Mejtepi në fshatin Lluka e Epërme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Mejtepi në fshatin Lluka e Epërme
Lloji Arkitekturore
Vendndodhja Lluka e Epërme, Deçan, Kosovë
Ndërtuar Shek. XIX
Emri zyrtar: Monument /Ansambël
Lloji Nën mbrojtje
Nr. i referencës 1622

Mejtepi në fshatin Lluka e Epërme është një monument i trashëgimisë kulturore në Lluka e Epërme, Deçan, Kosovë.[1] Ky monument është i kategorisë "Arkitekturor".

Historiku[redakto | përpunoni burim]

Në fshatin Lluka e Eperme, në qendër të fshatit pranë rrugës, gjendet Mejtepi i quajtur Mejtepi i Tahir Efendi Llukës. Objekt i ndërtuar në shek.XIX. Mejtepi i fshatit i ndërtuar nga mjeshtrit popullor shqiptarë në shekullin XIX, sipas teknikës së ndërtimit ky mejtep na përkujton në kullat e Rrafshit të Dukagjinit e ndërtuar nga guri dhe druri. Mejtepi u realizua në teknikën rustika ku hapjet portali, dritaret dhe qoshet e objektit u muratuan me gurë të pa përpunuar e çka bën të veçohet nga pjesë të tjera të muresës të mejtepit.Mejtepi e ruan gjendjen fillestare, me disa ndryshime të mavonëshme si në murosje ashtu edhe suvatimi në fasadat e jashtëme. Pos vlerës arkitektonike ajo posedon edhe rëndësin e saj historike për popullin shqiptar, sepse ishte shkollë e parë shqipe në këtë anë.Mejtepi është në gjendje të mirë.Më 27. 11. 2002 u realizua invetarizimi. Mejtepi gjendet në zonën katastrale nr.61800, ngastren nr. 157.[2]

Galeria[redakto | përpunoni burim]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ LISTA E TRASHËGIMISË KULTURORE PËR MBROJTJE TË PËRKOHSHME (PDF). Republika e Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Marrë më 17 gusht 2016. 
  2. ^ Meyteb in Llukë e Epërme (Peja)

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]