet nga cdo musliman te koncentrohet dhe te meditoje per Zotin e tij, me ndihmen e ajeteve te Kuran-it. Kjo eshte nje adhurim qe mundeson heqjen e trurit nga materializmi dhe qetesimin e saj. Pushimi i trurit dhe qetesimi i zemres jane edhe qellimi kryesor i cdo lloj meditimi. Dhikri (Permendja e Zotit) eshte gjithashtu nje lloj meditimi islamik. Dhikri mund te behet duke qendruar dhe perseritur emrat e Allahut, apo duke perseritur fjalen "estagfirullah" qe dmth. "Zot me fal". Lloj dhikri behet edhe pas cdo namazi me ndihmen e tespive, ku gjithashtu perseriten nga 33 her fjalet "Subhanallah" (Pa te meta eshte Lartmadheria e Zotit), "Elhamdulilah" (Falenderimi i takon vetem Zotit) dhe "Allahu Ekber" (Zoti eshte me i madhi). Ka edhe menyra tjera te berjes se meditimit me dhikr, varesisht nga Sufi Tarikatet e ndryshme qe kan mesimet e veta.

Judaizëm[redakto | redakto tekstin burimor]

Sikhizëm[redakto | redakto tekstin burimor]

Taoizëm[redakto | redakto tekstin burimor]

Qëndrimet trupore[redakto | redakto tekstin burimor]

Duhet te jesh i ulur me kembe te kryqezuara duart ti kesh te leshuara lehte te gjunjet gishi i mesem i dores duhet te jete i bashkuar me gishtin e tregues te dores.Kur behet meditimi duhet te jeni ne nje ambient te vdekur{natyra}i qete qe te mund te perqendroheni ne gjerat qe ju mendoni,zakonisht duhet te mendohet per gjera te bukura qe do te ndodhin ose per gjera te bukura qe te kane ndodhur. Ju lutem konsultohuni me trajner te Karates ose profesor-mesues te Sportit mer mendime me te gjera te Meditimit.

Qëllimi dhe pasojat e përsiatjes[redakto | redakto tekstin burimor]

Thënie[redakto | redakto tekstin burimor]

  • "Përsiatja sjell dituri; mungesa e përsiatjes lë në padije. Mëso mirë çka të çon përpara dhe çfarë të mban prapa, dhe zgjidh shtegun që të çon në dituri." Buddha

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]