Operacioni Flash

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Operacioni Blici (serbo-kroatisht: Operacija Bljesak/Операција Бљесак) ishte një ofensivë e shkurtër e Ushtrisë Kroate (HV) e kryer kundër forcave të

Lufta Ballkanike/Lufta e Kroacisë/Harta e Operacionit Flash (Bljesak).

protoshtetit të vetëshpallur të Republikës së Krajinës Serbe (RSK) nga 1-3 maj 1995. Ofensiva ndodhi në fazat e mëvonshme të Luftës Kroate për Pavarësi dhe ishte konfrontimi i parë i madh pas armëpushimit dhe marrëveshjeve të bashkëpunimit ekonomik që u nënshkruan midis Kroacisë dhe RSK-së në 1994. Rezistenca e fundit e organizuar e RSK-së pushoi zyrtarisht më 3 maj, me shumicën e trupave që u dorëzuan të nesërmen pranë Pakracit, megjithëse operacionet e pastrimit vazhduan edhe për dy javë të tjera.

Operacioni Flash ishte një fitore strategjike për Kroacinë që rezultoi në kapjen e 558 km2 të spikatur të mbajtura nga forcat e RSK me qendër në dhe rreth qytetit të Okuçanit. Qyteti, i cili rrinte me këmbë në hekurudhën dhe autostradën Zagreb-Beograd, i kishte paraqitur Kroacisë probleme të mëdha transporti midis kryeqytetit të vendit Zagreb dhe rajonit lindor të Sllavonisë, si dhe midis territoreve jo të afërta të mbajtura nga RSK. Zona ishte pjesë e Sektorit Perëndimor të Operacionit për Rikthimin e Besimit të Kombeve të Bashkuara (UNCRO) nën mandatin paqeruajtësKëshillit të Sigurimit të Kombeve të BashkuaraKroaci. Forca sulmuese përbëhej nga 7.200 trupa HV, të mbështetur nga policia speciale kroate, të grumbulluar kundër rreth 3.500 ushtarëve të RSK. Në përgjigje të operacionit, ushtria e RSK-së bombardoi Zagrebin dhe qendrat e tjera civile, duke shkaktuar 7 viktima dhe 205 të plagosur.

42 ushtarë të HV dhe policë kroatë u vranë dhe 162 u plagosën gjatë sulmit. Viktimat e RSK-së janë të diskutueshme - autoritetet kroate cituan vdekjen e 188 ushtarëve dhe civilëve serbë me rreth 1.000-1.200 të plagosur. Burimet serbe, nga ana tjetër, pohuan se 283 civilë serbë u vranë, në kundërshtim me 83 të raportuar nga Komiteti Kroat i Helsinkit. Vlerësohet se nga 14.000 serbë që jetonin në rajon, 2/3 u larguan menjëherë me më shumë ndjekës në javët në vijim. Deri në fund të qershorit, llogaritet se kanë mbetur vetëm 1.500 serbë. Më pas, përfaqësuesi personal i Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara Yasushi Akashi kritikoi Kroacinë për "shkelje masive" të të drejtave të njeriut, por deklaratat e tij u hodhën poshtë nga Human Rights Watch dhe në një farë mase nga raportuesi i Komisionit të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, Tadeusz Mazowiecki.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]