Ndihmë:URL

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kjo faqe është pjesë e Doracakut ndihmë për redaktuesit dhe jep shpjegime për mënyrat dhe funksionimin e "Lidhjeve të jashtme" d.m.th në kuptimin lidhjet përcjellëse apo nyjet që lidhin faqet e projektit me faqet në intenet.

Zakonisht këto lidhje përdoren në fund të fletës ku shkruhet një nëntitull "Lidhje të jashtme".

Adresat e URL-së të jashtëme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nyja për lidhje të jashtëme mund të paraqitet në këto forma:

 • caku: http://meta.wikimedia.org/ tregohet si: http://meta.wikimedia.org/
 • [ caku para-pamja ], me një fushë boshe në mes: [http://meta.wikimedia.org/ wikimedia] tregohest si wikimedia (shiko dhe Nyja me parameter)
 • [ caku ] - tregohet sipas radhës në faqe 1,2,3,... : [http://meta.wikimedia.org/] tregohet si: [1]


Caku është një adresë URL e cila mund të fillojë me "http://" ose "ftp://"; "file://" nuk punonë për boshet. Si ative funksionon vetëm në MSIE. Për të aktivizuar duhet futur $wgUrlshënimet e protololit në LocalSettings.php;

Shembull:

A-Z a-z 0-9 ._\/~%-+&#?!=()@

Zëvendësimet:

   "  #  $  %  &  '  *  ,  :  ; 
%20 %22 %23 %24 %25 %26 %27 %2a %2c %3a %3b
 <  >  ?  [  ]  ^  `  {  |  }
%3c %3e %3f %5b %5d %5e %60 %7b %7c %7dPërdorimi në stampa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi i lidhjeve të jashtëme në stampa mund të jetë në këto raste apo forma:

http://en.wikipedia.org/w/index.php?title={{{1}}}

Varabëlës {{{1}}} duhet futur vleren e plotë duke i plotësuar fushat boshe me nën-vizë si dhe për shkronjat si p.sh.:Ç duhet futur kodet e shmangies.

{{fullurl:{{{1}}}|{{{2}}}}}

[{{fullurl:Template:{{{1}}}|action=edit}} {{MediaWiki:Edit}} {{{2|{{{1}}}}}}].


Faqet janë të krijuara me një numër identiteti në formën Faqja_id sipas rradhës. Shiko (en) m:page table


Shiko dhe (en) m:Multiple titles.


Është fjala për funksionin e redaktimit Shembull:

Në disa aste ndihëmon freskimi apo zbrazja e hambarit të ngarkuar nga adresa e URL-së për të parë pamjen aktuale. //sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Ndihm%C3%AB:URL&action=purge

Ka disa vegla dhe funksione që ju lehtësojnë bartjen e faqeve, teksteve dhe veprime të ndryshme sikurse arkivimi i drej për drejt nga adresa e wiki-t: //sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Ndihm%C3%AB:URL&action=raw .

Funksione tjera janë : view, watch, unwatch, delete, revert, rollback, unprotect, info, markpatrolled, validate, render, deletetrackback, dhe history. Shiko dhe (en)MediaWiki:Badaccesstext.)Doracaku Ndihmë - Gjitha faqet në anglisht: Meta Help
Nëse gjeni ndonjë artikull që i takonë hapsirës Ndihmë në hapsirën e tjera Wikipedia zhvendoseni atë në në hapsirën Ndihmë.
'Për lexuesit : [Kërko] · [Shko] · Lidhjet këtu · Artikull i rastit · Faqe Speciale · Version shtypi - Ndryshime së fundmi · N. fundmi përparuar · Ndryshimet fqinje · Lista mbikqyrëse · Historiku i faqes · tani · Ngarkoni skeda · Kontributet - Hyni · Parapëlqimet · (en) User style
Për redaktorët | Faqja e re · Ndihmë:Emri i faqes · Lidhja · Lidhja wiki · Lidhja ndërwiki · Ndihmë:Nën shënimi · Teksti wiki · Lista · HTML dhe Wiki Figura dhe skeda · Seksioni · Stampa
Për moderatorët |
Për administratorët |
Shtojca | Doracak për Fillestarët
redaktoni kutin