Ormulum

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Një faqe nga Ormulum që demonstron redaktimin e bërë me kalimin e kohës nga Orm ( Parkes 1983, f. 115–16), si dhe futjet e leximeve të reja nga "Dora B".

Ormulum ose Orrmulum është një punë interpretuese biblike e shekullit të dymbëdhjetë-e ,e shkruar nga një murg me emrin Orm (ose Ormin) dhe e përbërë nga vetëm nën 19.000 linja të shkruara në ME (një formë e gjuhës angleze e folur pas pushtimit Norman deri në fund tw shekullit të 15-të). Për shkak të ortografisë unike fonetike të adoptuar nga autori i saj, vepra ruan shumë detaje të shqiptimit anglez ekzistues të një kohë kur gjuha ishte në rrjedhë pas pushtimit Norman të Anglisë . Si pasojë, është e paçmueshme për filologët dhe gjuhëtarët historikë në gjurmimin e zhvillimit të gjuhës.

Pas një parathënie dhe përkushtimi, vepra përbëhet nga predikime, të cilat shpjegojnë tekste biblike të përcaktuara për këtë masë, gjatë gjithë vitit liturgjik . Ai kishte për qëllim të konsultohej pasi tekstet ndryshuan dhe është rënë dakord të jenë të lodhshëm dhe të përsëritshëm kur të lexohen direkt. Vetëm rreth një e pesta e materialit të premtuar është në dorëshkrimin e vetëm të veprës për të mbijetuar, e cila është në Bibliotekën Bodleian në Oksford.

Orm zhvilloi një sistem drejtshkrimi idiosinkratik. Studiuesit modernë kanë vërejtur se sistemi pasqyronte shqetësimin e tij me aftësinë e priftërinjve për të folur vernacular dhe mund të ketë ndihmuar për t'i udhëhequr lexuesit e tij në shqiptimin e zanoreve. Në atë kohë, shumë priftërinj vendas mund të mos kenë qenë folës të rregullt të Anglishtes së Mesme, por përkundrazi Anglo-Norman . Orm përdori një metër të rreptë poetik për të siguruar që lexuesit të dinë se cilat rrokje duhet të stresohen. Studiuesit modernë përdorin këto dy karakteristika për të rindërtuar Anglishten e Mesme ashtu siç e tha Orm ( Burchfield 1987, f.   280).

Libri i Orm ka një numër risish që e bëjnë atë të vlefshëm. Siç vë në dukje Bennett, adaptimi i një metër klasik me modelet fikse të stresit parashikon që poetë të ardhshëm anglezë, të cilët do të bënin shumë të njëjtën gjë kur të hasesh në organet e gjuhëve të huaja ( Bennett 1986, f.   31). Ormumi është gjithashtu ekzemplari i vetëm i traditës homiletike në Angli midis Ælfric dhe Shekullit të katërmbëdhjetë, si dhe shembulli i fundit i vargjeve të vargjeve të Vjetër në Angli. Ai gjithashtu demonstron se çfarë do të bëhej në anglisht Received Standard dy shekuj para Geoffrey Chaucer ( Burchfield 1987, f.   280). Më tej, Ormi merrej me laikët. Ai u përpoq ta bënte Ungjillin të kuptueshëm për xhematin, dhe ai e bëri këtë ndoshta dyzet vjet para se Këshilli i Katërt i Lateran i 1215 "nxiti klerin si një i tërë në veprim" ( Bennett 1986, f.   33). Në të njëjtën kohë, idiozat e Orm-it dhe përpjekja e reformës ortografike e bëjnë punën e tij jetësore për të kuptuar anglishten e mesme. Ormulum është, me Ancrene Wisse dhe Ayenbite të Inwyt, një nga tre tekstet thelbësore që u kanë mundësuar filologëve të dokumentojnë kalimin nga anglishtja e vjetër në anglisht e mesme ( Burchfield 1987, f.   280).