Qendra e Sarajevës

Coordinates: 43°52′8″N 18°24′31″E / 43.86889°N 18.40861°E / 43.86889; 18.40861
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Qendra (Centar) (e përkthyer Center) është një komunë qendrore e SarajevësBosnjë. Ajo është e vendosur në mes të pjesës së vjetër të qytetit Stari Grad dhe pjesës më të re të qytetit nën komunat Novi Grad dhe Novo Sarajevo.

Komuna Qendër e Sarajevës, sipas web faqes së qeverisë, është një qendër afariste, tregtare, kulturore, arsimore dhe mjekësore e Sarajevës. 

Komuna e Qendrës, zë një sipërfaqe prej 3,313 hektar tokë, e cila afër 17% përdoret për banim. Shuma e private dhe shtetërore në pronësi të tokës është pothuajse e barabartë, me 1600 dhe 1713 hectrates respektivisht. Në Qendër gjithashtu ndodhen edhe një varg objektesh me rëndësi si p.sh. Kompleksi i Lojrave Olimpike, Dvorana e Mirza Delibashiqit, objektet sportive AStadiumi i Asim Ferhatoviq Hases dhe Halla Olimpike Zetra.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qendrra është shënuar me numrin 1 në këtë harta të Kantonit të Sarajevës.


1971[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

126.598 gjithsej

 • Boshnjakët - 74,354 (58.73%)
 • Serbët e Bosnjës dhe Hercegovinës - 27,658 (21.84%)
 • Kroatët e Bosnjës dhe Hercegovinës - 12,903 (10.19%)
 • Jugosllavët - 5,944 (4.69%)
 • Të tjerët - 5,739 (4.55%)

1991[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

79.286 gjithsej

 • Boshnjakët - 39,761 (50.14%)
 • Serbët - 16,631 (20.97%)
 • Kroatët - 5,428 (6.84%)
 • Jugosllavët - 13,030 (16.43%)
 • Të tjerët - 4,436 (5.62%)

Sarajeva (pjesa e vendbanimit), sipas regjistrimit të vitit 1991.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

gjithsej: 76.771

 • Boshnjakët - 38,860 (50.61%)
 • Serbët - 15,192 (19.78%)
 • Jugosllavët - 12,958 (16.87%)
 • Kroatët - 5,415 (7.05%)
 • të tjerët dhe të panjohur - 4,346 (5.66%)

Komunitetet dhe lagjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Bardakčije
 2. Betanija - Šip
 3. Breka - Koševo II
 4. Ciglane - Gorica
 5. Donji Velešići
 6. Džidžikovac - Koševo I
 7. Hrastovi - Mrkovići
 8. Koševsko Brdo
 9. Marijin Dvor - Crni Vrh
 10. Mejtaš - Bjelave
 11. MZ Park - Višnjik
 12. Pionirska DolinaNahorevo
 13. Skenderija - Podtekija
 14. Soukbunar
 15. Trg Oslobođenja

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Official results from the book: Ethnic composition of Bosnia-Herzegovina population, by municipalities and settlements, 1991. census, Zavod za statistiku Bosne i Hercegovine - Bilten no.234, Sarajevo 1991.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koordinatat: 43°52'8"N 18°24'31"E / 43.86889°N 18.40861°D / 43.86889; 18.4086143°52′8″N 18°24′31″E / 43.86889°N 18.40861°E / 43.86889; 18.40861