Sllavonia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sllavonia

Slavonia ( /s l ə ˈ v oʊ n i ə / ; kroatisht: Slavonija) është, me Dalmacinë, Kroacinë, dhe Istrinë, një nga katër rajonet historike të Kroacisë . Duke marrë lindjen e vendit, ajo korrespondon përafërsisht me pesë qarqe kroate : Brod-Posavina, Osijek-Baranja, Požega-Slavonia, Virovitica-Podravina dhe Vukovar-Syrmia, megjithëse territori i qarqeve përfshin Baranjën, dhe përkufizimi i shtrirjes perëndimore të Sllavonisë si rajon ndryshon. Qarqet mbulojnë 12,556 square kilometres (4,848 sq mi) ose 22,2% të Kroacisë, e banuar nga 806,192—18,8% e popullsisë së Kroacisë. Qyteti më i madh në rajon është Osijeku, i ndjekur nga Slavonski Brod dhe Vinkovci.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sllavonia ndodhet në pellgun e Panonisë, kufizohet kryesisht nga lumenjtë Danub, Drava dhe Sava. Në perëndim, rajoni përbëhet nga luginat e Savës dhe Dravas dhe malet që rrethojnë Luginën e Pozhegës dhe fushat në lindje. Sllavonia gëzon një klimë të moderuar kontinentale me reshje relativisht të ulëta.

Pas rënies së Perandorisë Romake Perëndimore, e cila sundoi zonën e Sllavonisë moderne deri në shekullin e 5-të, Ostrogotët dhe Lombardët kontrolluan zonën përpara ardhjes së Avarëve dhe Sllavëve, kur u krijua Principata e Panonisë së Poshtme në shekullin e VII. Më vonë ajo u përfshi në Mbretërinë e Kroacisë ; pas rënies së saj, mbretëria u sundua përmes një bashkimi personal me Hungarinë .

Ajo u bë pjesë e Tokave të Kurorës Hungareze në shekullin e 12-të. Pushtimi osman i Sllavonisë ndodhi midis viteve 1536 dhe 1552. Në vitin 1699, pas Luftës së Madhe Turke të viteve 1683-1699, Traktati i Karlovcit ia transferoi Sllavoninë Habsburgëve. Pas kompromisit austro-hungarez të vitit 1867, Sllavonia u bë pjesë e pjesës hungareze të mbretërisë, dhe një vit më vonë ajo u bë pjesë e Mbretërisë së Kroacisë-Sllavonisë . Në vitin 1918, kur Austro-Hungaria u shpërbë, Sllavonia u bë pjesë e shtetit jetëshkurtër të sllovenëve, kroatëve dhe serbëve, i cili nga ana e tij u bë pjesë e Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve, e cila më vonë u quajt Jugosllavi . Gjatë Luftës Kroate për Pavarësi të viteve 1991–1995, Sllavonia përjetoi luftime të ashpra, duke përfshirë Betejën e Vukovarit të vitit 1991.

Ekonomia e Sllavonisë bazohet kryesisht në industrinë përpunuese, tregtinë, transportin dhe inxhinierinë civile. Bujqësia është një komponent i rëndësishëm i ekonomisë së saj: Sllavonia përmban 45% të tokës bujqësore të Kroacisë dhe përbën një pjesë të konsiderueshme të blegtorisë dhe prodhimit të kulturave të përhershme në Kroaci. Produkti i Brendshëm Bruto (PBB) i pesë qarqeve të Sllavonisë është 6,454 milionë euro ose 8005 euro për frymë, 27.5% nën mesataren kombëtare. PBB-ja e pesë qarqeve përfaqëson 13.6% të PBB-së së Kroacisë.

Trashëgimia kulturore e Sllavonisë përfaqëson një përzierje të ndikimeve historike, veçanërisht ato nga fundi i shekullit të 17-të, kur Sllavonia filloi të rimëkëmbet nga luftërat osmane dhe kultura e saj tradicionale. Sllavonia kontribuoi në kulturën e Kroacisë përmes artit, shkrimtarëve, poetëve, skulptorëve dhe patronazhit të artit . Në muzikën tradicionale, Sllavonia përfshin një rajon të veçantë të Kroacisë dhe kultura tradicionale ruhet përmes festivaleve folklorike, me rëndësi që i jepet muzikës tamburica dhe bećarac, një formë e këngës tradicionale, e njohur si një trashëgimi kulturore jomateriale nga UNESCO . Kuzhina e Sllavonisë pasqyron ndikime të ndryshme - një përzierje e elementeve tradicionale dhe të huaja. Sllavonia është një nga zonat e prodhimit të verës në Kroaci, me qendrat Ilok dhe Kutjevo të njohura si qendra të prodhimit të verës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]