Perandoria Serbe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Stampa:Infobox former country Perandoria serbe (serbisht: "Српско Царство/Srpsko Carstvo") ishte një perandori jetëshkurtër mesjetare në gadishullin Ballkanik që u formua mbas Mbretërisë Serbe . Ajo është themeluar në 1346 nga Mbreti Shtefan Urosh IV Dushan (i njohur si Car Dushani), i cili në mënyrë të konsiderueshme e zgjeroj shtetin . Ai gjithashtu e ngriti kishën serbe për një patriarkanë. Djali i tij dhe pasuesi, Shtefan Uroshi i Dobëti (Shtefen Urosh V), humbi pjesën më të madhe të territorit ( pra epitetin e tij ). Perandoria serbe në mënyrë efektive përfundoi me vdekjen e Shtefen V-shitë në 1371 dhe shpërbërjes së shtetit serb. Në ca vende të Serbisë, disa nga pasardhësit e Shtefen V-shitë moren titullin e Perandorit deri 1402.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1331, Shtefan Urosh IV Dushan (i njohur si Car Dushani) u bë mbret i Serbisë mbas rrëzimit dhe vrasjen e atit të tij, Shtefan Uroshi III i Deqanit. Nga 1345 , Car Dushani kishte zgjeruar Serbinë për të mbuluar gjysmën e Ballkanit - më shumë territor se Perandoria Bizantine ose Perandoria Bullgare. Për këtë arsye, në 1345, në Serrez të Greqisë, Car Dushani e shpall veten " Car " ( " Cezari " ) .

Më 16 prill 1346, në Shkup, ai kishte kurorëzua veten "Perandor i serbëve dhe grekëve" - një titull që nënkupton një kërkesë për vazhdimësinë e Perandorisë Bizantine. Ceremonia është kryer nga ana patriarkut të sapo shpallur, Patriarkut serb Joanikie II me ndihmën e Patriarkut bullgar Simeon dhe Nicholas, Kryepeshkopi i Ohrit.

Pasojat dhe trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ligji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Administrata[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • John V.A. Fine . ( 1994) . Të vonuara Ballkani mesjetar : A e hulumtimit kritik nga dymbëdhjetë shekullit të vonë të pushtimit osman . Universiteti i Michigan Press . ISBN 0-472-08260-4
  • George C. Soulis , Serbët dhe Bizanti gjatë sundimit të perandorit Stefan Dushanit (1331-1355) dhe pasardhësit e tij , Athinë , 1995 . ISBN 0-88402-137-8
  • Jean W. Sedlarit , Evropa Qendrore Lindore në Mesjetë , 1000-1500 , Universiteti i Uashingtonit Press , 1996 .