Mendra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nenexhiku
Inflorescence of Mentha spicata
Mentha x piperita
Mentha spicata (Spearmint)
Mentha × piperita (Peppermint)
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Mendra
Lloji:
Emri binomial
Mendra
Sinonimet[1]

Mendër ose Nenexhik është një gjini bimësh në familjen Lamiaceae (familja e mendrave).[2] Dallimi i saktë midis llojeve është i paqartë; vlerësohet se ekzistojnë 13 deri në 24 lloje.[1] Hibridizimi ndodh natyrshëm kur disa diapazone të specieve mbivendosen. Janë të njohura shumë hibride dhe kultivarë.

Gjinia ka një shpërndarje nënkozmopolitane në Evropë, Afrikë, Azi, Australi dhe Amerikën e Veriut.[3]

Llojet që përbëjnë gjininë e mendrës janë të përhapura gjerësisht dhe mund të gjenden në shumë mjedise. Shumica rriten më mirë në mjedise të lagështa dhe toka me lagështi. Mendrat do të rriten 10-120 cm të larta dhe mund të përhapen në një zonë të papërcaktuar. Për shkak të tendencës së tyre për t'u përhapur në mënyrë të pakontrolluar, disa mendra konsiderohen pushtuese.[4]

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mendrat janë barishte aromatike, pothuajse ekskluzivisht shumëvjeçare. Ata kanë stolone të përhapura gjerësisht nëntokësore dhe mbitokësore dhe kërcell të ngritur,[5] katror[6] të degëzuar. Gjethet janë të vendosura në çifte të kundërta, nga të zgjatura në heshtak, shpesh me push dhe me buzë të dhëmbëzuara. Ngjyrat e gjetheve variojnë nga jeshile e errët dhe gri-jeshile në vjollcë, blu dhe nganjëherë të verdhë të zbehtë.[3] Lulet janë të bardha në vjollcë dhe prodhohen në rrotullime të rreme të quajtura verticillasters. Korolla është me dy buzë me katër lobe nënbarabarta, lobi i sipërm zakonisht më i madhi. Fruti është një arrë, që përmban një deri në katër fara.

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mendra është një anëtar i fisit Mentheaenënfamiljen Nepetoideae. Fisi përmban rreth 65 gjini dhe marrëdhëniet brenda tij mbeten të paqarta.[2] Autorët nuk kanë rënë dakord për përshkrimin e mendrës. Për shembull, M. cervina është vendosur në Pulegium dhe Preslia, dhe M. cunninghamii është vendosur në Micromeria.[7] Në vitin 2004, një studim filogjenetik molekular tregoi se M. cervina dhe M. cunninghamii duhet të përfshihen në Mendër.[8] Megjithatë, M. cunninghamii u përjashtua në një trajtim të gjinisë në vitin 2007.[7]

Më shumë se 3000 emra janë publikuar në gjininë e mendrës, në renditje nga speciet në forma, shumica e të cilëve konsiderohen si sinonime ose emra të paligjshëm. Taksonomia e gjinisë është bërë e vështirë sepse shumë specie hibridizohen lehtësisht, ose rrjedhin vetë nga ngjarjet ndoshta të lashta të hibridizimit. Farat nga hibridet lindin pasardhës të ndryshueshëm, të cilët mund të përhapen përmes shumimit vegjetativ. Ndryshueshmëria ka çuar në atë që është përshkruar si "paroksizma të specieve dhe taksoneve nënspecifike"; për shembull, një taksonomist botoi 434 taksonë të rinj të nenexhikut vetëm për Evropën Qendrore ndërmjet viteve 1911 dhe 1916. Burimet e fundit njohin midis 18[7] dhe 24[1] lloje.

Kultivimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mentha x gracilis dhe M. rotundifolia: Unaza e çelikut është për të kontrolluar përhapjen e bimës.

Të gjitha mendrat lulëzojnë pranë pellgjeve me ujë, liqeneve, lumenjve dhe pikave të ftohta me lagështi në hije të pjesshme.[9] Në përgjithësi, mendrat tolerojnë një gamë të gjerë kushtesh dhe gjithashtu mund të rriten në diell të plotë. Mendra rritet gjatë gjithë vitit.[10]

Ata janë në rritje të shpejtë, duke zgjeruar shtrirjen e tyre përgjatë sipërfaqeve përmes një rrjeti vrapuesish. Për shkak të rritjes së shpejtë të tyre, një bimë e çdo mendre të dëshiruar, së bashku me pak kujdes, do të sigurojë më shumë se të mjaftueshme mendër për përdorim në shtëpi. Disa lloje të mendrës janë më invazive se të tjerët. Edhe me mendra më pak invazive, duhet pasur kujdes kur përzieni ndonjë mendër me ndonjë bimë tjetër, që të mos e marrë menteja. Për të kontrolluar mendrat në një mjedis të hapur, ato duhet të mbillen në enë të thella pa fund, të zhytura në tokë, ose të mbillen mbi tokë në vaska dhe fuçi.[9]

Disa mendra mund të shumohen me fara, por rritja nga fara mund të jetë një metodë jo e besueshme për rritjen e mendrës për dy arsye: farat e mendrës janë shumë të ndryshueshme - mund të mos përfundoni me atë që supozohej se ishte mbjellë[9] - dhe disa varietete mendre janë sterile. Është më efektive të merren dhe të mbillen prerje nga vrapuesit e mendrës së shëndetshme.

Mendrat më të zakonshëm dhe më të njohur për kultivim komercial janë mendra e butë njohur edhe si nenexhiku ose dhiozma (Mentha × piperita), mendra amtare (Mentha spicata), nenexhik skocez (Mentha x gracilis) dhe nenexhik misri (Mentha arvensis);[11] gjithashtu (kohët e fundit) nenexhik me mollë (Mentha suaveolens).

Mendrat supozohet të bëjnë bimë shoqëruese të mira, duke larguar insektet dëmtuese dhe duke tërhequr ato të dobishme. Ata janë të ndjeshëm ndaj mizave të bardha dhe afideve.

Vjelja e gjetheve të mendrës mund të bëhet në çdo kohë. Gjethet e freskëta duhet të përdoren menjëherë ose të ruhen deri në disa ditë në qese plastike në frigorifer. Opsionale, gjethet mund të ngrihen në tabaka me kuba akulli. Gjethet e thara të mendrës duhet të ruhen në një enë hermetike të vendosur në një zonë të freskët, të errët dhe të thatë.[12]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c "Mentha L." Plants of the World Online (në anglisht). Royal Botanic Gardens, Kew. Arkivuar nga origjinali më 2018-03-06. Marrë më 2019-07-15.
 2. ^ a b Harley, Raymond M.; Atkins, Sandy; Budantsev, Andrey L.; Cantino, Philip D.; Conn, Barry J.; Grayer, Renée J.; Harley, Madeline M.; de Kok, Rogier P.J.; Krestovskaja, Tatyana V. (2004). "Labiatae". përmbledhur nga Kubitzki, Klaus; Kadereit, Joachim W. (red.). The Families and Genera of Vascular Plants (në anglisht). Vëll. VII. Berlin; Heidelberg, Germany: Springer-Verlag. fq. 167–275. ISBN 978-3-540-40593-1.
 3. ^ a b Brickell, Christopher; Zuk, Judith D. (1997). The American Horticultural Society: A-Z Encyclopedia of Garden Plants (në anglisht). New York, NY: DK Publishing. fq. 668. ISBN 978-0-7894-1943-9.
 4. ^ Brickell, Christopher; Cole, Trevor (2002). The American Horticultural Society: Encyclopedia of Plants & Flowers (në anglisht). New York, NY: DK Publishing. fq. 605. ISBN 978-0-7894-8993-7.
 5. ^ Aflatuni, Abbas; Uusitalo, J.; Ek, S.; Hohtola, A. (janar–shkurt 2005). "Variation in the Amount of Yield and in the Extract Composition Between Conventionally Produced and Micropropagated Peppermint and Spearmint". Journal of Essential Oil Research (në anglisht). 17 (1): 66–70. doi:10.1080/10412905.2005.9698833. S2CID 97042181. Arkivuar nga origjinali më 2007-06-17. Marrë më 2005-05-10.
 6. ^ Rose, Francis (1981). The Wild Flower Key (në anglisht). Frederick Warne & Co. fq. 310. ISBN 978-0-7232-2419-8.
 7. ^ a b c Tucker, Arthur O.; Naczi, Robert F. C. (2007). "Mentha: An Overview of its Classification and Relationships". përmbledhur nga Lawrence, Brian M. (red.). Mint: The Genus Mentha (në anglisht). Boca Raton, Florida: CRC Press, Taylor and Francis Group. fq. 1–39. ISBN 978-0-8493-0779-9.
 8. ^ Bunsawat, Jiranan; Elliott, Natalina E.; Hertweck, Kate L.; Sproles, Elizabeth; Alice, Lawrence A. (2004). "Phylogenetics of Mentha (Lamiaceae): Evidence from Chloroplast DNA Sequences". Systematic Botany (në anglisht). 29 (4): 959–964. doi:10.1600/0363644042450973. JSTOR 25064024. S2CID 86816849.
 9. ^ a b c Bradley, Fern (1992). Rodale's All-new Encyclopedia of Organic Gardening (në anglisht). Emmaus, Pennsylvania: Rodale Press. fq. 390. ISBN 978-0-87857-999-0.
 10. ^ "Minted" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2014-08-31. Marrë më 2014-08-18.
 11. ^ Wees, David (4 mars 2015) [first published online 8 April 2013]. "Mint, Economic Importance". The Canadian Encyclopedia (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2016. Marrë më 2015-12-31.
 12. ^ Ortiz, Elisabeth (1992). The Encyclopedia of Herbs, Spices & Flavorings (në anglisht). London: Dorling Kindersley. fq. 36–7. ISBN 978-1-56458-065-8.