Përdoruesi:Liridon/Hapësira punuese/artikuj/monumentet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Çezma e Gramshit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Çezma e Gramshit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture dhe Infrastrukture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.772222
| gjatësi       = 20.240333
| lokacioni      = [[Skënderbegas]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Rreth Shek. XIX
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR001
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Çezem me çardak
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Çezma e Gramshit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Skënderbegas]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture dhe Infrastrukture", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--Kjo çezme eshte ndertuar ne Shek. XIX prane Teqese, nga guregdhendes oparake. Uji eshte marre nga shpati veri-perendimor i malit te Koshnices. Guret gelqerore per ndertimin e çezmes jane marre nga mali i Zaloshnjes.Eshte nje nga tre çezmat e Gramshit e mbuluar, por me nje te veçante nga dy te tjerat, sepse nuk eshte mbuluar me çati por me çardak pasi perballe ka pamjen hijrende te malit Tomorr. Çezma eshte monumentale me permasa rreth 5 x 4 ml e ndertuar me murature guri dhe me kollona rrethore mbajtese te cilat lidhen me harkada guri. Guri i muratures dhe harkadave eshte i latuar. Kollonat kane kapitele dhe mbeshteten ne mure mbajtes guri. Ne pjesen e siperme çezma eshte e mbuluar me solete mbi te cilen ka nje korimano prej guri ne forme drejtkendore si çardak, ne te cilen hipet ne pjesen e pasme te çezmes. Ne pjesen ballore çezma ka dy kamare ne murin e gurit.Harqet jane te lidhura me tiranda hekuri.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Fortifikimi mesjetar në Gramsh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Fortifikimi mesjetar në Gramsh
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.854667
| gjatësi       = 20.049611
| lokacioni      = [[Prrenjas]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Shek. XVIII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR002
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Fortifikim
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Fortifikimi mesjetar në Gramsh''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Prrenjas]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--Ky fortifikim eshte ndertuar ne Shekullin XVIII nga sundimtari i Suloves Haxhi Sali Bej Prrenjasi. Ai ka perimeter 264 ml. Ka forme trapezi me permasa 50 m x 30 m x 92m x 92 m. Me mire ruhet muri lindor i fortifikimit ku nga gjatesia prej 92 m ruhen ne gjendjen e tij te meparshme 52 m. Ne kete ane u demtua pjeserisht muri pasi u hap nje porte nga nje banor i fshatit, banesa e te cilit ndodhej brenda mureve te fortifikimit.Muratura eshte prej guri te lidhur me balte, ku dallohen te çara te vogla ne perimetrin e tij qe mund te kene ndihmuar per vendosjen e skelave prej derrase gjate ndertimit.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Gradishta e Bresnikut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Gradishta e Bresnikut
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Bresnik]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR003
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Gradishta e Bresnikut''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Bresnik]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kalaja e Tervolit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kalaja e Tervolit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.924444
| gjatësi       = 20.226889
| lokacioni      = [[Tervol]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Faza e I rreth Shek. IV-III p.e.s. dhe faza II e rifortifikuar ne periudhen e vone bizantine Shek. XII-XIV e.s.
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 6
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR004
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Kala fortifikuese
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kalaja e Tervolit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Tervol]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "6, 15.01.1963".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--Kalaja daton ne disa periudha keshtu dhe arkitektura e ndertimit te saj gjithashtu eshte e variueshme ne funksion te ketyre periudhave ndertimore. Muret e kohes Ilire kane forme katerkendore jo te rregullt 30 m x 38 m qe quhet “sheshi i Kalase”. Muri jugor ka gjatesi 20 ml me blloqe te vete shkembit dhe bazament vete shkembin. Blloqet jane te palidhur me llac. Guret nuk jane te paskalitur. Karakteristike perreth kalase eshte tarracimi i territorit me mure me gure te madhesise mesatare me trashesi rreth 2 ml, me qellim ndertimin e banesave ne keto tarraca. Muret me llaç kane disa lloje punimesh. Muri juglindor ka lartesine max. 7 m dhe trashesine 3 m. Guret jane lidhur me llaç. Muri eshte i shkallezuar per ta lehtesuar ate ne lartesi. Guret e perdorur jane te materialeve te ndryshme. Nje tjeter ndertim ndodhet ne Majen e Zit, e cila eshte maja me e larte me sip. Rreth 40 m2. Pjesa lindore e veriore e tij zihet nga nje ndertim katerkendor 3.5x4.5 ml. Muret e tij jane si teknika e mureve me llaç. Muri ka trashesi rreth 1.1-1.2 ml ne pjesen e ruajtur. Kjo mund te kete qene nje kulle vrojtimi. Qeramikat e gjetura pereth kulles deshmojne se fillimi i kesaj qendre te fortifikuar ilire daton ne kohen e pare te hekurit. Pervec periudhes ilire ka gjurme te kohes romake dhe asaj mesjetare deri ne periudhen e perdorimit te armeve te zjarrit.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kalaja e Galigatit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kalaja e Galigatit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Galigat]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR005
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kalaja e Galigatit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Galigat]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kalaja e Grabovës së Poshtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kalaja e Grabovës së Poshtme
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture dhe Urbanistike
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.7725
| gjatësi       = 20.375944
| lokacioni      = [[Grabovë e Poshtme]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Shek. IV-V p.s
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR006
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Fortifikim
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kalaja e Grabovës së Poshtme''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Grabovë e Poshtme]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture dhe Urbanistike", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--Grabova e Poshtme ndodhet ne skajin Juglindor te krahines se Berces. Ajo ndodhet ne komunen Lenie. Kalaja ndodhet prane rrugeve te njohura qe lidhin luginen e Osumit me ate te Devollit, ne drejtim te Korces. Mjedisi ku jane gjurmet e kalase eshte i sheshte, me e mbrojtur eshte ana veriore dhe veriperendimore e kalase nga pikepamja natyrore. Kalaja ka patur formen afersisht katerkendeshe dhe dy kulla gjysem rrethore. Ana lindore, zone me pak e mbrojtur nga ana natyrore, mbrohej nga kulla. Ne mjedisin e brendshem te kalase mund te gjesh fragmente qeramike te enes me parete te holla, fragmente pitosash , etj. Duke u mbeshtetur ne te dhenat e mesiperme, mendojme se kjo kala i perket Shekujve IV-V te eres sone. Nga kjo kala ruhen shume pak gjurme mbi siperfaqe gje qe vihet re dhe nga fotot e bashkangjitura.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kalaja e Gradishtës (Bresnik)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kalaja e Gradishtës (Bresnik)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Bresnik]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 61886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR007
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kalaja e Gradishtës (Bresnik)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Bresnik]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "", i miratuar me numër "61886, 15.01.196310.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kalaja e Irmajt[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kalaja e Irmajt
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.851
| gjatësi       = 20.105917
| lokacioni      = [[Tunje]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Shek.III-IV
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 586e4874
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR008
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Kala fortifikuese
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kalaja e Irmajt''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Tunje]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "586e4874, 17.03.194823.09.1971".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--Kalaja ndodhet në fshatin Irmaj, 10 km në perëndim të qytetit të Gramshit. Kalaja ndodhet në majën më të lartë (980 m) të krahinës kodrinore prej ku vështrohet nga Apollonia në perëndim, dhe rrjedha e Devollit.Ndertuar ne vitin 229 p.e.s. kjo kala krijon një fortifikim në formë trapezi me sipërfaqe 0.75 ha.Në një fazë të dytë brendia e kompleksit të hyrjes rindërtohet me ngut me blloqe të ripërdorur.Ndërtimi me rustica, tregon për një ndërhyrje masive dhe urgjente, e cila në bazë të stratigrafisë së gërmimit daton në Shek. II e.s. në vitin 1960 janë kryer gërmime arkeologjike. Blloqet prej ranori i janë nënshtruar një alterimi të lehtë. Nuk janë kryer punime restaurimi.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kalaja e Prrenjasit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kalaja e Prrenjasit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.851389
| gjatësi       = 20.107111
| lokacioni      = [[Prrenjas]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Periudha e kohes se vone antike Shek. IV p.e.s. deri ne Shek. VIe.r.
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR009
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Kala fortese garnizoni
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kalaja e Prrenjasit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Prrenjas]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--Kalaja ka forme katerkendore me permasa rreth 180 m x 50 m, me qoshe te rrumbullakuara me anet e ngushta nga perroi e qafa. Fragmentet e mbetura te mureve kane nje lartesi rreth 3 m. Muret jane ndertuar me gure mesatare, te nxjerre ne vend, te vendosur ne rrjeshta horizontale te lidhur me llaç te bardhe gelqereje te nje kualiteti te dobet me fuga rreth 1.5 cm te trasha. Brenda muri perbehet nga gure te vendosur ne menyre te çrregullt. Trashesia e mureve eshte 1.7m – 1.8 m ne anen nga qafa, ndersa ne ane me te mbrojtura 1.2 m. Kalaja nuk ka kulla neper qoshe si dhe gjate mureve. Prane ne anen jug-perendimore gjendet nje grumbull guresh qe te ben te mendosh se mund te kete egzistuar nje kulle. Forma e planimetrise, teknika e ndertimit dhe qeramika e datojne si nje fortese garnizoni te periudhes se vone antike, megjithese se gojedhena e lidh kalane me periudhen e Skenderbeut.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kisha e Shën Kollit (Grabovë e Sipërme)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kisha e Shën Kollit (Grabovë e Sipërme)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.793528
| gjatësi       = 20.406139
| lokacioni      = [[Grabovë e Siperme]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Shek.XVIII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 786/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR010
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Objekt kulti
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kisha e Shën Kollit (Grabovë e Sipërme)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Grabovë e Siperme]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "786/1, 05.11.1984".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--Kisha e Graboves eshte ndertuar ne fshatin Grabove e Siperme rreth Shekullit te XVIII. Si shume kisha orthodokse eshte me orientim lindje-perendim.Hyrja kryesore eshte nga jugu.Permasat jane afersisht 25x20m. Muratura eshte prej guri te zones dhe Çatia e mbuluar me rrasa guri sikurse dhe banesat tipike te zones. Perberja e kishes eshte me nje nef kryesor, nje nef te jashtem ne anen jugore, nje narteks ne anen perendimore. Ne brendesi te kishes ka veshje druri te pikturuara ne nivelin e tavanit. Mbi porten hyrese kryesore eshte nje afresk origjinal i kishes me sip. Rreth 1 m2. Dyshemeja eshte e shtruar me rrasa guri. Brenda dhe perreth objektit ndodhen varre te vjeter dhe te rinj besimtaresh dhe banoresh te zones.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Rrënojat e Urës Antike (Grabovë e Sipërme)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Rrënojat e Urës Antike (Grabovë e Sipërme)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.798333
| gjatësi       = 20.403583
| lokacioni      = [[Grabovë e Siperme]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Rreth Shek I e.s
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 786/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR011
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Ure me nje hark
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Rrënojat e Urës Antike (Grabovë e Sipërme)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Grabovë e Siperme]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "786/1, 05.11.1984".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--Rrenojat e Ures Antike gjenden ne hyrje te fshatit Grabove e Siperme dhe eshte ndertuar mbi perroin e Dushit. Rruga antike Elbasan – Gramsh-Grabove - Moglice – Korçe shkeputej ne Elbasan nga rruga e njohur Egnatia e lugines se Shkumbinit dhe kalonte lumin e shkumbinit ne Uren e Topçiasit dhe drejtohej per ne Grabove. Kjo ure njihet ndryshe dhe me emrin Ura e Graboves. Ne ditet e sotme prej saj ruhet vetem mbeshtetja e djathte, ku shihet gjurma e fillimitt te thembres se djathte te qemerit. Me interes kane qene ne ure dy relieve te gdhendura ne dy blloqe te mbeshtetjes, nga ana e poshtme e lumit, por qe sot nuk jane me. Blloku i poshtem tek thembra e qemerit ka patur te gdhendur nje kale pa samar (ne levizje) me reliev 8cm, kurse blloku i siperm ka te gdhendur ne reliev nje kale me samar ne levizje. Per datimin e saj mendohet se i perket Shek.I e.s,<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Tuma pranë lumit Nolt (Cerunje)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Tuma pranë lumit Nolt (Cerunje)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Cerruje]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR012
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Tuma pranë lumit Nolt (Cerunje)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Cerruje]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Ujesjellesi në përroin e Ranxës (Sult dhe Grakan)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Ujesjellesi në përroin e Ranxës (Sult dhe Grakan)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.867667
| gjatësi       = 20.047833
| lokacioni      = [[Sult dhe Grekan]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Shek. XVIII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR013
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Akuadukt/sistem ujësjellësi
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Ujesjellesi në përroin e Ranxës (Sult dhe Grakan)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Sult dhe Grekan]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--Ujesjellesi eshte ndertuar nga Haxhi Bej Prrenjasi per furnizimin me uje te fortifikimit ne qender te Prrenjasit ne hsek. XVIII. Burimi fillon ne vendin Rrekeja e Monget 550 ml mbi nivelin e detit me nje gjatesi totale 1200 ml deri tek fortifikimi mesjetar ne Prrenjas. Ujesjellesi nuk kalon sipas izoipseve por i nderpret ata ne shumicen e rasteve. Rruga qe pershkonte eshte (burimi) Rrekeja e Monget- Kopeshti i Hyses-Gjollet e Bedinit- Kopeshti i Zylyfit-Karume – Arra e Metes-Çezma e Rufonit- Fiku i Bardhe- Rruga e Kulles Kala. Qarkullimi i ujit eshte bere me tuba qeramike. Disniveli i skajeve te ujesjellesit eshte 150 ml. Diametri i tubave arrinte 33-36 cm. Lidhja e tubave eshte bere me futjen brenda tyre (femer-mashkull). Lidhjet e tubave visheshin me llaç gelqereje te paster te stazhionuar. Trashesia e pareteve eshte 12-20 mm.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Ura e gurtë (Grabovë e Sipërme)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Ura e gurtë (Grabovë e Sipërme)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.793611
| gjatësi       = 20.409028
| lokacioni      = [[Grabovë e Siperme]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Shek.XVII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = Shkresë
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR014
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Ure me nje hark
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Ura e gurtë (Grabovë e Sipërme)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Grabovë e Siperme]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "Shkresë, 18.01.1986".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}
[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]

<!--Kjo ure ndodhet ne fshatin Grabove e Siperme ne rrethin e Gramshit.Ndodhet rreth 230metra larg ne lindje te kishes se Graboves.Eshte ndertuar rreth Shekulli te XVII dhe eshte e tipit me nje qemer.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Ura mesjetare e gurit (Grabovë e Sipërme)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Ura mesjetare e gurit (Grabovë e Sipërme)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.792806
| gjatësi       = 20.407167
| lokacioni      = [[Grabovë e Siperme]], [[Rrethi i Gramshit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Shek.XVII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Durrës
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 786/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = GR015
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Ure me nje hark
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Ura mesjetare e gurit (Grabovë e Sipërme)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Grabovë e Siperme]], rrethi i [[Rrethi i Gramshit|Gramshit]], në qarkun e [[Qarku i Elbasanit|Elbasanit]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I GRAMSHIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/GRAMSHIT.pdf|accessdate=17 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "786/1, 05.11.1984".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}


[[Kategoria:Monumente kulturore në Gramsh]]<!--Kjo ure ndodhet ne fshatin Grabove e Siperme ne rrethin e Gramshit.Ndodhet rreth 115metra larg ne juglindje te kishes se Graboves.Eshte ndertuar rreth Shekulli te XVII dhe eshte e tipit me nje qemer.Ka nje gjatesi prej 13 m, lartesia e kulmit te ures shkon rreth 7m dhe nje gjeresi prej rreth 2.5m. Ura eshte e gurte me nje hark te larte, me hapesire drite rreth 10 ml. Nen ure dikur ka patur nje kembane qe lajmeronte ngritjen e nivelin e ujit te perroit nen te.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=17 dhjetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Banesa e Jani Jorgjit (Odriçan)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Banesa e Jani Jorgjit (Odriçan)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Odrican]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR001
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Banesa e Jani Jorgjit (Odriçan)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Odrican]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Banesa e Konstandin Londos[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Banesa e Konstandin Londos
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Odrican]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR002
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Banesa e Konstandin Londos''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Odrican]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Banesa e Lefter Çullufës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Banesa e Lefter Çullufës
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.252406
| gjatësi       = 20.299728
| lokacioni      = [[Bual]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = FILLIMI I ShekulliT TE XX
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 266/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR003
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Ndërtesë Me Qoshkë
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Banesa e Lefter Çullufës''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Bual]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "266/1, 16.02.1979".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Është ndërtesë trekatëshe prej guri me tipare të qarta qytetare . në qëndër theksohet qoshku I dale në formën e erkerit që mbahet me dy kollona guri. Mjediset e katit të parë përbëhet nga dy ambjente për majtjen e drithrave dhe buteve të shtruara me pllaka guri dhe me sofate guri rreth e rrotull. Hyrja për në katin e dytë bëhet me shkallë guri nga jashtë . në këtë katë ka dy ambjente në të majtë ndodhet dhoma e dimirtt me një oxhak me tambure ,në të djathtë ndodhet dhoma e gjumit e pasur me sergjenë druri te montuara në mure . Ne katin e trete ngjitesh nepermjet shkalleve prej druri dhe në sheshpushimin ndërmjet katit ndodhet një derë hyrëse nga mbrapa godinës e cila te çon në dhomën e tualetit. në katin e tretë bie në sy hajati I vendosur në qoshkun e përebërë prej 7 dritareve 3 përballë që krijonë një pamje të bukur të luginës dhe nga 2 dritare në çdo anë. Aty ndodhen dhe minderet qe shërbejnë për çlodhje dhe soditje. Gjithashtu ka dhe dy dhoma ajo e miqve dhe tjetra e dimrit me oxhak. Të dyja janë të pajisura me sergjen druri të vendosura nëpër mure.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Banesa e Lumo Pavarit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Banesa e Lumo Pavarit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Pavarit]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 266/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR004
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Banesa e Lumo Pavarit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Pavarit]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "266/1, 16.02.1979".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Banesa e Nuro Selfos[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Banesa e Nuro Selfos
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Çorogunjë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 266/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR005
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Banesa e Nuro Selfos''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Çorogunjë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "266/1, 16.02.1979".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk-map}}</ref>--> 

Banesa e Riza Sakos[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Banesa e Riza Sakos
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Çorogunjë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 266/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR006
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Banesa e Riza Sakos''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Çorogunjë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "266/1, 16.02.1979".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Banesa e Vëllezërve Frashëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Banesa e Vëllezërve Frashëri
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.365833
| gjatësi       = 20.426703
| lokacioni      = [[Frashër]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Shek.XIX
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR007
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Benasë Dykatëshe
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Banesa e Vëllezërve Frashëri''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Frashër]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Banesa u renua me 1892 dhe u rindertua ne 1974. Banesa perbehet prej dy katesh. Hyrja per ne banese behet nga nje porte me qemer. Ne krahun e djathte ndodhet dhoma e gatimit ndersa ne te majten ndodhen tre dhoma dhe nje dhome me oxhake. Ngjitja pewr ne katin e dyte behet nepermjet shkalleve te punuara me dru. Gjithashtu ndodhen 5 dhoma dhe nje dhome me oxhake.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Banesa e Ylli Imamit dhe Lilo Vangjelit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Banesa e Ylli Imamit dhe Lilo Vangjelit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.232808
| gjatësi       = 20.35015
| lokacioni      =[[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = FUNDI I Shek TE XIX
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 266/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR008
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Banesë E Tipit “divitlije”
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Banesa e Ylli Imamit dhe Lilo Vangjelit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në rrethin e [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "266/1, 16.02.1979".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Është e tipit divitlije e dalë në të dyja krahët. Shtëpia është dykateshe me oborr dhe portë të jashtme të madhe. Ne katin e parë ndodhen mjedisiet ku mbaheshin vardallëket e ndryshme të shtëpisë, manxatua, patosi, dhe mjedisi për gatim. Ngjitja nga kati I parë në të dytin bëhet nëpermjet shkallëve të brendëshme. në katin e dytë ndodhet oda e pritjes me nimet e zakonshme që përdoreshin shpesh në këtë ë me sergjenet në mure, ndodhet gjithashtu çardaku I mbyllur me katër dritare e ndërtuar me çatma dhe e suvatuar nga të dyja anët , dhoma e fjetjes ku ndodhen musëndrat e gdhëndura në dru si dhe dhoma e zjarrit me minderet përkatëse oxhaku dhe dy kamaret anash gllanikut.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Cesma e Pacomitit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Cesma e Pacomitit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      =[[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = ½ E ShekulliT TE XIX
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 266/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR009
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Çezëm Me Kanale Ujësjellësi Të Mbyllur
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Cesma e Pacomitit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në rrethin e [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "266/1, 16.02.1979".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Ndërtuar në gjysmen e Shekulit të xix.Furnizimi I çezmës me ujë bëhet me anën e një urë kanal që përbëhet nga ura me hark, mbi të cilen kalon ujëpërcjellësi, kanali I mbyllur pasi nën ujesjëlles kalon përroi I pacomitit.Harku gjysëm rrethor me hapsirë drite 4.5M dhe gjerësi 1m. Harku përbëhet nga qemer me një radhëguresh me lartësi 30cm dhe mbi urë është ngritur kanali ujit me lartësi 40cmnga kulmi I harkut, kanali I ujit është 20cmx20cm dhe ka nje gjatësi 15m I mbular me pllaka guri.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Guri i qytetit të Përmetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Guri i qytetit të Përmetit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkeologji
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.236317
| gjatësi       = 20.35205
| lokacioni      =[[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Shek. IV-VI
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 586, 4874
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR010
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Zonë E Mbrojtur E Gurit Të Qytetit Përmet
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Guri i qytetit të Përmetit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në rrethin e [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkeologji", i miratuar me numër "586, 4874, 17.03.1948 / 23.09.1971".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Guri I qytetit eshte nje shkemb masiv me faqe te thikta,12m I larte . Ne pjesen e siperme shkembi rrafshohet ne nje suprine 15x15m ne te cilen ruhen rrenojat enje fortifikimi te Shekullit te iv-vi. Ne rreze te shkembit ndodhet nje trakt I periudhes antike I njejte me fortifikimet e Shekullit iii p.K. Ne luginen e drinos.Ne siperfaqe te gurit gjenden dy ambjente te renuara,njera eshte perdorur si ujembledhes me siperfaqe 14m2,dhe tjetra me siperfaqe 22.5M2.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kalaja e Bolenges[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kalaja e Bolenges
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      =[[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR011
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kalaja e Bolenges''' është një monument i trashëgimisë kulturore në rrethin e [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kalaja e Këlcyrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kalaja e Këlcyrës
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Këlcyrë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 586, 4874
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR012
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kalaja e Këlcyrës''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Këlcyrë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "586, 4874, 17.03.1948/ 23.09.1971".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kalaja e Limarit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kalaja e Limarit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Malëshovë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 6
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR013
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kalaja e Limarit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Malëshovë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "6, 15.01.1963".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kisha e Shën Dëllisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kisha e Shën Dëllisë
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.257014
| gjatësi       = 20.314411
| lokacioni      = [[Bual]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = GJYSMA E DYTË E Shek. XI – GJYSMA E PARË E Shek. XII
 E RINDËRTUAR në Shek. XVII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR014
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Kishë Njënefshe Me Çati Druri
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kisha e Shën Dëllisë''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Bual]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Ndodhet në një bregore në anë të fshatit pranë lumit vjosë. Kisha përbëhet nga naosi drejtkëndësh I gjatë në drejtim lindje-perëndim, narteksi thuajse kuadratik në perëndim të tij dhe një hajat I hapur me pilastra kuadratike në anën jugore. në naos hyet si nëpërmjet narteksit ashtu dhe nga hajati jugor. Narteksi dhe hajati janë shtuar për herë të parë gjatë rindërtimit të kishës<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kisha e Shën e Premtes (Përmet)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kisha e Shën e Premtes (Përmet)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.230658
| gjatësi       = 20.354061
| lokacioni      =[[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 1776 / XVIII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR015
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Bazilikat I Mbuluar Me Sistem Qemeresh E Kësulash Sferike
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kisha e Shën e Premtes (Përmet)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në rrethin e [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Ky objekt kulti përbëhet nga narteksi, naosi, ambjenti I altarit dhe hajati. - Narteksi ndodhet në anën perëndimore të kishës dhe është në një nivel më të lartë se naosi dhe komunikimi mes të dyjave bëhet nëpërmjet shkallës. në narteks ka dritare që shohin në naos si dhe në anën perëndimore. - Naosi ndahet në tre nefe nëpermjet dy arkadave që kanë secili nga t re kolona dhe një pilastër në anën lindore me prerje katrore. Mbi këto kolona dhe pilastra kalojnë harqe të tjera rrethor të ulët, në drejtim veri jug. Mbi këtë sistem harqesh ngrihet mbulesa me kësula sferike e pjesës qendrore të naosit. Hapsira e parë e naosit mbulohet me qemer cilindrik . Naosi ndriçohet nga dy dritare në anën jugore dhe një në anën veriore. - Ambienti I altarit ndahet nga naosi nëpërmjet ikonostasit prej druri. Ai formohet nga bëma me absidë gjysëm rrethore, protezisi dhe diakonikoni. Këto kanë të njëjtën ndërtim, dy nike rrethore në anën lindore dhe nga një tjeter në muret anësore. Ndriçimi I ambjentit të altarit bëhet nga dritarja e absidës, një tjetër mbi absidë dhe dy dritare në pjesën e sipërme të protezisit dhe diakonikonit. - Hajati ndodhet në anën veriore. ëShtë një portik I hapur me arkadë mbi kolona rrethorësh guri. Ai mbulohet me qemer cilindrik duke pasur dy harqe tërhor në pjesën hyrëse për në kishë.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kisha e Shën Mërisë (Bënjë, Përmet)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kisha e Shën Mërisë (Bënjë, Përmet)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.251178
| gjatësi       = 20.423606
| lokacioni      = [[Benjë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = FUNDI I ShekulliT TE XIX
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 68/7
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR016
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Kishe Me Planimetri Drejtkëndore
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kisha e Shën Mërisë (Bënjë, Përmet)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Benjë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "68/7, 30.05.1970".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Hyrja për në kishë bëhet nga ana e perëndimit nëpërmjet një harkade e përbërë nga dy kollona guri. Narteksi përbëhët prej dy katesh. Hipja për në katin e dytë bëhet nëpërmjet shkallëve të drunjta në krahun e majtë.Hyrja për në naos bëhet nëpërmjet një dere në qendër të narteksit duke zbritur tre këmbë shkalle. Gjithashtu ka dhe një hyreje të dytë prej një dere në jug e cila lidhet me hajatin e hapur. Naosi përbhët nga katër kollona që lidhen midis tyre nga harqe me qemer dhe në qendër ngrihet kupola cilindrike e përbërë me katër dritare të ngushta.Nga të dyja faqet anësore veri –jug përbëhët nga nefe cilindrike me drejtim lindje- perëndim. Naosi ndriçohet nga katër dritare të medha në faqet veriore dhe jugore ambjenti I altarit ndahet nga naosi nëpërmjet ikonostasit të punuar me gdhendje ne dru arre ,me pas ndodhet apsida ne forme gjysëm rrethore. Këmbanorja është me dy hapësira mbuluar me harqe dheme kolone nëmes, e cila ndodhet sipër në faqen ballore të hyrjes për në kishë.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Ikonasti i kishës së Shën Marisë (Ogdu)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Ikonasti i kishës së Shën Marisë (Ogdu)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.230853
| gjatësi       = 20.351697
| lokacioni      = [[Ogdu]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = Shekulli XVIII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 68/7
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR017
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Gdhëndje në Dru Altoreljev
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Ikonasti i kishës së Shën Marisë (Ogdu)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Ogdu]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "68/7, 30.05.1970".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Ikonostasi I kishës së ogduit që nga viti 1991 me hapjen e kishave ikonostasi I kishës sëogduit u vendos nëkishën e Shën kollit në përmet. Ikonostasi përbëhet nga tre hyrje dera e bukur që shërben për hyrje-daljen e vetëm të priftit të kishës si dhe hyrjeve në veri dhe jug që shërben për hyrje –daljen e dhjakëve dyert në pjesën e sipërme përmbyllen me hark të gdhëndur me motive floreale. në gjithë gjatësinë e ikonostasit janë të inkastruara 5 kolona druri të rrumbullakta të gdhëndura dhe midis tyre janë të vendosura në qëndër ikonat , dhe poshtë tyre ndodhen panele druri të gdhëndura me figura Shën jtorësh.Ndërsa pjesa e sipërme dekorohet me motive të ndryshme floreale të cilat përfundojnë me kuadrate të vogla për vendosjen e ikonave.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kisha e Shën Sotirit Tremisht[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kisha e Shën Sotirit Tremisht
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.273406
| gjatësi       = 20.387525
| lokacioni      = [[Tremisht]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 1590 / XVI
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 68/7
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR018
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Kishë Njënefshe Me Mbulesë Druri
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kisha e Shën Sotirit Tremisht''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Tremisht]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "68/7, 30.05.1970".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Paraqitet në formën e një kapele të vogël në planimetri drejtkëndëshe, të cilës në një kohë te dytë I është shtuar narteksi I mbyllur në anën perëndimore dhe në anën jugore I hapur në tërë gjatësinë e naosit dhe narteksit. Hyrja për në narteks bëhet nga ana jugore nëpërmjet një porte të ulët. Narteksi ndriçohet nga një dritare e vogël në anën perëndimore. Prej tij hyet në kishë, e cila ka dhe një portë tjetër nga veriu. Kisha ndriçohet mjaft dobët nga një dritare e vogël në absidën trefaqëshe që del fare pak ndaj murit lindor.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kisha Fjetja e Shën Marisë (Kosine)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kisha Fjetja e Shën Marisë (Kosine)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.270811
| gjatësi       = 20.301711
| lokacioni      = [[Kosinë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = XII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 6
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR019
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Kishë Kryq I Brëndashkruar Me Kupolë
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kisha Fjetja e Shën Marisë (Kosine)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Kosinë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "6, 15.01.1963".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Ndërtimi planimetriko-vëllimor afron me kishat e tipit të nerezit, ku ambientet këndore perëndimore veçohen nga naosi duke u lidhur me narteksin. Kjo kishë është e tipit kryq I brëndashkruar ku formimi I kryqit bëhet nga mbulesa me sistem qemeri në brendësi dhe ndërtimi I çatisë në nivele të ndryshme në anën e jashtme. Narteksi është në formë drejtkëndësh dhe mbulohet me qemer cilindrik me formuese veri-jug. në pjesën qëndrore të naosit vendosen dy shtylla dhe mure anësorë dhe tamburi me kupolën ngrihet me ndihmën e trekëndëshave sferike. Kupola është tërësisht I zhvilluar dhe I variantit provincial. Tamburi është I ulët e me diametër të madh, përmasat e harqeve zbukuruese janë të mëdha dhe forma e tyre jorigoroze. në pamjet e jashtme ngarkesa dekorative është shumë interesante; gërshetohen një sërë motivesh të realizuara me tulla në muraturë që formojnë simbole dhe shkronja (kryqe, harqe, korniza dhënbësharrë, friza, kurrizpeshku<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kisha e Shën Mërisë (Leusë, Përmet)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kisha e Shën Mërisë (Leusë, Përmet)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.219772
| gjatësi       = 20.357264
| lokacioni      = [[Leusë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = FUNDI I Shek. XVIII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 6
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR020
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Bazilikat Me Kupolë
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kisha e Shën Mërisë (Leusë, Përmet)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Leusë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "6, 15.01.1963".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Ky objekt kulti përbëhet nga narteksi, naosi, ambjenti I altarit hajati dhe paraklisi. - Narteksi për këtu hyet nga porta në anën perëndimore anash të cilës janë dy dritare. Narteksi ka dy kate të ndara nga dy harqe që mbështeten në gjashtë shtylla të vendosura në dy rradhë. në katin e dytë hipet nëpërmjet shkallëve të vendosura në qoshen jugperëndimore. Ky kat ndriçohet nga dy dritare në anën veriore. Narteksi komunikon me naosin nëpërmjet portës në murin perëndimor me ngs dy dritare në anët e saj. - Naosi për këtu zbritet me katër këmbë shkallë. Naosi ndahet në tre nefe nëpërmjet dy harkadave të larta me nga katër shtylla e një pilastër në anën lindore secila. Harqe kalojnë gjithashtu mbi kolonat në drejtimin veri-jug, më të ulët harqet e nefeve anësoreë, më I lartë se ai I nefit qëndror. në këtë mënyrë krijohet struktura mbajtëse e mbulesës me qemer e kësula sferike të kishës. Nefet anësore mbulohen me kësula sferike, ndërsa nefi qëndror me qemer cilindrik me formuese lindje perëndim që ka si brinjë qëndrueshmërie harqet e harkadave tërthore. në hapsirën e mesit kemi kupolën me tamburin e ngushtë e të lartë. Meqënëse kjo hapsirë është drejt-këndëshe, katrori nga I cili me trekëndësha sferikë krijohet baza rrethore e tamburit, formohet me dy harqe anash harkadës gjatësore dhe një ngushtim të harkuar. Tamburi ka dymbëhdjetë dritare të ngushta. Naosi ndriçohet nga katër dritare në anën jugore dhe pesë në anën veriore. Dritaret janë të mëdha, drejtkëndëshe dhe në brendësi vinë duke u zgjeruar në anën e poshtme për të rritur ndriçimin. - Ambienti I altarit përbëhet nga bema me absidën e mbuluar me qemer cilindrik, nga protezisi dhe diakonikoni me nga dy nike në murin lindor dhe kamare në muret anësorë. Ambienti I altarit ndahet nga naosi me një ikonostas druri me vlera artisitke të mëdha. Ambienti I altarit ndriçohet nga tre dritare në faqen lindore dhe një në atë veriore. - Hajati I shtuar më vonë është I hapur në anën veriore mbi shtylla guri dhe I suvatuar. në anët e mureve ai ka sofate.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Kisha Fjetja e Shën Marisë (Seranj, Përmet)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Kisha Fjetja e Shën Marisë (Seranj, Përmet)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.100036
| gjatësi       = 20.572903
| lokacioni      = [[Seran]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = XVIII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 6
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR021
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Kishë Njënefshe Me Mbulesë Me Qemer Cilindrik
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Kisha Fjetja e Shën Marisë (Seranj, Përmet)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Seran]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "6, 15.01.1963".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Përbëhet prej naosit, narteksit dhe ambienteve shtesë mjaft të vona në anën perëndimore dhe atë jugore. Si naosi dhe narteksi mbulohen me qemere cilindrike me formuese lindje-perëndim, të cilët janë në nivele të ndryshme, ç’ka përbën një veçanti e cila pasqy-rohet edhe në vëllimin e jashtëm të ndërtesës. Veç kësaj edhe vetë mbulesa e naosit përbëhet prej qemeresh në nivele të ndryshme, kemi një qemer pak më të lartë në pjesën qëndrore. në kishë hyet nga porta perëndimore e narteksit, I cili lidhet dhe me naosin, ashtu edhe drejtpërdrejtë në naos nga një portë në anën jugore. Narteksi ndriçohet nga tre dritare dy në anën jugore dhe një në anën veriore. Mbulesa me qemer e narteksit është në lartësi të madhe.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Mulliri i Drithit (Përmet)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Mulliri i Drithit (Përmet)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.232806
| gjatësi       = 20.423167
| lokacioni      = [[Benjë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 1876
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 786/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR022
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Mulli Drithi
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Mulliri i Drithit (Përmet)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Benjë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "786/1, 05.11.1984".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Është ndërtesë një katëshe me formë drejtkëndore,e përbëre me tre ambjente dhe e fortifikuar. ëShtë një ndërtim mjaft interesant nga pikpamja funksionale, aq më tepër që është ndërtim kompleks që funksionon njëkohësisht si mulli bloje drithi, si derstilë për4 larjen e leshit dhe si batan për rrahjen e tij, duke e shfrytëzuar në maksimum energjinë e ujit.Nga pikpamja e planimerisë pajisjet e punës së objektit janë vendosur në dy mjedise gjatësore të lidhura me derë ndërmjet tyre. në mjedisin e parë janë dy gur mokre për bluarje e drithit, si dhe një oxhak për ngrohjen e gatim. në mjedisin e dytë,përbri në vazhdim, në qoshen pranë hyrjes janë dy vaska gjysëm sferike derstila ku lahet leshi. në mes ndodhet batani me çekiçë druri për rrahjen e leshit, të cilat vihen në lëvizje me anën e akseve të trasha prej druri me lopata që ndodhen nën trysninë e ujit. Uji ngavija mbrapa mullirit vjen nëpër pajisjet funksionale me anën e kanaleve të pjerrta, të mbyllura, me seksion kuadratik, ndërtuar me plloça guri. Nga balli I mullirit, nëqënder të tij ndodhet një mjedis I vetëm me fërngji ku qëndronte personeli I mullirit, ku mund të strehohej edhe në stuata pasigurie. në këtë rast kemi të bëjmë me mulli të fotifikuar.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Ndërtesa e Kongresit të Përmetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Ndërtesa e Kongresit të Përmetit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.229747
| gjatësi       = 20.358358
| lokacioni      =[[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 1939/1940
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 6
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR023
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Gazermë
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Ndërtesa e Kongresit të Përmetit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në rrethin e [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "6, 15.01.1963".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Kjo ndërtesë është ngritur në vitet 1938-1940 nga ushtria italiane e cila ka shërbyer si gazermë deri në vitin 1944, ka formë drejtkëndëshi dhe ka përmasat 29.3Mx8.9M e përbërë në dy ambjente prej sallës 20mx8.5M dhe një ambjent tjtër që lidhet me sallën me anë të një derë të brendëshme dhe ka shërbyer si dhomë muze. çAtia ka qënë e mbuluar me eternit dhe sot e mbuluar me tjegulla.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Pus karakteristik në shtëpine e Ali Mehmetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Pus karakteristik në shtëpine e Ali Mehmetit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Kaja]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 266/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR024
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Pus karakteristik në shtëpine e Ali Mehmetit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Kaja]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "266/1, 16.02.1979".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Shpella e Benjës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Shpella e Benjës
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkeologji
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.244361
| gjatësi       = 20.432469
| lokacioni      = [[Benjë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = PERIUDHA E NEOLITIT
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 6
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR025
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Vendbanim Prehistorik Shpellor
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Shpella e Benjës''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Benjë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkeologji", i miratuar me numër "6, 15.01.1963".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Në hyrje të kanionit të langaricës në lartësinë 8m mbi nivelin e lumit ndodhet vendbanimi shpellor I cili I përket periudhës së eneolitit. Shpella përbëhet prej shkëmbinjëve gëlqeror. Gjatësia e brendshme e shpellës është 16m me gjerësi 3m dhe lartësi 3m. në qender të saj ndodhet një hapsirë tjetër me thellësi 9m gjerësi 3m dhe lartësi 3m. Hyrja e shpellës përbehet nga 4 hapësira. Hyrja e parë: 5m gjerësi; 3m lartësi, hyrja e dytë: 2.5M gjerësi; 2.5M lartësi hyrja e tretë: 1.4M gjerësi; 1.4M lartësi, hyrja e katërt: 5m gjerësi; 3m lartësi.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Tavani dekorativ në banesën e Jeko Karafilit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Tavani dekorativ në banesën e Jeko Karafilit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Bual]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 266/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR026
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Tavani dekorativ në banesën e Jeko Karafilit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Bual]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "266/1, 16.02.1979".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Teqeja e Frashërit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Teqeja e Frashërit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.360556
| gjatësi       = 20.417794
| lokacioni      = [[Frashër]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 1781
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 6
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR027
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Teqe
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Teqeja e Frashërit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Frashër]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "6, 15.01.1963".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Teqeja përbëhet nga dy ndërtesa të veçanta të cilat lidhen me një murë dhe qendër të saj një portë me qemer. Ndërtesa ndodhet në krahun e djadhtë , ka formën e gërëms ‘l’ me sipërfaqe 325m2 e cila zhvillohet në tre ambjente “ kafe oxhaku”,” ashefi” , “furra e bukës”. Ndërsa në krahë të majtë është pjesërisht dy katëshe me sipërfaqe 218m2 . Aty ndodhet mejdani , vendi I shenjtë ku zhvillohen ceremonitë fetare dhe shkolla me përmbajtje fetare bektashjane. në distance prej 20m ndodhen dy tyrbe bashke me kupola dhe hyrje te veçanta me sipërfaqe 102m2 .<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Ura e Kalasë (Përmet)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Ura e Kalasë (Përmet)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Limar Mbi Lumin E Zagorisë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR028
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Ura e Kalasë (Përmet)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Limar Mbi Lumin E Zagorisë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Ura e Katiut (Përmet)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Ura e Katiut (Përmet)
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.244361
| gjatësi       = 20.432469
| lokacioni      = [[Benjë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = GJYSMA E DYTË E Shek. XVIII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 1886
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR029
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Urë Me Kurriz, Me Theksim Horizontal, Me Një Hark Kryesor Dhe Me Një Më Të Vogël Anash Tij
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Ura e Katiut (Përmet)''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Benjë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "1886, 10.06.1973".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Në qëndër të kompozimit të urës ndodhet harku kryesor në formë segmenti rrethor me hapsirë drite 15.5 M dhe lartësi 6 m mbi nivelin e ujit. Përfshirë dhe arkivoltën qemeri I harkut ka trashësi 1 m dhe është punuar me gurë gëlqeror pllakë. Qemeri konturohet nga sipër prej arkivoltës me trashësi 50 cmm e ndërtuar dhe kjo me gurë gëlqerorë, e cila del me dhëmbë 10 cm mbi ballin e qemerit të poshtëm. në pjesën e kyçit të harkut ura ngrihet me kurriz, me lartësi 7 m mbi nivelin e ujit. Gjatësia totale e urës në projeksionin horizontal arrin 37 m. Majtas harkut kryesor është hapur një dritare lehtësuese me gjerësi 1.3 M dhe lartësi 2.7 M. Qemeri I saj kufizohet sipër prej një kornize me rrasë guri me trashësi 9 cm. Kjo dritare është hapur në lartësinë 1.5 M nga toka.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Ura në Përroin e Benjës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Ura në Përroin e Benjës
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      = [[Limar]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 266/1
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR030
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Ura në Përroin e Benjës''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Limar]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "266/1, 16.02.1979".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Ura në Përroin e Limarit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Ura në Përroin e Limarit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = Arkitekture
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 40.2489
| gjatësi       = 20.420011
| lokacioni      = [[Benjë]], [[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = GJYSMA E DYTË E Shek. XVII
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = Urdhëres
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR031
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Urë Me Hark Tip Shigjetë
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Ura në Përroin e Limarit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Benjë]], rrethi i [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër "Urdhëres, 08.01.1977".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--Ura është e pozicionuar në të hyrë të fshatit benjë, në lagjen e poshtme të tij që kalon nëpër një grykë të ngushtë e derdhet në lumin e lengaricës. Ka një harmonizim të bukur me ambjentin rrethues. Ura ngrihet mbi një hark të vetëm me hapsirë drite 6.4 M. Qemeri I harkut përfshirë dhe arkivoltën, ka trashësi 70 cm. Arkivolta shkel me dhëmbë 7 cm mbi harkun e poshtëm.<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>--> 

Zona Mbrojtëse e Gurit të Qytetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

{{Infobox vend historik
| emri        =Zona Mbrojtëse e Gurit të Qytetit
| emri_amëtar     = 
| gjuha_amëtare    = 
| foto        = 
| përshkrimi     = 
| lloji        = 
| locmapin      = Shqipëria
| gjerësi       = 
| gjatësi       = 
| lokacioni      =[[Rrethi i Përmetit]], [[Qarku i Gjirokastrës]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja     = 
| ndërtuar      = 
| arkitekt      = 
| arkitektura     = 
| organi_drejtues   = DRKK Shkodër
| përcaktimi1     = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data  = 28
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri  = PR032
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =
| përcaktimi1_lloji  = Nën mbrojtje
}}
'''Zona Mbrojtëse e Gurit të Qytetit''' është një monument i trashëgimisë kulturore në rrethin e [[Rrethi i Përmetit|Përmetit]], në qarkun e [[Qarku i Gjirokastrës|Gjirokastrës]], [[Shqipëri]] <ref name=#imk#>{{cite book|title=LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I PËRMETIT|publisher= Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës|url=http://imk.gov.al/wp-content/uploads/monumente/lista%20e%20monumentewve/PeRMET.pdf|accessdate=18 dhjetor 2017|ref=imk}}</ref>. Ky monument është i miratuar me numër "28, 29.01.2007".

==Referencat==
{{reflist}}
==Lidhje të jashtme==
*[http://imk.gov.al/site/?page_id=77 Instituti i Monumenteve të Kulturës]

{{Shqipëria-hist-cung}}

[[Kategoria:Monumente kulturore në Përmet]]

<!--<ref name=imk-map>{{cito uebin|title=Map - IMK WebGIS|url=http://imk.gov.al/Pages/Default.aspx|website=imk.gov.al|publisher=IMK|accessdate=13 tetor 2016|ref=imk-map}}</ref>-->