Njerëzit e Hendeqeve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Njerëzit e Hendeqeve (Arabisht:أصحاب الأخدود) është historia e përmendur në suren Buruxh. Ky histori është për njerëzit që do të hidhen në hendeqë, për shkak besimit të tyre në Allah.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prej ajetit 4 deri në ajetin e 7 përmendet historia e njerëzve të devotshëm, të cilët janë djegur në hendeqë. Më poshtë ajetet janë të përthyera në gjuhën shqipe:

 1. 85:4 - Mallkuar qofshin ata të zotët e hendeqeve,
 2. 85:5 - Të zjarrit më plot lëndë djegëse,
 3. 85:6 - Kur ata rrinin ulur rreth tij,
 4. 85:7 - Dhe dëshmonin atë që bënin me besimtarët.

Pastaj Kurani përmend ata që u vranë në këtë rrugë vetëm për shkak se besuan Allahun. Pastaj përmendet fati i torturuesve prej ajetit 8 deri në ajetin 10:

 1. 85:8 - E nuk patën pse t’i urrejë, përveç që e besuan All-llahun, ngadhënjyesin, të lavdëruarin,
 2. 85:9 - Të cilit i takon sundimi i qiejve e i tokës, e All-llahu është dëshmitar i çdo sendi.
 3. 85:10 - Është i sigurt se ata që i sprovuan besimtarët dhe besimtaret dhe nuk u penduan; ata kanë dënimin e Xhehennemit dhe dënimin e djegies.

Koha dhe vendi i ngjarjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ukhdud është vend historike që ndodhet 5 kilometra në jug të NexhranitArabia Saudite. Ngjarja e El-Ukhdudit ndodhi në kohën e Dhu Nuvasit, mbretit të fundit të Mbretërisë Himjarite.[2]

Historia sipas burimeve tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Thuhet në një hadith për një mbret që kishte një magjistarë në kohën para Muhammedit. Si magjistarë u rrit dhe vdekja e tij ishte afër, ai e pyeti një Mbretin ta zgjedhë një djalosh të zgjuar që ta mësoj magjinë prej tij. Sidoqoftë, djaloshi ishte i trajnuar në magji, ai e takoi një prift çdo ditë gjatë rrugës së tij në klasën e magjisë dhe në fund u bë besimtar i vërtet. Si rezultat, ai i shpëtoi njerëzit dhe i shëronte të sëmurit në një mënyrë të pazakonshme. Kur Mbreti e kuptoi, ai e urdhëroi djaloshin ta braktisë besimin e tij në Zot. Djaloshi e refuzoi urdhërinë e Mbretit, më pas djaloshi u vra. Mbreti gjithashtu i djegi njerëzit të cilët shkuan pas besimit të djaloshit, në një ose më shumë hendeqë.[3][4][5]

Sipas burimeve krishtere, kjo ngjarje ka ndodhur në kohën e Dhu Nuvas. Dhu Nuvas u konvertua në Jahudizëm dhe emërtoi veten me emrin Xhozef. Ai shkoi në Nexhren për t'i detyruar krishterët që të konvertohen në Jahudizëm. Mirëpo ata refuzuan, Mbreti i hodhi të gjithë dhe i dogji në hendeqë.[6]

Gjithashtu është hadith tjetër që Zoti e zgjodhi një profet në Abisini, por njerëzit e Abisinisë e mohuan. Kështu filloi një luftë mes Profetit dhe kundërshtarëve të tij. Në fund Profeti dhe ndjekësit e tij u mposhtën dhe u dogjën në hendeqë.[7]

Transmetohet se një shok i profetit Daniel u dogj në hendeqë.[8] Në një hadith tjetër që transmetohet nga Sa'id ibn Xhubejr se njerëzit e djegur kanë qenë prej Esfandehan dhe ata kanë qenë Mexhus.[9][10] Disa thojnë se kjo ka ndodhur shumë herë në shumë vende si Jemeni, Konstandinopoja, Babiloni, Irak dhe El-Sham.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "People of the Ditch". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Ukhdud Najran the story is narrated by Quran and successive civilizations". Arkivuar nga origjinali më 24 shtator 2015. Marrë më 4 korrik 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Abdul Malik bin Hisham Ibn Hisham, Biography of the Prophet, Darol-Ma'refah Publication, Beirut, vol.1, pp.35–36, 1355 H.Sh.
 4. ^ Muhammad Bal'ami, History of the Prophets and Kings, Sorosh Publication, Tehran, vol.2, pp.121–122, 1378 H.Sh.
 5. ^ "The Story of the Boy and the King from Surah al-Buruj". Marrë më 6 shtator 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Encyclopaedia Of The Quran, Jane Dammen McAuliffe, vol.2, pp.147–148
 7. ^ Barghi, Ahmad ibn Muhammad. Almahasen. Vëll. 1. fq. 250. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Tafsir al-Tabari. Vëll. 30. fq. 85–86. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Al-Qurtubi. Tafsir al-Qurtubi. Vëll. 19. fq. 191. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Shejh Tabarsi. Majma' al-Bayan. Vëll. 10. fq. 706. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)