Jump to content

Nacionalizmi grek

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri kombëtar i Greqisë u miratua zyrtarisht nga Asambleja e Parë Kombëtare në Epidaurus më 13 janar 1822. Ka një kanton blu në këndin e sipërm të ngritjes që mban një kryq të bardhë; kryqi simbolizon krishterimin ortodoks lindor.

Nacionalizmi grek ose nacionalizmi helen, i referohet nacionalizmitgrekëve dhe kulturës greke.[1] Si ideologji, nacionalizmi grek filloi dhe u zhvillua në Greqinë klasike.[2][3] Në kohët moderne, nacionalizmi grek u bë një lëvizje e madhe politike duke filluar në fillim të shekullit të 19-të, e cila kulmoi me Luftën Greke për Pavarësi (1821–1829) kundër Perandorisë Osmane.[4]

Nacionalizmi grek u bë gjithashtu një lëvizje e fuqishme në Greqi pak para dhe gjatë Luftës së Parë Botërore, kur grekët, të frymëzuar nga Megali Idea, arritën të çlirojnë pjesë të Greqisë në Luftërat Ballkanike dhe pas Luftës së Parë Botërore, pushtuan për pak kohë rajonin e Smirna para se të rimerrej nga turqit.[5]

Nacionalizmi grek ishte gjithashtu ideologjia kryesore e dy regjimeve diktatoriale në Greqi gjatë shekullit të 20-të: regjimit të 4 gushtit (1936–41) dhe junta ushtarake greke (1967–74). Sot nacionalizmi grek mbetet i rëndësishëm në mosmarrëveshjen greko-turke mbi Qipron,[6] krahas mosmarrëveshjeve të tjera.

  1. ^ Motyl 2001, "Greek Nationalism", pp. 201–203.
  2. ^ Burckhardt 1999, p. 168: "The establishment of these Panhellenic sites, which yet remained exclusively Hellenic, was a very important element in the growth and self-consciousness of Hellenic nationalism; it was uniquely decisive in breaking down enmity between tribes, and remained the most powerful obstacle to fragmentation into mutually hostile poleis."
  3. ^ Wilson 2006, "Persian Wars", pp. 555–556.
  4. ^ Motyl 2001, "Greek Nationalism", pp. 201–203.
  5. ^ Motyl 2001, "Greek Nationalism", pp. 201–203.
  6. ^ Motyl 2001, "Greek Nationalism", pp. 201–203.