Jump to content

Microsoft PowerPoint

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e Microsoft PowerPoint 2019.

Microsoft PowerPoint është një program prezantimi, i krijuar nga Robert Gaskins dhe Dennis Austin në një kompani softuerësh të quajtur Forethought, Inc.[1] U lëshua më 20 prill 1987,[2] fillimisht vetëm për kompjuterët Macintosh.[3] Microsoft bleu PowerPoint për rreth 14 milion dollarë 3 muaj pasi u shfaq.[4] Kjo ishte blerja e parë e rëndësishme e Microsoft-it dhe Microsoft krijoi një njësi të re biznesi për PowerPoint në Silicon Valley ku ishte vendosur Forethought.[5]

PowerPoint u bë një komponent i paketës së Microsoft Office, i ofruar për herë të parë në 1989 për Macintosh dhe në 1990 për Windows,[6] i cili bashkonte disa aplikacione të Microsoft. Duke filluar me PowerPoint 4.0 (1994), PowerPoint u integrua në zhvillimin e Microsoft Office dhe miratoi komponentë të përbashkët të përbashkët dhe një ndërfaqe përdoruesi të konvergjuar.[7]

Pjesa e tregut e PowerPoint ishte shumë e vogël në fillim, përpara se të prezantohej një version për Microsoft Windows, por u rrit me shpejtësi me rritjen e Windows dhe Office. Që nga fundi i viteve 1990, pjesa e tregut botëror të PowerPoint të softuerit të prezantimit është vlerësuar në 95%.[8]

PowerPoint fillimisht u krijua për të ofruar pamje vizuale për prezantime në grup brenda organizatave të biznesit, por ka filluar të përdoret shumë gjerësisht në shumë situata të tjera komunikimi, si në biznes ashtu edhe më gjerë. Ndikimi i këtij përdorimi shumë më të gjerë të PowerPoint është përjetuar si një ndryshim i fuqishëm në të gjithë shoqërinë, me reagime të forta duke përfshirë këshilla se duhet përdorur më pak, duhet përdorur ndryshe ose duhet përdorur më mirë.[9]

Versioni i parë i PowerPoint (Macintosh 1987) u përdor për të prodhuar transparenca të sipërme, i dyti (Macintosh 1988, Windows 1990) mund të prodhonte gjithashtu rrëshqitje me ngjyra 35mm.[10] Versioni i tretë (Windows dhe Macintosh 1992) prezantoi daljen video të rrëshqitjeve virtuale në projektorët dixhitalë, të cilët me kalimin e kohës do të zëvendësonin plotësisht transparencat fizike dhe sllajdet. Një duzinë versione kryesore që atëherë kanë shtuar shumë veçori dhe mënyra funksionimi shtesë dhe e kanë bërë PowerPoint të disponueshëm përtej Apple Macintosh dhe Microsoft Windows, duke shtuar versione për iOS, Android dhe akses në ueb.[11]

 1. ^ "Microsoft PowerPoint". Encyclopaedia Britannica. 25 nëntor 2013. Arkivuar nga origjinali më 8 tetor 2015. Marrë më 25 gusht 2017. Microsoft PowerPoint, virtual presentation software developed by Robert Gaskins and Dennis Austin for the American computer software company Forethought, Inc. The program, initially named Presenter, was released for the Apple Macintosh in 1987. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Mace, Scott (2 mars 1969). "Presentation Package Lets Users Control Look". InfoWorld. Vëll. 9 no. 9. fq. 5. ISSN 0199-6649. Arkivuar nga origjinali më 24 maj 2015. Marrë më 25 gusht 2017. The $395 program will be shipped to dealers on April 20, Forethought said. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Microsoft PowerPoint". Encyclopaedia Britannica. 25 nëntor 2013. Arkivuar nga origjinali më 8 tetor 2015. Marrë më 25 gusht 2017. Microsoft PowerPoint, virtual presentation software developed by Robert Gaskins and Dennis Austin for the American computer software company Forethought, Inc. The program, initially named Presenter, was released for the Apple Macintosh in 1987. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Microsoft PowerPoint". Encyclopaedia Britannica. 25 nëntor 2013. Arkivuar nga origjinali më 8 tetor 2015. Marrë më 25 gusht 2017. ... in 1987 ... [i]n July of that year, the Microsoft Corporation, in its first significant software acquisition, purchased the rights to PowerPoint for $14 million. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Microsoft Buys Software Unit". Company News. New York Times. Vëll. CXXXV no. 46, 717. 31 korrik 1987. ISSN 0362-4331. Arkivuar nga origjinali më 24 maj 2015. Marrë më 25 gusht 2017. ... the acquisition of Forethought is the first significant one for Microsoft, which is based in Redmond, Wash. Forethought would remain in Sunnyvale, giving Microsoft a Silicon Valley presence. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Johnston, Stuart J. (1 tetor 1990). "Office for Windows Bundles Popular Microsoft Applications". InfoWorld. Vëll. 12 no. 40. fq. 16. ISSN 0199-6649. Arkivuar nga origjinali më 24 maj 2015. Marrë më 25 gusht 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Austin, Dennis (2001). "PowerPoint Version Timeline (to PowerPoint 7.0, 1995)" (PDF). GBU Wizards of Menlo Park. Arkivuar nga origjinali më 6 gusht 2017. Marrë më 24 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Thielsch, Meinald T.; Perabo, Isabel (maj 2012). "Use and Evaluation of Presentation Software" (PDF). Technical Communication. 59 (2): 112–123. ISSN 0049-3155. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 9 gusht 2016. Marrë më 24 gusht 2017. For many years, Microsoft has led the market with its program PowerPoint. Zongker and Salesin (2003) estimated a market share of 95% in 2003, and a Forrester study (Montalbano, 2009) widely confirmed this number, stating that only 8% of enterprise customers use alternative products. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Kosslyn, Stephen M. (2007). Clear and to the Point: Eight Psychological Principles for Compelling PowerPoint Presentations. Oxford University Press. fq. 222. ISBN 978-0-19-532069-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Gaskins, Robert (dhjetor 2007). "PowerPoint at 20: Back to Basics". Viewpoint. Communications of the ACM. 50 (12): 17. doi:10.1145/1323688.1323710. ISSN 0001-0782. S2CID 48306. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 7 janar 2016. Marrë më 27 maj 2015. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Compare PowerPoint features on different platforms". Microsoft Support. 19 prill 2022. Marrë më 23 tetor 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)