Pasquale Scutari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pasquale Scutari (Shkodra ose Shkodrani) është gjuhëtar dhe albanolog italian . [1]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Scutari lindi në Arbëreshe San Costantino AlbaneseProvincën e Potenzës, në Italinë jugore në vitin 1952. Ai u diplomua në "Istituto Magistrale di Lagonegro" dhe më vonë u regjistrua në Fakultetin Filologjik të Universitetit të Barit në vitin 1976. [1]

Si një person shumë i dhënë pas gjuhës arbëreshe, ai ka marrë pjesë në shumë manastirë dhe seminare, midis të tjerave "La diversità linguistica, patrimonio kulturore della Basilicata" (Diversiteti gjuhësor, trashëgimia kulturore e Basilicata), mbajtur në San Costantino Albanese në vitin 2004.

Ai mori titullin docent nga Universiteti i Bazilikatës në vitin 2003 me titullin "Operatore linguistico e Culturee di area arbëreshe" (Operator gjuhësor dhe kulturor në zonën arbëreshe). Scutari është bashkëpunëtor i së përditshmes Bashkia (Komuna), seksioni kulturor, botuar nga Bashkia S.Constantino Albanese.

Scutari është autor i shumë studimeve dhe monografive për të folmet shqipe të Italisë. [1]

Publikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Gli Arbëreshë e la «Rilindja». Kontribuoj në Risorgimento degli Intellettuali në San Costantino Albanese (Arbëreshët dhe "Rilindja". Kontributi në bashkimin e intelektualëve shqiptarë të San Costantino Albanese), Consenza: Università della Calabria, Dipartimento di Linguistica, Sezione di Albanologia, 2010.  .
  • Dizionario arbëresh di San Costantino Albanese (Fjalori arbëresh i San Costantino Albanese), Rende, 2010. OCLC 867173600.
  • Spigolature lessicali sulla parlata degli Arbëreshë di San Costantino Albanese (Përmbledhje leksikore të arbëreshëve të folur në San Costantino Albanese), Sl: sn: 1991. OCLC 883711451.
  • Il lessico della parlata arbëreshe di San Costantino Albanese (Fjalori i arbëreshëve të folur në San Costantino Albanese), Rende: 2002, seria: Studi e testi di albanistica, 11,  .
  • I nomi delle piante nella comunità albanese del Pollino Lucano (Emrat e bimëve në komunitetin shqiptar të Pollino Lucano), Rende (CS): CELUC, 2005, seria: Studi e testi di albanistica, 15. ISBN 9788874580354 .
  • Uno studio fonologico morfologico sulla parlata arbereshe di San Costantino Albanese (Një studim mbi arbëreshen morfologjike fonologjike të folur në San Costantino Albanese),Cosenza: Benvenuto, 1997. OCLC 157053016.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c AUTORI E STUDIOSI LOCALI [Local authors and researchers] (në italisht), University of Calabria