Jump to content

Policia Mbretërore e Malajzisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Policia Mbretërore e Malajzisë (shpesh e shkurtuar PMM) (Malay: Polis Diraja Malaysia (PDRM)), është një forcë policore (kryesisht) e uniformuar kombëtare dhe federaleMalajzi. Policia është një organizatë e centralizuar dhe selia e saj është e vendosur në Bukit Aman, Kuala Lumpur. Forca policore udhëhiqet nga një Inspektor i Përgjithshëm i Policisë (IPP) i cili, Që prej 23 qershor  2023 (2023 -06-23), është Razarudin Husejn.

Kushtetuta, kontrolli, punësimi, rekrutimi, financimi, disiplina, detyrat dhe kompetencat e forcës policore janë të specifikuara dhe të rregulluara nga Ligji i Policisë i vitit 1967.

PMM-ja bashkëpunon vazhdimisht me forcat policore në mbarë botën, duke përfshirë nga ato gjashtë vende fqinje që Malajzia ndan një kufi me: Policinë Kombëtare të Indonezisë, Policinë Kombëtare të Filipineve,[1] Forcat e Policisë Mbretërore të Bruneit,[2]Policinë Mbretërore Thai,[3] Singaporen Forca e Policisë [4] dhe Siguria Publike Popullore e Vietnamit.[5][6]

Aktualisht ka më shumë se 130,000 oficerë nën Policinë Mbretërore të Malajzisë. PMM-ja shpesh punon ngushtë me agjencitë e tjera të zbatimit të ligjit në vend, si departamenti i doganave, departamenti i imigracionit, agjencia e zbatimit të detit dhe shumë të tjera.

  1. ^ "RP, Malaysia intensify joint effort vs terrorism, transnational crimes". The Philippine Star. 21 mars 2002. Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2016. Marrë më 12 maj 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Izam Said Ya'akub (2 dhjetor 2010). "Multilateral cooperation needed to counter transnational crime". The Brunei Times. Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2016. Marrë më 12 maj 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Thai, Malaysian police agree cooperation". The Nation. 14 maj 2015. Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2016. Marrë më 12 maj 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Malaysia, Singapore police to work closely in combating cybercrime". Bernama. The Borneo Post. 5 maj 2012. Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2016. Marrë më 12 maj 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Vietnam People's Police Force's 70th anniversary marked abroad". Voice of Vietnam 5. 20 gusht 2015. Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2016. Marrë më 12 maj 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Vietnam, Malaysia sign agreement on transnational crimes". Nhân Dân. 1 tetor 2015. Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2016. Marrë më 12 maj 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)