Jump to content

Nënprefekturat në Francë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ndërtesa e nënprefekturës në Verdun, Meuse
Ndërtesa e nënprefekturës në Langon, Gironde

Francë, një nënprefekturë ( frëngjisht: sous-préfecture ) është komuna e cila është qendra administrative e një qarku departamenti, që nuk përmban prefekturën, për departamentin e saj. Termi vlen edhe për ndërtesën që strehon selinë administrative për një arrondisement (qark). [1]

Nëpunësi civil në krye të një nënprefekture është nënprefekti, i ndihmuar nga një sekretar i përgjithshëm . Midis majit 1982 dhe shkurtit 1988, nënprefektët njiheshin në vend të kësaj me titullin Zëvendës Komisioner i Republikës ( commissaire adjoint de la République ). Kur administrimi i një qarku kryhet nga një prefekturë, sekretari i përgjithshëm i prefektit kryen detyra të barabarta me ato të nënprefektit.

Rrethet bashkiake të Parisit, Lionit dhe Marsejës janë ndarje të komunës dhe jo të prefekturës. Ato nuk janë qarqe në të njëjtin kuptim.

  1. ^ "Sous-préfectures : l'État à proximité", Senate (in French).