Vilajeti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vilajetet e Perandorisë Osmane në 1877

Vilajeti është njësi administrativekalifate (si vilajeti shqiptar) prezantuar me shpalljen e Ligjit të Vilajetit (Turqisht: Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi) më 21 janar 1867. Reforma ishte pjesë e reformave të vazhdueshme administrative që ishin duke u miratuar në të gjithë perandorinë dhe të regjistruara në Ediktin Perandorak të vitit 1856. Reforma fillimisht u zbatua eksperimentalisht në Vilajetin e Danubit, i formuar posaçërisht në 1864 dhe kryesuar nga reformatori kryesor Midhat Pasha. Reforma u zbatua gradualisht, dhe jo deri në vitin 1884 u zbatua në tërësinë e provincave të Perandorisë Osmane.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi vilajet rrjedh nga fjala arabe wilayah (ولاية‎). Ndërsa në arabisht, fjala wilayah përdoret për të treguar një krahinë ose rajon ose rreth pa ndonjë konotacion specifik administrativ, osmanët e përdorën atë për të shënuar një ndarje specifike administrative.

Lista e vilajetëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]