Jump to content

Muzeu i Artit i Gjeorgjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Muzeu i Artit i Gjeorgjisë (AMG) ( gjeorgjisht: საქართველოს ხელოვნების მუზეუმი , sak'art'velos khelovnebis muzeumi ), i njohur ndryshe si Muzeu i Arteve të Bukura Shalva Amiranashvili, është një nga muzetë kryesorë në vendin e Gjeorgjisë . E vendosur nën ombrellën e Muzeut Kombëtar të Gjeorgjisë, AMG ndodhet pranë Sheshit të Lirisë, Tbilisi dhe posedon rreth 140,000 artikuj të artit gjeorgjian, oriental, rus dhe të tjera evropiane. [1]

Një paraardhës i muzeut të sotëm, Galeria Kombëtare e Arteve, u hap me përpjekjet e artistëve të rinj gjeorgjian të arsimuar në Perëndim në Tbilisi (Tiflis) më 1 shkurt 1920. Prej tij u rrit Muzeu Qendror i Arteve të Bukura, i cili u hap në Tbilisi në gusht 1923. Materiali shtesë erdhi nga koleksione të ndryshme më të vogla. Në fund të vitit 1932, muzeu u zhvendos në qendër të qytetit të vjetër në vendin e kishës Metekhi të shekullit të 13-të.

"The Procuress", një pikturë e shekullit 16 nga Lucas Cranach Plaku u vodh dhe mbeti e zhdukur për një dekadë deri në vitin 2004, kur u kthye në Muzeun e Artit Gjeorgjian.

Në vitin 1945, pas një marrëveshjeje të veçantë midis qeverive sovjetike dhe franceze, vepra të shumta të artit që përbëjnë Thesarin Kombëtar të Gjeorgjisë – dorëshkrime, punime metalike, bizhuteri, smalt, piktura – u evakuuan nga qeveria gjeorgjiane në mërgim pas pushtimit të Ushtrisë së Kuqe të vitit 1921., u kthyen në Tbilisi dhe iu shtuan koleksionit të muzeut. Një rol të rëndësishëm në formimin e koleksionit luajti historiani i shquar i artit gjeorgjian Shalva Amiranashvili (me emrin e të cilit aktualisht quhet muzeu), i cili do të drejtonte muzeun për më shumë se tridhjetë vjet.

Muzeu u bë zyrtarisht i njohur si Muzeu i Artit i Gjeorgjisë në vitin 1950, në të njëjtin vit që u zhvendos në ndërtesën që tani zë. E ndërtuar në 1838 në stilin neoklasik, ndërtesa strehonte një seminar teologjik në periudhën Perandorake Ruse .

Muzeu u vendos, në fund të vitit 2004, nën administrimin e përbashkët me disa muze të tjerë, duke formuar Muzeun Kombëtar të Gjeorgjisë.

Dhomat e bollshme të ndërtesës së muzeut strehojnë koleksionin e përhershëm, të përbërë nga seksione të artit gjeorgjian, oriental, rus dhe evropian.

Më e rëndësishmja nga koleksionet e muzeut është natyrisht ajo e artit gjeorgjian, që ilustron zhvillimin e kulturës artistike kombëtare gjatë shumë shekujve nga kohët e lashta e deri më sot. Seksioni oriental vjen më pas për nga madhësia dhe rëndësia e tij dhe është një nga më të mëdhenjtë në vendet post-sovjetike. Pjesët e arteve të bukura persiane, veçanërisht arti kajar, është ndoshta pjesa më domethënëse e koleksionit oriental. Ai përfshin disa miniatura të artistëve të oborrit persianë - imazhe të bukurive të oborrit dhe portrete të shahëve dhe fisnikëve.

Muzeu shpesh mban ekspozita të përkohshme të veprave nga koleksione të tjera brenda dhe jashtë vendit.

  1. ^ Art Museum of Georgia Tbilisi, compiled and introduced by Tamaz Sanikidze (1985), Aurora Art Publishers, Leningrad.

Lidhjet e jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]