Njësitë administrative të Afganistanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sistemi administrativë në Afganistan ndahet në tri nivele kryesore: 1. Vilajet (Qarkë) 2. Volusvali (Rrethë) 2. Qytete

Që nga 13 gushtii 2004, Afganistani ndahet në 34 njësi administrative të quajtura Vilajete. Vilajetet pastaj ndahen në njësi më të vogla të quajtura "Volusvali". Vilajeti qeverisen nga Valiu i cili emërohet nga qeveria qendrore në Kabul ose pranohet nga ajo. Deri më tani (2005) disa poste të Valiut për disa Vilajete janë të zbraztë.

Vilajete e Afganistanit (Kabuli)
Vilajetet e Afganistanit1
Baxhis Baghlan Balkë Bamijan Daikondi2
Farah Farjab Gazëni Govër Helmand
Herat Jovëzjan Kabulë Kandahar Kapisa
Khost Konar Kondoz Lagëman Lovëgar
Nangarhar Nimruz Nurestan Oruzgan Paktia
Paktika Panxhëshir3 Parvan Samanëganë Sar-e Pol
Takar Vardak Zabol
1. Emërtimet janë të përshtatura
2.Themeluar më 28 mars 2004 dhe 3. më 13 prill 2004