Jump to content

Protestat studentore në Prishtinë (1968)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Protestat studentore në Prishtine u zhvilluan në Prishtinë, kryeqyteti i Kosovës, në nëntor të vitit 1968 . Nën ndikimin e dy ngjarjeve të mëparshme, Plenumi i Brioneve, i cili shënoi fundin e dominimit të forcave të sigurisë jugosllave në Kosovë dhe fitoren e kuadrove shqiptare dhe protestat e studentëve të Beogradit, ku si rezultat filluan edhe studentët e Universitetit të Beogradit në Prishtinë, të shpallin publikisht mendimet e tyre.

Përderisa në kryeqytetin e Jugosllavisë, megjithatë, të rinjtë kërkuan ndërtimin e komunizmit të vërtetë dhe refuzuan praktikën politike të kohës, në Kosovë kërkesat e studentëve ishin kryesisht të natyrës nacionaliste. [1] Ata kërkuan statusin e një republike federale për Kosovën, [2] [3] krijimin e universitetit të saj, [2] krijimin e një policie të pavarur të Kosovës, gjykatën më të lartë, përdorimin e simboleve shqiptare (përfshirë flamurin).

Disa javë para këtyre protestave, tubime më të vogla u mbajtën në një numër qytetesh të tjera të Kosovës ( Peç, Prizren, Suharekë ), ku morën pjesë vetëm disa qindra njerëz. [4]

Në fillim u mblodhën disa qindra e më pas deri në një mijë studentë, duke brohoritur lavdi Enver Hoxhës [5] dhe duke djegur flamujt jugosllavë . Ata protestuan edhe kundër shtypësve serbë. [5] Paradoksalisht, megjithatë, ata mbanin edhe pankarta me ngjashmërinë e Josip Brozit . Demonstruesit donin të shkonin nga kampusi universitar në kazermën e njësisë lokale të Ushtrisë Popullore të Jugosllavisë, por ata u ndaluan në gjysmë të rrugës. Dikush tha se ushtria mund të përdorë armë kundër tyre. [6] Protestat u shtypën përfundimisht, ashtu si në Beograd, nga milicia jugosllave me forcë. [5] Në total janë arrestuar 44 persona. [2] [6] Të nesërmen , Ushtria Popullore Jugosllave u thirr në rrugët e Prishtinës, kështu që nuk u zhvilluan më protesta.

Megjithatë, Kosova, e cila u bë një problem i rëndësishëm mbarë-jugosllav shumë shpejt pas ndryshimeve në fund të viteve 1960, megjithatë pa disa nga ndryshimet e premtuara. Në fund të vitit 1969, vërtet u vendos të themelohej një universitet i pavarur i Prishtinës, [7] [8] shqiptarët fituan të drejtën për të mbajtur flamurin e tyre, dhe kushtetuta e vitit 1974 solli statusin e të dy rajoneve autonome brenda Republikës Federale. të Serbisë (Kosovës dhe Vojvodinës) shumë afër nivelit të republikave. Kështu Kosova kishte policinë e saj, gjykatat dhe madje edhe kushtetutën; dërgoi delegacionet e veta jashtë vendit.

  • Kosovo, Gail Warrander,Verena Knaus, 2007
  1. ^ Kosovsko pitanje (në serbo-kroatisht). Globus. fq. 94. ISBN 86-343-0310-1.
  2. ^ a b c Kosovo - kratka povijest (në boshnjakisht). DANI. fq. 367. ISBN 9958-717-03-4.
  3. ^ Historija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (në kroatisht). Školska knjiga. fq. 333.
  4. ^ Jugoslávie - Srbsko - Kosovo (në çekisht). Masarykův ústav v Brně. fq. 230.
  5. ^ a b c Balkan Babel – The disintegration of Yugoslavia from the Death of Tito to fall of Milošević (në anglisht). Westview Press. fq. 314. ISBN 0-8133-3905-7.
  6. ^ a b Jugoslávie - Srbsko - Kosovo (në çekisht). Masarykův ústav v Brně. fq. 231.
  7. ^ Kosovo - kratka povijest (në boshnjakisht). DANI. fq. 368. ISBN 9958-717-03-4.
  8. ^ Kosovsko pitanje (në serbo-kroatisht). Globus. fq. 140. ISBN 86-343-0310-1.