Jump to content

Kazaja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kazaja (arabisht قضاء‎, qaḍā, shumësi أقضية, aqḍiyah; osmanisht, kazâ)[1] ka qenë një ndarje administrative në administratën e Perandoria Osmane me një kajmekam në krye.

Në gjuhën shqipe fjala vjen nga turqishtja osmane[2] dhe do të thotë "jurisdiksion",[3] shpeshherë përkthehet "distrikt",[4] "nëndistrikt" që në fakt është nahije, ose "distrikt juridik". Në çdo sanxhak kishte një mëkëmbës të sanxhakbeut (myteselim) dhe komandant të spahinjve (allaj-bej), kurse në çdo kaza një gjykatës (kadillëk, nga kadiu) që varej drejtpërdrejt nga sulltani.[5]

  1. ^ Selçuk Akşin Somel. "Kazâ". The A to Z of the Ottoman Empire. Volume 152 of A to Z Guides. Rowman & Littlefield, 2010. p. 151. ISBN 9780810875791
  2. ^ Dizdari, Tahir (2005). "Kazá-ja" në Fjalorin e Orientalizmave në Gjuhën Shqipe. Tiranë: Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam. fq. 527. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Suraiya Faroqhi. Approaching Ottoman History: An Introduction to the Sources. Cambridge University Press, 1999. p. 88. ISBN 9780521666480
  4. ^ Donald Quataert. The Ottoman Empire, 1700-1922. 2nd Ed. Volume 34 of New Approaches to European History. Cambridge University Press, 2005. p. 108. ISBN 9781139445917
  5. ^ Eugene L. Rogan. Frontiers of the State in the Late Ottoman Empire: Transjordan, 1850-1921. Volume 12 of Cambridge Middle East Studies. Cambridge University Press, 2002. p. 12. ISBN 9780521892230