Pjetër Losha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Pjetër Losha ishte një udhëheqës fisnor arbërorEpirin mesjetar. Ai i përkiste fisit Losha dhe ishte udhëheqësi i një force të kombinuar të fisit të tij dhe fisit të Mazarakit dhe Malakasit. Në 1360, ai u bë Despot i Artës, Rogoit dhe zonës së Amfilokisë. Ai vdiq në 1374 dhe u pasua nga aleati i tij i ngushtë, Gjin Shpata. Kronika e Tokos është një burim i rëndësishëm për jetën e tij dhe arbërorëve në Epirin mesjetar në përgjithësi.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harta e Perandorisë Serbe rreth vitit 1360.

Gjenealogjia ose data e lindjes së Loshës nuk dihet. Ai i përkiste fisit Losha. Ai ishte pjesë e sulmeve arbërore ndaj pjesëve të mbetura të Epirit Bizantin. Në vitet 1358-59, fiset arbërore mposhtën sundimtarët feudalë rajonalë dhe u vendosën vetë nën drejtimin e Gjin Shpatës dhe Pjetër Loshës.[1] Ai kishte një djalë me emrin Gjin. Losha udhëhoqi forcat arbërore kundër Nikeforos II OrsiniBetejën e Akelout që i dha atij sundimin e Artës; ai siguroi territorin e tij rreth Artës me ndihmën e klaneve Mazaraki dhe Malakasi.[2] Zotërimet që ai fitoi pas betejës përfshinë gjithashtu Rogoin dhe Amfilokinë, siç përmendet në Kronikën e Janinës. Në 1360, Simeon Uroš, Perandori titullar Serb, në një përpjekje për të shmangur konfliktin me arbërit dhe si një njohje e forcës së tyre ushtarake vendosi të linte zonat e Artës dhe Etolisë te Shpata dhe Losha.[3]

Në 1366, Toma Preljubović pasoi Simeonin si sundimtar të Epirit. Sundimi i tij shënoi një rinovim të armiqësive në rajon pasi nga 1367 në 1370, Janina, kryeqyteti i Preljubovic, u vendos nën rrethim të vazhdueshëm dhe u bllokua nga fiset Mazaraki dhe Malakasi nën drejtimin e Loshës.[4][5] Një armëpushim u nënshkrua kur djali i Pjetrit, Gjini u fejua me vajzën e Thomas, Irina.[4][6] Ajo vdiq në murtajën e vitit 1375 që preku rajonin dhe luftimet filluan përsëri.[7]

Zotërimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasuritë e tij përfshinin qytetet epirote të:

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai kishte një djalë, Gjinin, i cili u martua me Irina Preljubovic, vajza e Tomës.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hammond 1976, p. 59 In 1358 the Albanians overran Epirus, Acarnania and Aetolia, and established two principalities under their leaders, John Spatas (shpatë in Albanian meaning a sword) and Peter Leosas (lios in Albanian meaning a pockmark.
  2. ^ Epeirotica 2.220; cf. 222 f
  3. ^ Sansaridou-Hendrickx 2017, p. 292 In 1360, avoiding conflict with the Albanian forces and admitting thus their military superiority, Symeon Uros left in their hands Aetolia, which was divided between two rulers belonging to the Albanian race (genos), namely Gjin Bouas Spatas, who became Despot of Acheloos and Angelokastron, and Peter Liosas who was made Despot of Arta, Rogoi and the region of Amphilochia.
  4. ^ a b Burim bosh (Ndihmë!)
  5. ^ Burim bosh (Ndihmë!)
  6. ^ Burim bosh (Ndihmë!)
  7. ^ Sansaridou-Hendrickx 2017.
  8. ^ Vizantološki institut 1994, p. 133:

    и Петар Љоша је владао градовима Арта и Роге, а Ђин Буа Спата градо- вина Ахелој и Ангелокастрон; опширно о њима

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli i ri Despot i Artës
nën Perandorinë Serbe

1359–1374
Pasardhësi 
Gjin Bua Shpata