Jump to content

Nishanxhiu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nishanxhi (turqishtja osmane: Nişancı) ishte një post i lartë në burokracinë osmane. Fjala turke nişancı fjalë për fjalë do të thotë "kaligraf i oborrit" ose "vulosës", pasi detyra fillestare e nişancı ishte të vuloste porositë mbretërore.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse posti i kaligrafit të oborrit u krijua gjatë mbretërimit të Orhanit (1324–1361), emri nişancı hyri në përdorim gjatë mbretërimit të Murad II (1421–1451). Sipas ligjit të Mehmed II (1451–1481), nişancı ishte anëtar i divanit (qeverisë osmane). Duke filluar nga mesi i shekullit të 18-të, posti humbi rëndësinë e tij të mëparshme dhe në 1836 u shfuqizua.[1]

Detyrat e nişancı[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nişancı ishte përgjegjës për vulosjen e porosive të sulltanit dhe vezirit të madh. Nişancı ishte gjithashtu përgjegjës për mbikëqyrjen e arkivave të divanit dhe mbajtjen e të dhënave të sistemit të timarit (tokat e dhëna dhe autoriteti tatimor nga sulltanët osmanë burokratëve dhe ushtarëve sipahi në këmbim të shërbimeve të tyre). Deri në shekullin e 17-të, posti i nişancı ishte gjithashtu ekuivalenti i ministrit të jashtëm. Megjithatë, gjatë sundimit të Mehmed IV (1648–1687), reisülküttap (fjalë për fjalë "shefi i nëpunësve"), një post që më parë ishte në varësi të atij të nişancı, zëvendësoi nişancı si ministria e jashtme e Perandorisë Osmane.[2]

Vezirët e mëdhenj me origjinë Nisancı[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "On line history" (në turqisht). Arkivuar nga origjinali më 2012-01-26. Marrë më 2011-04-03.
  2. ^ Gabor Agoston-Bruce Masters: Encyclopaedia of the Ottoman Empire, ISBN 978-0-8160-6259-1, pp.50–51