Përzierja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në kimi, një përzierje është një material i përbërë nga dy ose më shumë substanca kimike të ndryshme të cilat nuk janë të lidhura kimikisht.[1] Një përzierje është kombinimi fizik i dy ose më shumë substancave në të cilat identitetet ruhen dhe përzihen në formën e tretësirave, suspensioneve dhe koloideve.[2][3]

Përzierjet janë një produkt i përzierjes ose përzierjes mekanike të substancave kimike të tilla si elementë dhe komponime, pa lidhje kimike ose ndryshime të tjera kimike, në mënyrë që çdo substancë përbërës të ruajë vetitë e veta kimike dhe përbërjen. Pavarësisht nga fakti se nuk ka ndryshime kimike në përbërësit e saj, vetitë fizike të një përzierjeje, si pika e shkrirjes së saj, mund të ndryshojnë nga ato të përbërësve. Disa përzierje mund të ndahen në përbërësit e tyre duke përdorur mjete fizike (mekanike ose termike). Azeotropet janë një lloj përzierjeje që zakonisht paraqet vështirësi të konsiderueshme në lidhje me proceset e ndarjes që kërkohen për të marrë përbërësit e tyre (procese fizike ose kimike ose, edhe një përzierje e tyre).[4][5][6]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stampa:GoldBookRef
  2. ^ Whitten K.W., Gailey K. D. and Davis R. E. (1992). General chemistry (bot. 4th). Philadelphia: Saunders College Publishing. ISBN 978-0-03-072373-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Stampa:Page needed
  3. ^ Petrucci, Ralph H.; Harwood, William S.; Herring, F. Geography (2002). General chemistry: principles and modern applications (bot. 8th). Upper Saddle River, N.J: Prentice Hall. ISBN 978-0-13-014329-7. LCCN 2001032331. OCLC 46872308. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Stampa:Page needed
  4. ^ Alberts B.; etj. (2002). Molecular Biology of the Cell, 4th Ed. Garland Science. ISBN 978-0-8153-4072-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Stampa:Page needed
  5. ^ Laidler K. J. (1978). Physical chemistry with biological applications. Benjamin/Cummings. Menlo Park. ISBN 978-0-8053-5680-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)Stampa:Page needed
  6. ^ Weast R. C., Ed. (1990). CRC Handbook of chemistry and physics. Boca Raton: Chemical Rubber Publishing Company. ISBN 978-0-8493-0470-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Stampa:Page needed