Ndryshimi i klimës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Luhatjet e gazit karbonik, temperaturës dhe pluhurit gjatë 400.000 vjetëve të fundit në tokë.
Faktorët ndikues në ndryshimin e klimës.

Ndryshimi i klimës është një term i përdorur në klimatologji për të treguar ndryshimet e pësuara të klimëstokë në shkallë botërore gjatë hapësirave të ndryshme kohore, që nga krijimi i tokës e deri tani. Ndryshimi i klimës mund të shkaktohet nga proceset e brendshme tokësore, prej faktorëve të jashtëm (p.sh. ndryshimet në rritjen e rrezatimit diellor) ose, në kohët e fundit nga veprimtaria njerëzore.

Sot termi "ndryshimi i klimës" në politikën mjedisore shpesh lidhet me ndryshimet e tanishme klimatike, duke përfshirë ngritjen e temperaturës mesatare të sipërfaqës së tokës e njohur si ngrohja globale.

Faktorët e ndryshimit klimatik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshimi i klimës është një term i përdorur në klimatologji për të treguar ndyshimet e pësuara të saj në tokë në shkallë botërore gjatë hapësirave të ndryshme kohore, që nga krijimi i tokës e deri tani. Ndryshimi i klimës mund të shkaktohet nga proceset e brendëshme tokësore, prej faktorëve të jashtëm (p.sh. ndryshimet në rritjen e rrezatimit diellor) ose, në kohët e fundit nga veprimtaria njerëzore. Sot termi "ndryshimi i klimës" në politikën mjedisore shpesh lidhet me ndryshimet e tanishme klimatike, duke përfshirë ngritjen e temperaturës mesatare të sipërfaqës së tokës e njohur si nxehja globale.

Disa nga faktorët e ndryshimit klimatik janë:shpyllëzimi,ndikimi i njeriut,efekti serrë,efektet e rrezatimit diellor,krijimi i qendrave industriale etj.

Efekti serrë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Efekti serrë është efekti i shkaktuar kur rritet përqendrimi i karbonit në atmosferë, në formën e CO2 e CO, duke sjellë rritjen e temperaturave në Tokë. Kjo ndodh pasi gazi karbonik vepron si një shtresë izoluese në atmosferën e Tokës, duke lejuar rrezet e diellit që të hyjnë në atmosferë, por duke mos lejuar daljen e tyre jashte kur ndodh reflektimi nga sipërfaqja e Tokës. Si pasojë, temperatura e Tokës rritet, ashtu siç rritet në serra të ndërtuara nga njeriu.

Efektet e rrezatimit diellor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrezatimi diellor eshte nje nga shkaqet e ndryshimeve klimatike ne bote. Rrezet diellore bien pingul ne ekuator, dhe fillon te ndryshoje gjate poleve. po keshtu edhe ndryshimet klimatike, duke perfaqesuar temperaturat. ato ne ekuator jan shum te larta, por temperaturat fillojne te ulen gjate poleve. Nese rrezatimi diellor eshte i pakte temperaturat do te ulen, nese eshte i fort ateher temperaturat do te jene me te larta. Gjate stines se veres rrezatimi diellor eshte me i forte se gjate stines se dimrit.

Vullkanet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vullkanet ndikojne ne ndryshimin e klimes sepse gjate shperthimit te tyre nga llava dalin shume avuj, shume tymera te cilet bejne qe te ndryshoj klime ne nje vend te caktuar.

Ndikimet e njeriut në ndyshimin e klimës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpyllezimet e medha , shtimi i siperfaqeve me kultura bujqesore , krijimi i liqeneve artificiale etj , kane sjelle ndryshime ne aftesine thithese the rrezatimit diellor e si pasoje edhe ne temperaturen e ajrit. Krijimi I qendrave industriale , rritja e shfrytezimit te lendeve djegese ne industri , ngrohje etj. Ka ndotur atmosferen dhe ka shtuar sasine e gazeve dhe te aerozoleve. Kjo ka sjelle nje ngrohje te klimes ; po shfaqet dukuria serre , po shkaterrohet shtresa e ozonit cka reflekton edhe ne klime.

Dëshmitë për ndryshimet klimatike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbrojtja e gjendjes së tanishme të klimës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne mund te mbrojme klimen duke mbjellur peme dhe duke ndaluar perdorimin e naftes.Njerezit duhet te ndergjegjesohen dhe vetedijesohen.


Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne te gjithe mund te ndihmojme ne planetin tone duke mbjellur peme per nje vend me te gjelberuar,duke mos I perdorur shume makinat sepse ndotim mjedisin,duke mos I hedhur mbeturinat ne toke,duke ricikluar letren, qelqin dhe plastiken.Por gjithashtu duke mbrojtur burimet e pariperteritshme.