Ostrogotët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mauzoleu i Theodorikut të Madh
Harta e migrimeve dhe mbretërive gotike
Monedha e Mbretit Theodahad (534-536), e prerë në Romë - ku ai mban mustaqe barbare.

Ostrogotët (Latin: Ostrogothi, Austrogothi) ishin një popull gjermanik i epokës romake. Në shekullin V, ata ndoqën Visigotët në krijimin e një prej dy mbretërive të mëdha gotike brenda Perandorisë Romake, bazuar në popullsitë e mëdha gotike që ishin vendosur në Ballkan në shekullin IV, pasi kishin kaluar Danubin e Poshtëm . Ndërsa Visigotët ishin formuar nën udhëheqjen e Alarikut I, entiteti i ri politik Ostrogot i cili erdhi për të sunduar Italinë u formua në Ballkan nën ndikimin e Dinastisë Amal, familjes së Theodorikut të Madh .

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas vdekjes së Atilës dhe rënies së perandorisë hunike të përfaqësuar nga Beteja e Nedaos në vitin 453, familja Amal filloi të formojë mbretërinë e tyre në Panoni . Perandori Bizantin Zeno i luajti këta Gotët Panonianë kundër Gotëve Thrakianë, por në vend të kësaj të dy grupet u bashkuan pas vdekjes së udhëheqësit trak Theoderik Straboni dhe djalit të tij Recitach. Zenoni më pas mbështeti Teodorikun për të pushtuar Italinë dhe për të zëvendësuar Odoacerin atje, të cilin ai më parë e kishte mbështetur si mbret të saj. Në vitin 493 Theodoriku i Madh krijoi Mbretërinë OstrogotikeItalisë, kur ai mundi forcat e Odoacerit dhe vrau rivalin e tij në një banket.

Pas vdekjes së Theoderikut, pati një periudhë paqëndrueshmërie, duke tunduar përfundimisht Perandorin Bizantin Justinian për t'i shpallur luftë Ostrogotëve në vitin 535, në një përpjekje për të rivendosur pushtetin në ish -provincat perëndimore të Perandorisë Romake . Fillimisht, Bizantinët ishin të suksesshëm, por nën udhëheqjen e Totilës, gotët ripushtuan pjesën më të madhe të territorit të humbur deri në vdekjen e Totilës në Betejën e Taginaes. Lufta zgjati për gati 21 vjet dhe shkaktoi dëme të mëdha në të gjithë Italinë, duke zvogëluar popullsinë e gadishullit. Ostrogotët e mbetur në Itali u tretën në Lombardët, të cilët krijuan një mbretëri në Itali në vitin 568.

Ashtu si me grupet e tjera gotike, historia e popujve që i përbënin ata para se të arrinin në Ballkanin Romak është e vështirë të rindërtohet në detaje. Sidoqoftë, Ostrogotët shoqërohen me emrin e mëparshëm Greuthungi. Vetë Ostrogotët u referoheshin më shumë thjesht si Gotë edhe në shekullin V, por para kësaj ata u referuan një herë, në një poezi të Klaudianit e cila i shoqëron ata me një grup Greuthungi, të vendosur si një njësi ushtarake në Frigji . Për më tepër, historiani i shekullit VI të gotëve Jordanes i barazoi Ostrogotët e kohës së tij me Gotët e sunduar nga Mbreti Ermanaric në shekullin IV, të cilët shkrimtari romak Ammianus Marcellinus i kishte quajtur Greuthungi, dhe i përshkroi ata se jetonin midis lumenjve Dniester dhe Don. Hunët dhe Alanët sulmuan Gotët nga lindja dhe grupe të mëdha Gotësh u transferuan në Perandorinë Romake, ndërsa të tjerët u bënë nënshtrues të Hunëve.

Theodemiri dhe Theoderiku i zhvendosën Gotët e tyre nëpër Ballkan, ndërsa ndërkohë, Gotët Thrakë ishin fokusi kryesor i fuqisë gotike. Për ca kohë ata mbajtën një pjesë të Maqedonisë dhe Ilirisë, duke kontrolluar një pjesë të Via Egnatia midis qyteteve kryesore romake të Durrësit dhe Thesalonikut . Theodemir vdiq në Cyrrhus në vitin 474, pasi ishte siguruar që Theoderiku ("i Madh") të ishte caktuar si pasardhës. Në të njëjtin vit, Teoderiku tjetër ("Straboni"), mbeti jashtë favorit të perandorit të ri Zeno. [1]

Në mungesë të pranisë unifikuese të Theodoric, Ostrogothët dhe Visigotët nuk ishin në gjendje të konsolidonin mbretëritë e tyre pavarësisht nga farefisnia e tyre e përbashkët gjermane. Disa raste kur ata vepruan së bashku pas kësaj kohe janë shumë të shpërndara dhe të rastësishme. Amalariku arriti në mbretërinë Visigotike në Iberi dhe Septimania. Nipi i Theodorikut Athalaricku mori mantelin si mbret i Ostrogothëve për pesë vitet e ardhshme. [1] Provence iu shtua sundimit të mbretit të ri ostrogotik Athalarik dhe përmes vajzës së tij Amalasuntha e cila u emërua regjente. [2] Të dy nuk ishin në gjendje të zgjidhnin mosmarrëveshjet midis elitave gotike.

Mbreti Theodahad, (i lindur në TauresiumDardanisë) që përndryshe ishte kushëriri i Amalasunthas dhe nipi i Theodorikut përmes motrës së tij, i mori përsipër dhe i vrau ata; [1] megjithatë uzurpatorët çuan në më shumë gjakderdhje. Në krye të kësaj përleshjeje, Ostrogotët u përballën me sfidat doktrinore të shkaktuara nga krishterizmi i tyre arian, të cilin edhe aristokracia e Bizantit dhe Papati e kundërshtuan me forcë - aq sa edhe i bashkoi ata. [3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]