Jump to content

Peliganët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Peliganes (greqisht: Πελιγᾶνες Peliganes, njëjës: Πελιγάν Peligan) është fjala e përdorur për t'iu referuar Lashtë maqedonase Senatorët. Termi është vërtetuar në Hesychius,[1] Strabo[2] dhe dy mbishkrimet (në dative peligasi),[3] një nga Dion[4][5] dhe një nga Laodice.[6][7] Nga përshkrimi i Hesychius dhe epigraphy,është e qartë se Peliganes luajtur më shumë një rol të rëndësishëm në Seleucids se Macedon. Në Mbretërinë Ptolemeike termi është unattested. E Seleucid klishe frazë është:

δεδόχθαι τοῖς πελιγᾶσιν (dedochthai tois peligasin), " u zgjidh nga peliganes"

Trupi suprem maqedonas u quajt Synedrion.[8] të Tjera Seleucid institucionet ishin Archontes, Popull, Proboule, Boule, Epistatai (mbikëqyrësit) dhe Dikastai (gjykatësit).[9]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Strabo citon fjalën  Peligones, që do të thotë se senatorët e të dy paleve Maqedonasve, Thesprotians dhe Molossians dhe i krahason ato të Gerontes (Gerousia) e Laconians dhe Massaliotes. Ai më tej vërejtjet që πελιοί pelioi në dialekte të Epirit dhe Maqedonisë, do të thotë njerëz të vjetër.[10] Πεληός pelêos[11] ose pelios është e përbashkët Doric formë, ndërsa në Papafingo πολιός polios do të thotë gjithashtu gri, gri nga mosha, i nderuari, të ndritshme. Prapashtesë -gan është Papafingo sufiksin -gjeneveStampa:Dn (genos).[nevojitet citimi] Ka shumë maqedonas të gdhendur eponyms të tilla si Epigan,[12] Peleigenes,[13] Peleigines,[14] Peligenes.[15] Pelignas ishte më në fund një gjuhën maqedonase dhe Epirote kuzhinier i dërguar nga OlympiasAleksandri.[16] Polybius[17] përmend Adeiganes për këshillin bashkiak, magjistraturës e Seleucia, (i cili u dëbua, u gjobit dhe internua nga ministri Hermeias); një fjalë unattested në epigraphy dhe burime të tjera. Redaktor F. Roussel[18] ka emended të Peleiganes, ndërsa Hammond sugjeron se mund të jetë një origjinal Perëndim maqedonase fjalën.[19]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ (Hes.
 2. ^ Strabo, Fragments 7.2.
 3. ^ Grammatically, as pelekan (pelican) Third declension-Nasal single-stem
 4. ^ Macedonia (Greece)-PieriaDion (ca. 180 BC) τοῖς πελειγᾶσι peleigasi Epigraphical Database 3.
 5. ^ Philip V salutes Eurylochos,the epistate(resident representative in Kyzikos), the Peleiganes and the rest Politai (citizens).
 6. ^ Syria Laodicea (Latakia) - ca. 174 BC - τοῖς πελιγᾶσιν peligasin Epigraphical Database 22.
 7. ^ The Hellenistic World from Alexander to the Roman Conquest by M. M. Austin The Decree of Laodicea
 8. ^ Attested numerous times and passed into Hebrew as Sanhedrin
 9. ^ The Decrees of the Greek States by Peter John Rhodes, David Malcolm Lewis.
 10. ^ Hesychius cites also Peleioi, old men by Epirotes and Doric-speaking Koans.
 11. ^ Hes. πέλη[τ]ος old man πελήαρ doves (Laconian).
 12. ^ Beroia Leukopetra 252/253 AD [1]
 13. ^ Mieza - [2] and Elimeia - [3]
 14. ^ Thessalonica, ca. 2nd century BC [4]
 15. ^ Beroia: Leukopetra, ca. 230 AD [5] [6] last line
 16. ^ Athenaeus Deipnosophists - 14.78 659F
 17. ^ Polybius - 5.54.10.
 18. ^ The Cities of Seleukid Syria by John D. Grainger
 19. ^ Hammond NGL (1979) "Internal organization of Macedonia and of Macedonian conquests in the Balkans".