Pronësia kolektive

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pronësia kolektive është pronësia e pronës nga të gjithë anëtarët e një grupi.[1][2] Gjerësia ose ngushtësia e grupit mund të variojë nga një shoqëri e tërë në një grup bashkëpunëtorësh në një ndërmarrje të caktuar (siç është një fermë kolektive). Në kuptimin e fundit (më të ngushtë) termi dallohet nga pronësia e përbashkët dhe e përbashkëta, që nënkupton akses të hapur, mbajtjen e aseteve të përbashkëta dhe mohimin e pronësisë si të tillë.

Pronësia kolektive e mjeteve të prodhimit është karakteristikë përcaktuese e socializmit,[3] ku "pronësia kolektive" mund t'i referohet pronësisë në të gjithë shoqërinë ose pronës kooperative nga anëtarët e një organizate. Kur krahasohet me pronësinë publike, "pronësia kolektive" zakonisht i referohet pronësisë së grupit (siç është një kooperativë prodhuese).[4]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stein, Barry A. (1976). "Collective Ownership, Property Rights, and Control of the Corporation". Journal of Economic Issues. 10 (2): 298–313. doi:10.1080/00213624.1976.11503345. ISSN 0021-3624. JSTOR 4224489. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Gregory and Stuart, Paul and Robert (28 shkurt 2013). The Global Economy and its Economic Systems. South-Western College Pub. fq. 30. ISBN 978-1285055350. There are three broad forms of property ownership – private, public, and collective (cooperative). Under private ownership, the three ownership rights ultimately belong to individuals, subject to limitations of disposition, use, and earnings. Under public ownership, these rights belong to the state. With collective ownership, property rights belong to the members of the collective. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Rosser, Mariana V. and J. Barkley Jr. (23 korrik 2003). Comparative Economics in a Transforming World Economy. MIT Press. fq. 53. ISBN 978-0262182348. Socialism is an economic system characterized by state or collective ownership of the means of production, land, and capital. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Gregory and Stuart, Paul and Robert (28 shkurt 2013). The Global Economy and its Economic Systems. South-Western College Pub. fq. 30. ISBN 978-1285055350. According to these definitions, socialism can be a theoretical or political idea that advocates a particular way of organizing economic and political life. It can be an actual economic system in which the state owns and controls resources, or it can be a system of collective or group ownership of property. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)