Njësitë tatare të matjes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një sistem vendas i peshave dhe masave përdorej nga Tatarët deri në vitin 1924, por u zhduk kur Bashkimi Sovjetik adoptoi zyrtarisht sistemin metrik .

Sistemi Tatar ka njësi të ngjashme me sistemin rus (p.sh. sajın dhe disätinä ), i cili është afër anglishtes (Sistemi rus ekzistonte që nga Rusi Kievan, por nën Pjetrin e Madh, njësitë ruse u vendosën në raport me sistemin anglez), prandaj një duym është afërsisht i barabartë me një inç (2.54 centimetra). Kjo listë përfshin emrat e tyre në gjuhën tatare[1].

Gjatësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njësitë tatare të gjatësisë
 • Duym (дюйм), gishti i vogël = 30 milimetra
 • Qarış (вершок) = 44.45 mm
 • Fut ( këmbë )
  • 1 Fut = 12 duym = 304.8 mm
 • Çirek, qarış ose söyäm (пядь)
  • 1 Çirek = 4 qarış = 177.8   mm
 • Arşın (аршин)
  • 1 Arşın = 4 cirek = 16 qarış = 28 dúym = 711.2   mm
 • Sajın, qolaç ose tayaq (сажень)
  • 1 Sajın = 3 arşın = 7 fut = 2.133 m
 • Çaqrım (верста)
  • 1 Çaqrım = 500 sajın = 1.0668   km
 • Färsäx ose parasang
  • 1 Färsäx = 6-7 çaqrım = 6.400-7.467   km
 • Mil (миля), milje gjeografike[2]
  • 1 Mil = 7 çaqrım = 7.467   km
 • Atnı tuqtawsız yurıyu (distanca që përshkon një kalë pa ndaluar)
  • 1 Atnı tuqtawsız yurıyu = 15-25   km
 • Cäyäwleneñ könlek yulı (një ditë udhëtimi)
  • 1 Cäyäwleneñ könlek yulı = 35 çaqrım = 37.338   km
 • Atnıñ könlek yulı (distanca që një kalë udhëton brenda një ditë, e barabartë me 40-50 km)
 • Cäyäwleneñ aylıq yulı, një muaj udhëtim, e barabartë me 1120.14   km
  • 1 Cäyäwleneñ aylıq yulı = 1050 çaqrım

Sipërfaqja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Quadrat sajın (sajın në katror)
  • 1 Quadrat sajın = 1 sajın 2 = 4.552 m 2
 • Carib (arşın në katror)
  • 1 Cärib = 3600 arşın 2 = 1820.9 m 2
 • Disätinä (десятина)
  • 1 Disätinä = 2400 Quadrat sajın = 10,925.4 m 2 = 1.09254 ha
 • Çirek
  • 1 Çirek = 1/2 disätinä = 1200 sajın në katror = 5462,7 m 2
 • Quadrat çaqrım (çaqrım në katror)
  • 1 Quadrat çaqrım = 1 çaqrım 2 = 1.138 km 2

Vëllimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Garneta (гарнец) = 3.279 l
 • Çirektän sigez (четверик)
  • 1 Çirektän sigez = 8 garneta = 26.238 l
 • Çirek (четверть)
  • 1 Çirek = 64 garneta = 8 Çirektän sigez = 209.91 l
 • Çiläk (ведро) = 12,299 l
 • Podawqa (пудовка)
  • 1 tenxhere, vëllimi = 16 kg ujë
 • Poçıq
  • 1 Poçıq = 2 podawqa = vëllimi i 32 kg ujë
 • Batman (njësi)
  • 1 batman = 4 podawqa

Masa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Öleş (допя) = 44.434   mg
 • Mısqal (золотник)
  • 1 Mısqal = 96 öleş = 4.265 g
 • Lot (лот)
  • 1 Lot = 3 mısqal = 12.797 g
 • Qadaq ose göränkä (фунт)
  • 1 Qadaq = 32 lot = 96 mısqal = 409.5 g
 • Enë (пуд)
  • 1 enë = 40 kadaq = 16.380   kg
 • Qantar
  • 1 Qantar = 2.5 enë = 40.951   kg
 • Berkovets (берковец)
  • 1 Berkovets = 10 enë = 163.805   kg

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Gjuha tartare - Farbitis.ru".
 2. ^ "Milje".