Lufta kroate për pavarësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lart majtas: Rruga qendrore e Dubrovnikut, Stradun, në rrënoja gjatë rrethimit të Dubrovnikut lart djathtas: rezervuari i ujit të Vukovarit Mesi majtas: Një tank kryesor luftarak serb T-55 i shkatërruar nga ushtria kroate në rrugën për në Drniš. Poshtë majtas: Vukovar varrezat përkujtimore poshtë djathtas: Ushtarët e Ushtrisë Kroate po përgatiten të shkatërrojnë një tank serb

Lufta kroate për pavarësi u zhvillua nga viti 1991 deri në 1995 midis forcave kroate besnike ndaj qeverisë së Kroacisë - e cila kishte shpallur pavarësinë nga Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë (RSFJ) - dhe Ushtrisë Popullore Jugosllave (JNA) të kontrolluar nga serbët dhe serbët lokalë. forcat, me APJ-në që i dhanë fund operacioneve të saj luftarake në Kroaci deri në vitin 1992. Në Kroaci, lufta përmendet kryesisht si "Lufta e Atdheut" dhe gjithashtu si "Agresioni i Serbisë së Madhe". Në burimet serbe përdoren "Lufta në Kroaci" dhe (rrallë) "Lufta në Krajina".

Shumica e kroatëve donin që Kroacia të largohej nga Jugosllavia dhe të bëhej një vend sovran, ndërsa shumë serbë etnikë që jetonin në Kroaci, të mbështetur nga Serbia, kundërshtuan shkëputjen dhe donin që tokat e pretenduara nga serbët të ishin në një shtet të përbashkët me Serbinë. Shumica e serbëve kërkuan një shtet të ri serb brenda një federate jugosllave, duke përfshirë zonat e Kroacisë dhe Bosnje-Hercegovinës me shumicë etnike serbe ose pakica të konsiderueshme, dhe u përpoqën të pushtonin sa më shumë Kroacinë. Kroacia shpalli pavarësinë më 25 qershor 1991, por ra dakord ta shtyjë atë me Marrëveshjen e Brionit dhe të ndërpresë të gjitha lidhjet e mbetura me Jugosllavinë më 8 tetor 1991.

APJ fillimisht u përpoq ta mbante Kroacinë brenda Jugosllavisë duke pushtuar të gjithë Kroacinë. Pasi kjo dështoi, forcat serbe krijuan Republikën e vetëshpallur protoshtetërore të Krajinës Serbe (RSK) brenda Kroacisë, e cila filloi me Revolucionin e Logut. Pas armëpushimit të janarit 1992 dhe njohjes ndërkombëtare të Republikës së Kroacisë si shtet sovran, linjat e frontit u vendosën, Forca Mbrojtëse e Kombeve të Bashkuara (UNPROFOR) u vendos dhe luftimet u bënë kryesisht të ndërprera në tre vitet në vijim. Gjatë asaj kohe, RSK përfshinte 13.913 km2, më shumë se një e katërta e Kroacisë. Në vitin 1995, Kroacia nisi dy ofensiva të mëdha të njohura si Operacioni Blic dhe Operacioni Stuhia; këto ofensiva i dhanë fund luftës në favor të saj. Zona e mbetur e Autoritetit Kalimtar të Kombeve të Bashkuara për Sllavoninë Lindore, Baranja dhe Sirmium Perëndimor (UNTAES) u riintegrua paqësisht në Kroaci deri në vitin 1998.

Lufta përfundoi me fitoren e Kroacisë, pasi ajo arriti qëllimet që kishte shpallur në fillim të luftës: pavarësinë dhe ruajtjen e kufijve të saj. Përafërsisht 21–25% e ekonomisë së Kroacisë u shkatërrua, me rreth 37 miliardë dollarë në infrastrukturë të dëmtuar, prodhim të humbur dhe kosto të lidhura me refugjatët. Mbi 20,000 njerëz u vranë në luftë dhe refugjatët u zhvendosën nga të dyja anët. Qeveritë serbe dhe kroate filluan të bashkëpunojnë në mënyrë progresive me njëra-tjetrën, por tensionet mbeten, pjesërisht për shkak të vendimeve të Gjykatës Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë (ICTY) dhe padive të ngritura nga secili vend kundër tjetrit.

Në vitin 2007, Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë (ICTY) ktheu një vendim fajësie kundër Milan Martiç, një nga udhëheqësit serbë në Kroaci, për bashkëpunim me Slobodan Millosheviçin dhe të tjerët për të krijuar një "shtet të bashkuar serb". Midis 2008 dhe 2012, ICTY kishte ndjekur penalisht gjeneralët kroatë Ante Gotovina, Mladen Markač dhe Ivan Čermak për përfshirje të dyshuar në krimet në lidhje me Operacionin Stuhia. Čermak u lirua plotësisht dhe dënimet e Gotovinës dhe Markaçit u rrëzuan më vonë nga një Kolegj Apeli i ICTY-së. Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë hodhi poshtë pretendimet e ndërsjella për gjenocid nga Kroacia dhe Serbia në vitin 2015. Gjykata ripohoi se, në një masë, krime kundër civilëve kishin ndodhur, por vendosi se qëllimi specifik gjenocidal nuk ishte i pranishëm.

Prapaskena[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshimet politike në Jugosllavi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trazirat civile dhe kërkesat për autonomi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forcat ushtarake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forcat serbe dhe të Ushtrisë Popullore Jugosllave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forcat kroate[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kursi i luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1991: Fillojnë armiqësitë e hapura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Incidentet e para të armatosura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deklarata e Pavarësisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përshkallëzimi i konfliktit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kulmi i luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1992: Armëpushimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1993: Përparimet ushtarake kroate[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1994: Erozioni i mbështetjes për Krajina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1995: Fundi i luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Riintegrimi i Sllavonisë Lindore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Defekte të dukshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndikimi dhe pasojat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlerësimi i llojit dhe emrit të luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viktimat dhe refugjatët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dëmet gjatë luftës dhe fushat e minuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Krimet e luftës dhe ICTY[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Roli i Serbisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Roli i bashkësisë ndërkombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]