Jump to content

Nihilizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nihilizmi (nga latinishtja nihil, "asgjë") është një doktrinë filozofike që sugjeron mungesën e besimit në një ose më shumë aspekte domethënëse të jetës. Më së shumti, nihilizmi paraqitet në formën e nihilizmit ekzistencial, i cili argumenton se jeta është pa kuptim, qëllim ose vlerë të brendshme.[1]

Nihilistët moral pohojnë se nuk ka moral të natyrshëm dhe se vlerat morale të pranuara janë të ndërtuara abstraktisht. Nihilizmi gjithashtu mund të marrë forma epistemologjike, ontologjike ose metafizike, që do të se, në ndonjë aspekt, njohuria nuk është e mundur, ose realiteti nuk ekziston.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Alan Pratt përcakton nihilizmin ekzistencial si "nocionin se jeta nuk ka kuptim ose vlerë të brendshme dhe është, pa dyshim, kuptimi më i zakonshëm i fjalës sot" (Internet Encyclopaedia of Philosophy Arkivuar 12 prill 2010 tek Wayback Machine).