Jump to content

Petro Dode

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Petro Dode (i lindur në vitin 1924, në Ersekë) është një ish politikan shqiptar. Dode ka shërbyer si Kryetar i Kuvendit të Republikës Socialiste të Shqipërisë, që nga 19 shkurti i vitit 1987 deri më 15 prill të vitit 1991.

Dode ishte një funksionar partie. Ai është autor i disa librave teknikë dhe politikë, si: "20 Vjet Shqipëri socialiste", i vitit 1964; "Revizionizmi jugosllav dhe pasojat e tij në ekonominë bujqësore të Jugosllavisë", i vitit 1962 dhe "Probleme të planifikimit dhe të zhvillimit ekonomisë bujqësore në RPSH", i vitit 1965.[1][2]

Për më tepër, Dode ishte gjithashtu i pari kandidat i Komitetit Qendror (KQ) të Partisë së Punës së Shqipërisë (PPSh).[3]

Në vitin 1966, Dode ishte deputeti i parë i Kuvendit popullor. Ai ishte anëtar i Parlamentit, duke nisur nga legjislatura e gjashtë e deri në atë të njëmbëdhjetë në vitin 1991.

Pas rënies së Abdyl Këllezit, në 1 shtator të vitit 1975, Dode u emërua si Zëvendës Kryetar i Këshillit të Ministrave, udhëhequr asokohe nga Kryeministri Mehmet Shehu, pozicion që Dode e mbajti deri më 14 janar të vitit 1982. Dode zëvendësoi Këllezin edhe në pozicionin e kryetarit  të Komisionit planifikues të shtetit, nga 1 shtatori i vitit 1975 deri në 23 nëntor 1982.  

Më 19 shkurt 1987, ai u zgjodh Kryetar i Kuvendit popullor të Republikës Socialiste të Shqipërisë, pozicion që më parë e mbante Pali Miska. Dode e mbajti këtë post deri më 15 prill të vitit 1991, duke përfaqësuar kështu edhe presidentin e fundit të Parlamentit në Shqipërinë komuniste.