Politika shoqërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hans von Aachen, Allegory or The Triumph of Justice (1598)

Politika sociale është një plan ose veprim i qeverisë ose agjencive institucionale që synojnë të përmirësojnë ose reformojnë shoqërinë.

Disa profesionistë dhe universitete e konsiderojnë politikën sociale një nëngrup të politikave publike,[1] ndërsa praktikuesit e tjerë e karakterizojnë politikën sociale dhe politikën publike si dy qasje të ndara, konkurruese për të njëjtin interes publik (të ngjashme me MD dhe DO në kujdesin shëndetësor), me politikën sociale që konsiderohet më holistike. sesa politika publike. Cilado nga këto bindje që i përmbahet një universitet, politika sociale fillon me studimin e shtetit të mirëqenies dhe shërbimeve sociale. Ai përbëhet nga udhëzime, parime, legjislacion dhe aktivitete shoqëruese që ndikojnë në kushtet e jetesës të favorshme për mirëqenien e njeriut, siç është cilësia e jetës së një personi. Departamenti i Politikës Sociale në Shkollën Ekonomike të Londrës e përkufizon politikën sociale si "një lëndë ndërdisiplinore dhe e aplikuar që ka të bëjë me analizën e përgjigjeve të shoqërive ndaj nevojave sociale", e cila synon të nxisë te studentët e saj një kapacitet për të kuptuar teorinë dhe provat e nxjerra nga një gamë të gjerë disiplinash të shkencave sociale, duke përfshirë ekonominë, sociologjinë, psikologjinë, gjeografinë, historinë, ligjin, filozofinë dhe shkencat politike. Qendra Malcolm Wiener për Politikat Sociale në Universitetin e Harvardit e përshkruan politikën sociale si "politikë dhe praktikë publike në fushat e kujdesit shëndetësor, shërbimeve njerëzore, drejtësisë penale, pabarazisë, arsimit dhe punës". Politika sociale mund të përshkruhet gjithashtu si veprime që ndikojnë në mirëqenien e anëtarëve të një shoqërie përmes formësimit të shpërndarjes dhe aksesit ndaj mallrave dhe burimeve në atë shoqëri. Politika sociale shpesh merret me probleme të liga.[2]

Diskutimi i 'politikës sociale' në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada mund të zbatohet gjithashtu për politikat qeveritare për çështjet sociale si trajtimi i racizmit,[3] çështjet LGBT (të tilla si martesat e të njëjtit seks)[4] dhe statusi ligjor i abortit,[5] armëve,[6] eutanazisë,[7] drogave rekreative.[8] dhe prostitucioni.[9] Në vende të tjera, këto çështje do të klasifikoheshin nën politikën shëndetësore dhe politikën e brendshme.

Studimi i politikës sociale mund të jetë ose një diplomë e pavarur në ofrues të tillë si Universiteti i Birminghamit, Universiteti i Jorkut, Universiteti i Oksfordit dhe Universiteti i Pensilvanisë, një specializim si pjesë e një programi të diplomës së politikave publike si në Universitetin McGill. , Shkolla Balsillie e Marrëdhënieve Ndërkombëtare, Shkolla Harris e Politikave Publike dhe Shkolla e Qeverisjes Hertie, ose një diplomë e përbashkët së bashku me një diplomë të ngjashme të lidhur në punën sociale ose shëndetin publik si në Shkollën e Punës Sociale George Warren Brown në Universitetin e UashingtonitShën Luis. Në Jugun Global, politika sociale ofrohet së bashku me programet e diplomës për politikat publike, si në Institutin e Politikave Publike, Shkollën Kombëtare të Drejtësisë të Universitetit të Indisë, Bangalore, e kombinuar me politikën e zhvillimit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "About the Malcolm Wiener Center". Presidents and Fellows of Harvard. 15 shkurt 2006. Arkivuar nga origjinali më 25 dhjetor 2008. Marrë më 21 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Rittel, H. & Webber, M. (1973). Dilemmas in a General Theory of Planning. Policy Sci 4:155-169.
  3. ^ Eilperin, Juliet; Mufson, Steven (28 prill 2015). "Obama calls for social policy changes in wake of Baltimore riots". The Washington Post. Marrë më 21 maj 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Gay marriage inquiry reaches consensus". AustralianMarriageEquality.org. Marrë më 21 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Gender and sex equality". Social Policy Digest. Cambridge Journals. Marrë më 21 maj 2015. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Gun Control". Almanac of Policy Issues. Arkivuar nga origjinali më 20 prill 2012. Marrë më 21 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Thomasma, David C.; Graber, Glenn C. (1991). "Euthanasia: Toward an Ethical Social Policy". Ann Intern Med. 114 (12): 1067. doi:10.7326/0003-4819-114-12-1067_3. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "Drug Use, Consequences and Social Policies" (PDF). Tammy L. Anderson, Ph.D. Chicago, IL: University of Illinois. Marrë më 21 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ "Prostitution Policy in Canada: Models, Ideologies, and Moving Forward" (PDF). Canadian Association of Social Workers. 5 shtator 2014. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 3 mars 2016. Marrë më 21 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)