Pitoni i Birmianisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pitoni i Birmianisë (Python bivittatus) është një nga speciet më të mëdha të gjarpërinjve. Nativeshtë vendas në një zonë të madhe të Azisë Juglindore dhe është e shënuar si e cenueshmeListën e Kuqe të BNRN.[1] Deri në vitin 2009, ajo u konsiderua një nënspeci e Python molurus, por tani njihet se i përket një specie të veçantë.[2] Shtë një specie pushtuese në Shtetet e Bashkuara juglindore si rezultat i tregtisë së kafshëve shtëpiake.[3]

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pitoni i Birmianisë është një gjarpër me ngjyrë të errët jo helmuese me shumë njolla kafe të kufizuara me të zeza në pjesën e pasme. Në të egra, pitonët birmanë zakonisht rriten në 5 metres (16 ft), ndërsa ekzemplarë më shumë se 7 metres (23 ft) janë të rralla.[4][5] Kjo specie është seksualisht dimorfike në madhësi; femrat mesatarisht vetëm pak më gjatë, por janë dukshëm më të rënda dhe më të mëdha se meshkujt. Për shembull, krahasimet me gjatësinë dhe peshën në pitonët burmanë të kapur për femra individuale kanë treguar: në 3.47 metres (11 ft 5 in) gjatësi, një mostër peshonte 29 kilograms (64 lb), një mostër pak më shumë se 4 metres (13 ft) peshonte 36 kilograms (79 lb), një mostër prej 4.5 metres (15 ft) peshonte 40 kilograms (88 lb), dhe një mostër prej 5 metres (16 ft) peshonte 75 kilograms (165 lb) . Në krahasim, krahasimet gjatësi-peshë për meshkujt u gjetën: një mostër prej 2.8 metres (9 ft 2 in) peshonte 12 kilograms (26 lb), 2.97 metres (9 ft 9 in) peshonte 14.5 kilograms (32 lb), një mostër prej 3 metres (9.8 ft) peshonte 7 kilograms (15 lb), dhe një mostër prej 3.05 metres (10.0 ft) peshonte 18.5 kilograms (41 lb) .[6][7][8][9][10] Në përgjithësi, individët mbi 5 metres (16 ft) janë të rralla.[4] Rekordi për gjatësinë maksimale të pitonëve birmanezë mbahet nga një femër që jetoi në Serpent Safari për 27 vjet. Menjëherë pas vdekjes, gjatësia e saj aktuale u përcaktua të ishte 5.74 metres (18 ft 10 in) Të dhënat e publikuara gjerësisht të mostrave të raportuara të kenë qenë disa metra më të gjata nuk janë të verifikuara.[11] Në vdekjen e saj, një birmanez i quajtur "Baby" ishte gjarpri më i rëndë i regjistruar në botë në atë kohë në 182.8 kilograms (403 lb). Gjatësia e saj u mat në 5.74 metres (18 ft 10 in) rreth 1999.[11] Madhësia minimale për të rriturit është 2.35 metres (7 ft 9 in).[12] Format e xhuxhit ndodhin në Xhava, Bali dhe Sulawesi, me një gjatësi mesatare prej 2 metres (6 ft 7 in) në Bali,[13] dhe një maksimum prej 2.5 metres (8 ft 2 in) në Sulawesi.[14] Mesatarja e individëve të egër është 3.7 m (12 ft) i gjatë, por dihet që arrijnë në 5.74 metres (18 ft 10 in).[11]

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pitoni i Birmianisë ndodh në të gjithë Azinë Jugore dhe Juglindore, duke përfshirë Indinë lindore, Nepalin juglindor, Butanin perëndimor, Bangladeshin juglindor, Mianmar, Tajlandën, Laosin, Kamboxhian, Vietnamin, veriun e Malajzisë kontinentale dhe Kinën jugore në Fujian, Jiangxi, Guangdong, Hainan, Guangxi, dhe Yunnan.[15] Ndodh gjithashtu në Hong Kong, dhe në IndoneziJava, Sulawesi jugore, Bali dhe Sumbawa.[16] Gjithashtu është raportuar në Kinmen.[17] Pitoni i Birmianisë shpesh gjendet pranë kënetave dhe kënetave, dhe nganjëherë është gjysmëujor, por mund të gjendet edhe në pemë.

Swimshtë një notar i shkëlqyer dhe ka nevojë për një burim të përhershëm uji. Ajo jeton në kullota, këneta, ultësirë shkëmbore, pyje, lugina lumenjsh dhe xhungla me pastrime të hapura. Kjo është një alpinist i mirë dhe ka një kapet bisht. Mund të qëndrojë në ujë për 30 minuta, por kryesisht qëndron në tokë.

Sjellje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pitoni i Birmianisë janë kryesisht banorë të pyjeve të shiut gjatë natës.[18] Kur janë të vegjël, ata janë njësoj në shtëpi në tokë dhe në pemë, por ndërsa fitojnë rreth, ata kanë tendencë të kufizojnë shumicën e lëvizjeve të tyre në tokë. Ata janë gjithashtu notarë të shkëlqyeshëm, duke qenë në gjendje të qëndrojnë të zhytur deri në gjysmë ore. Pitonët Birmanë e kalojnë pjesën më të madhe të kohës së tyre të fshehur në gropën e poshtme. Në pjesët veriore të vargut të tij, pitoni birmanez mund të gërryhet për disa muaj gjatë sezonit të ftohtë në një pemë të zbrazët, një vrimë në bregun e lumit ose nën shkëmbinj. Brumimi[19] është biologjikisht i ndryshëm nga letargji. Ndërsa sjellja ka përfitime të ngjashme, duke i lejuar organizmat të durojnë dimrin pa lëvizur, ai gjithashtu përfshin përgatitjen e organeve riprodhuese të meshkujve dhe femrave për sezonin e ardhshëm të mbarështimit. Popullsia e Floridës gjithashtu kalon nëpër brumacion.[20]

Ata priren të jenë të vetmuar dhe zakonisht gjenden në çifte vetëm kur çiftëzohen. Pitonët Burmanë shumohen në pranverën e hershme, me femrat që vendosin kthetrat e 12–36 vezëve në mars ose prill. Ato qëndrojnë me vezët derisa të çelin, duke u mbështjellë dhe duke i dridhur muskujt në mënyrë të tillë që të rrisin temperaturën e ambientit rreth vezëve me disa gradë. Sapo të vegjlit të përdorin dhëmbin e vezës për të prerë rrugën nga vezët e tyre, nuk jepet kujdes i mëtejshëm i nënës. Foshnjat e sapo çelura shpesh mbeten brenda vezëve të tyre derisa të jenë gati për të përfunduar derdhjen e parë të lëkurës, pas së cilës ata gjuajnë për vaktin e tyre të parë.[21]

Konservimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pitoni i Birmianisë është i shënuar në Shtojcën II të CITES.[1] Ajo është renditur si e pambrojturListën e Kuqe të BNRN që nga viti 2012, pasi popullsia e egër vlerësohet të ketë rënë me të paktën 30% në dekadën e parë të shekullit 21 për shkak të humbjes së habitatit dhe mbjelljes së tepërt.[1]

Për të ruajtur popullatat pitone burmane, BRBN rekomandon rritjen e legjislacionit për ruajtjen dhe zbatimin në nivelet kombëtare dhe ndërkombëtare për të zvogëluar korrjen në të gjithë zonën amtare të gjarprit. BRBN gjithashtu rekomandon rritjen e kërkimit mbi ekologjinë dhe kërcënimet e popullsisë. Në Hong Kong, është një specie e mbrojtur sipas Urdhëresës për Mbrojtjen e Kafshëve të egra Cap 170. Gjithashtu mbrohet në Tajlandë, Vietnam, Kinë dhe Indonezi. Sidoqoftë, është ende e zakonshme në Hong Kong dhe Tajlandë, me statuse të rralla në shumë të rralla në pjesën tjetër të gamës së tij. 

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Stuart B, Nguyen TQ, Thy N, Grismer L, Chan-Ard T, Iskandar D, Golynsky E, Lau MW (2019) [errata version of 2019 assessment]. "Python bivittatus". IUCN Red List of Threatened Species. 2019: e.T193451A151341916. Retrieved 6 April 2021.
 2. ^ Jacobs HJ, Auliya M, Böhme W (2009). "On the taxonomy of the Burmese Python, Python molurus bivittatus KUHL, 1820, specifically on the Sulawesi population". Sauria (në anglisht). 31 (3): 5–11.
 3. ^ {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!)
 4. ^ a b Saint Girons H (1972). "Les serpents du Cambodge". Mémoires du Muséum national d'Histoire naturelle. Série A (në anglisht): 40–41.
 5. ^ Deuve J (1970). "Boides". Serpents du Laos (në anglisht). Vëll. 39. Paris: Office de la Recherche Scientifique et Technique Outre Mer. fq. 61–66.
 6. ^ Van Mierop LH, Barnard SM (1976). "Observations on the reproduction of Python molurus bivittatus (Reptilia, Serpentes, Boidae)". Journal of Herpetology (në anglisht). 10 (#4): 333–340. doi:10.2307/1563071. JSTOR 1563071.
 7. ^ Barker DG, Murphy JB, Smith KW (1979). "Social behavior in a captive group of Indian pythons, Python molurus (Serpentes, Boidae) with formation of a linear social hierarchy". Copeia (në anglisht). 1979 (#3): 466–471. doi:10.2307/1443224. JSTOR 1443224.
 8. ^ Marcellini DL, Peters A (1982). "Preliminary observations on endogeneous heat production after feeding in Python molurus". Journal of Herpetology (në anglisht). 16 (#1): 92–95. doi:10.2307/1563914. JSTOR 1563914.
 9. ^ Jacobson ER, Homer B, Adams W (1991). "Endocarditis and congestive heart failure in a Burmese python (Python molurus bivittatus)". Journal of Zoo and Wildlife Medicine (në anglisht). 22: 245–248.
 10. ^ Groot TV, Bruins E, Breeuwer JA (shkurt 2003). "Molecular genetic evidence for parthenogenesis in the Burmese python, Python molurus bivittatus". Heredity (në anglisht). 90 (2): 130–5. doi:10.1038/sj.hdy.6800210. PMID 12634818.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 11. ^ a b c Barker DG, Barten SL, Ehrsam JP, Daddono L (2012). "The Corrected Lengths of Two Well-known Giant Pythons and the Establishment of a New Maximum Length Record for Burmese Pythons, Python bivittatus" (PDF). Bulletin of the Chicago Herpetological Society (në anglisht). 47 (1): 1–6. Marrë më 28 shtator 2021.
 12. ^ Murphy JC, Henderson RW (1997). Tales of Giant Snakes: A Historical Natural History of Anacondas and Pythons (në anglisht). Krieger Pub. Co. fq. 2, 19, 37, 42, 55–56. ISBN 0-89464-995-7.
 13. ^ McKay JL (2006). A Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Bali (në anglisht). Krieger Publishing Company. fq. 13, 14, 18, 86. ISBN 1-57524-190-0.
 14. ^ de Lang R, Vogel G (2005). The Snakes of Sulawesi: A Field Guide to the Land Snakes of Sulawesi with Identification Keys. Frankfurt Contributions to Natural History (në anglisht) (bot. Band 25). Chimaira. fq. 23–27, 198–201. ISBN 3-930612-85-2.
 15. ^ Barker DG, Barker TM (2010). "The Distribution of the Burmese Python, Python bivittatus, in China" (PDF). Bulletin of the Chicago Herpetological Society (në anglisht). 45 (#5): 86–88. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2016-03-03. Marrë më 2012-06-26.
 16. ^ Barker DG, Barker TM (2008). "The Distribution of the Burmese Python, Python molurus bivittatus" (PDF). Bulletin of the Chicago Herpetological Society (në anglisht). 43 (#3): 33–38. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2014-05-20. Marrë më 2012-10-17.
 17. ^ {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!)
 18. ^ {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!)
 19. ^ {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!)
 20. ^ 1.4 INVASIVE SPECIES BURMESE PYTHON (PYTHON BIVITTATUS) AND ITS EFFECT IN FLORIDA (në anglisht). The Ohio State University.
 21. ^ {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!)

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]