Jump to content

Personi shumë i rëndësishëm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
François Holland

Personi shumë i rëndësishëm (VIP ose V.I.P.) është një person të cilit i jepen privilegje të veçanta për shkak të statusit, ndikimit ose rëndësisë së tij të lartë shoqërore. Termi nuk ishte i zakonshëm deri diku pas Luftës së Dytë Botërore nga pilotët e RAF.

Shembujt përfshijnë njerëz të famshëm, kryetarë shtetesh ose qeverish, politikanë të tjerë, punëdhënës të mëdhenj, drejtues të lartë, zyrtarë të nivelit të lartë të korporatave, bankierë, ekonomistë, mjekë, klerik, personel ushtarak, bosët e krimit, individë të pasur ose çdo person tjetër të shquar shoqëror. i cili merr trajtim të veçantë për çfarëdo arsye. Trajtimi i veçantë zakonisht përfshin ndarjen nga njerëzit e thjeshtë dhe një nivel më të lartë rehatie ose shërbimi.

Në disa raste, si për shembull me bileta, VIP mund të përdoret si titull në mënyrë të ngjashme me premium ose ekskluziv. Zakonisht, biletat VIP mund të blihen nga kushdo, por gjithsesi nënkupton ndarjen nga klientët e tjerë, kontrollet e sigurisë personale etj.

Ndonjëherë, përdoret edhe termi person shumë shumë i rëndësishëm (VVIP ose V.V.I.P.), veçanërisht në lidhje me VIP-at me gradë ose fuqi shpenzuese shumë të lartë. Përdoret veçanërisht kur çdokush mund të blejë trajtim VIP, për të dalluar personat me kërkesa veçanërisht të larta. Dhe V.V.V.I.P. mund të tregojë edhe një nivel tjetër ekskluziviteti.[1]

  1. ^ "Very important person", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-01, marrë më 2022-12-21