Jump to content

Mikseri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mikseri

 

Mikseri (i quajtur gjithashtu një mikser dore ose mikser në bazë në varësi të llojit) është një pajisje kuzhine që përdor një mekanizëm me ingranazhe për të rrotulluar një grup "rrahësish" në një tas që përmban ushqimin ose lëngjet që do të përgatiten duke i përzier ato.

Përzierësit ndihmojnë në automatizimin e detyrave të përsëritura të përzierjes, rrahjes ose rrahjes. Kur rrahësit zëvendësohen me një grep brumi, mund të përdoret edhe një mikser për të gatuar.

Një mikser mund të jetë një mekanizëm dore i njohur si një rrahës vezësh, një rrahës me motor me dorë ose një mikser stërvitjeje . Përzierësit mbështetës ndryshojnë në madhësi nga modelet e vogla të banakut për përdorim shtëpiak deri te makineritë komerciale me kapacitet të madh. Përzierësit me bazë krijojnë veprimin e përzierjes ose duke rrotulluar pajisjen e përzierjes vertikalisht (përzierësit planetarë), ose duke rrotulluar enën e përzierjes (përzierësit spirale). 

Mikseri me pjesë rrotulluese u patentua në 1856 nga Baltimore, Maryland, kallajuesi Ralph Collier. Kjo u pasua nga kamxhiku i EP Griffith i patentuar në Angli në 1857. Një tjetër rrahës rrotullues vezësh i kthyer me dorë u patentua nga JF dhe EP Monroe në 1859 në SHBA. Patenta e tyre e rrahësit të vezëve ishte një nga më të hershmet e blera nga Dover Stamping Company, rrahësit e vezëve Dover të së cilës u bënë një markë klasike amerikane. [1] [2] Termi "Dover Beater" u përdor zakonisht në shkurt të vitit 1929, siç shihet në këtë recetë nga gazeta Gazette e Cedar Rapids, IA, për "Hur-Mon Bavarian Cream", një recetë ëmbëlsirë e rrahur që përmban xhelatinë, krem pana, banane dhe. limonadë me xhenxhefil. [3] Dizajni Monroe u prodhua gjithashtu në Angli. [2] Në 1870, Turner Williams nga Providence, RI, shpiku një model tjetër rrahësi vezësh Dover. Në 1884, Willis Johnson nga Cincinnati, Ohio, shpiku përmirësime të reja në rrahësin e vezëve. [4]


Përzierësi i parë me motor elektrik mendohet të jetë ai i shpikur nga amerikani Rufus Eastman në 1885. [5] [6] Hobart Manufacturing Company ishte një prodhues i hershëm i mikserëve të mëdhenj komercialë, [7] dhe ata thonë se një model i ri i prezantuar në 1914 luajti një rol kyç në pjesën e mikserëve të biznesit të tyre. [8] Hobart KitchenAid dhe Sunbeam Mixmaster (prodhuar për herë të parë në 1910) ishin dy marka shumë të hershme amerikane të përzierësve elektrikë. [5] Përzierësit elektrikë vendas përdoreshin rrallë përpara viteve 1920, kur ato u miratuan më gjerësisht për përdorim shtëpiak. [9]

Në vitin 1908 Herbert Johnston, një inxhinier për kompaninë prodhuese Hobart, shpiku një mikser elektrik në këmbë. Frymëzimi i tij erdhi nga vëzhgimi i një bukëpjekës duke përzier brumin e bukës me një lugë metalike; së shpejti ai po luante me një homolog mekanik. Deri në vitin 1915, përzierësi i tij 20 gallon (80 L) ishte pajisje standarde për shumicën e furrave të mëdha. Në vitin 1919, Hobart prezantoi Përgatitësin e Ushqimit të Ndihmës Kuzhine (përzierës në qëndrim) për shtëpinë. [10]

Modelet e vjetra të mikserëve fillimisht renditnin secilën shpejtësi sipas emrit të funksionimit (p.sh. Beat-Whip do të ishte shpejtësi e lartë nëse është një mikser me 3 shpejtësi); ata tani janë të renditur sipas numrit. 

  1. ^ "Feeding America - Egg Beaters". Digital.lib.msu.edu. Arkivuar nga origjinali më 2011-09-25. Marrë më 2012-09-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b "Early rotary egg beaters". Homethingspast.com. 2012-08-02. Arkivuar nga origjinali më 2012-10-02. Marrë më 2012-09-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Hur-Mon Bavarian Cream Recipe". The Gazette. 1929-02-03. fq. 24. Arkivuar nga origjinali më 2023-02-28. Marrë më 2023-02-28. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Patent Images". pdfpiw.uspto.gov. Arkivuar nga origjinali më 2018-01-24. Marrë më 2018-01-23. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ a b Katz, Solomon H.; Weaver, William Woys (2003). Katz and Weaver, Encyclopedia of Food and Culture: Food production to Nuts, Scribner 2003, pages 323-333. ISBN 9780684805665. Marrë më 2012-09-30. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Vegetarian Times, Oct 2002, pages 69-70. tetor 2002. Arkivuar nga origjinali më 2023-05-25. Marrë më 2012-09-30. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Phil Ament. "Fascinating facts about the invention of the Standing Mixer by Herbert Johnson in 1908". Ideafinder.com. Arkivuar nga origjinali më 2013-10-01. Marrë më 2012-09-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "Hobart - Our History". Hobartcorp.com. Arkivuar nga origjinali më 2017-07-10. Marrë më 2012-09-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ Frederik Nebeker, Dawn of the electronic age: electrical technologies in the shaping of the modern world, 1914 to 1945. Wiley. 2009. fq. 131 and 238. ISBN 9780470409749. Arkivuar nga origjinali më 2023-07-12. Marrë më 2012-09-30. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ Phil Ament (5 maj 2015). "Mixer History - Invention of the Mixer". ideafinder.com. Arkivuar nga origjinali më 1 tetor 2013. Marrë më 5 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)