Qeveria e Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qeveria e Malit të Zi
Faqja zyrtarewww.gov.me

Qeveria e Malit të zi (Mali i zi: Влада Црне Горе, Vlada Republike Crne Gore) ushtron pushtet ekzekutiv në shtetin e Malit të zi. Qeveria kryesohet nga Kryeministër. Ajo përbëhet nga Kryeministëri, zëvendës kryeministrat, si dhe të ministrave.

Duško Markoviqi është aktualisht Kryeministri i Malit të Zi dhe kreu i Qeverisë. Anëtarët e kabinetit aktual, u zgjodhën më 28 nëntor të vitit 2016 me shumicën e votave në Parlamentin e malit të Zi. Kabineti, i mbledhur nga Kandidati për Kryeministër Duško Markoviqit, u mbështet nga Partia Demokratike e Socialistëve, socialdemokratët, Iniciativa Kroate  qytetare, Partia Liberale, Partisë Boshnjake dhe Shqiptarët me Vendosmëri.

Ministritë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Secili ministër i secilës ministri raporton te Kryeministri.

 • Ministria e Bujqësisë dhe zhvillimit Rural
 • Ministria e Kulturës
 • Ministria e Mbrojtjes
 • Ministria e Ekonomisë
 • Ministria e Arsimit
 • Ministria e Financave
 • Ministria e Punëve të Jashtme
 • Ministria e Shëndetësisë
 • Ministria e Njeriut dhe të Drejtat e Minoriteteve
 • Ministria e Shoqërisë së Informacionit dhe Telekomunikacionit
 • Ministria e Punëve të Brendshme
 • Ministria e Drejtësisë
 • Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale
 • Ministria e Transportit dhe Punëve Detar
 • Ministria e Shkencës
 • Ministria e Zhvillimit të Qëndrueshëm dhe Turizmit

Përbërja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Markoviqi Kabinetit (2016-vazhdon)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përbërja e 41st Qeveria e malit të Zi, të zgjedhur në 28 nëntor në vitin 2016, pas 2016 malit të zi për zgjedhjet parlamentare.

Portofol Minister Parti Mori ministrinë
Kryeminister
Çështjeve të Përgjithshme
Duško Marković DPS 28
Nëntor
 2016
Zëvendësministrat
Drejtësi Zoran Pažin DPS 28
 Nëntor
 2016
Bujqësia dhe Zhvillimi Rural Milutin Simović DPS 28
Nëntor
2016
Zhvillimi rajonal Rafet Husović BS 4
Dhjetor 2012
Ministrat
Mbrendshëm Melvudin Nuhodžić DPS 28
Nëntor 2016
Mbrojtja Predrag Bošković DPS 28
Nëntor 2016
Financa Darko Radunović DPS 28
Nëntor
2016
Foreign Affairs Srđan Darmanović DPS 28
Nëntor 2016
Edukimi Damir Šehović SD 28
Nëntor 2016
Shkencave Sanja Damjanović DPS 28 
Nëntor 2016
Kulturë Aleksandar Bogdanović DPS 28 
Nëntor 2016
Economi Dragica Sekulić DPS 28
Nëntor 2016
Transportit dhe qështjeve detare Osman Nurković BS 28 
Nëntor
2016
Zhvillimi i turizmit dhe qëndrushmëris Pavle Radulović DPS 28
Nëntor
2016
Shëndetsi Kenan Hrapović SD 28
Nëntor 2016
Drejtave të njeriut dhe pakicave
Mehmet Zenka DUA 28
Nëntor 2016
Punës dhe mirëqenies sociale Kemal Purišić BS 28
Nëntor 2016
Administrimit publik Suzana Pribilović DPS 28
Nëntor 2016
Sportit Nikola Janović DPS 28
Nëntor 2016
Pa portofol Marija Vučinović HGI 4
Dhjetor 2012

Ish-Qeveritë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qeveria e përkohshme (2016)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 27 janar, të vitit 2016, një votim parlamentar e pa ndarë e aktvendimit në DPS dhe deri atëherë partner në koalicion me SDP. Kjo erdhi pas krizave të dështuara për të folur mbi organizimin e "zgjedhjeve të lira dhe fer ". Presidenti i Asamblesë Kombëtare Ranko Krivokapić (PSD) fuqimisht ka kritikuar Kryeministrin Milo Đukanović dhe partin në pushtet (DPS). Me ndarje të partisë SDP, Đukanović humbi shumicën në Kuvend. Đukanović filluar një nismë për të hequr Krivokapić nga vendi. Një ndarje në koalicionin qeverisës në janar të vitit 2016, la funksionimin e qeverisjes de facto qeveri të pakicës. Qeveria e përkohshme zgjedhore u zgjodh në 12 Maj 2016, nga parlamenti i Malit të zi. Qeveria e përkohshme të koalicionit qeverisës u formua nga DPS dhe disa parti të opozitës.

Portofol Minister Partia Mori zyren
Kryeministri
Çështjeve të Përgjithshme Milo Đukanović DPS 4 Dhjetor 2012
Zëvendësministrat
Administrata,
politika e mbretshme dhe e jashtme
Duško Marković DPS 12 Maj 2016
Ekonomi dhe politik financiale Vujica Lazović SD 10 Qershor 2009
Zhvillimi rajonal Rafet Husović BS 4 Dhjetor 2012
Çështjeve të Përgjithshme Petar Ivanović DPS 12 Maj 2016
Çështjeve të Përgjithshme Milorad Vujović none 12 Maj 2016
Çështjeve të Përgjithshme Azra Jasavić PCG 12 Maj 2016
Ministrat
Drejtësi Zoran Pažin none 12 Maj 2016
Mbrojtje Milica Pejanović DPS 4 Dhjetor 2012  
Financa Raško Konjević SDP 12 Maj 2016
Edukim Predrag Bošković DPS 14 Mars 2015
Shkencë Sanja Vlahović DPS 29 Dhjetor 2010
Kulturë Pavle Goranović none 18 Mars
2015
Ekonomi Vladimir Kavarić DPS 29 Dhjetor 2010
Trafiku dhe çështjet detare
Ivan Brajović SD 4 Dhjetor 2012
Bujqësia dhe zhvillimi rural Budimir Mugoša none 12 May 2016
Zhvillimi i qëndrueshëm dhe turizmi Branimir Gvozdenović DPS 4 December 2012
Shëndetsia Budimir Šegrt none 18 March 2015
Të drejtat e njeriut dhe minoriteteve Suad Numanović DPS 4 Dhjetor 2012
Punës dhe mirëqenies sociale Boris Marić none 12 Maj 2016
Punët e mbrendëshme Goran Danilović DEMOS 12 Maj 2016
Pa portofol Marija Vučinović HGI 4 Dhjetor 2012

Kabineti i 7të i qeverisë Milo Đukanović (2012-2016)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kabineti i 7të i Milo Đukanović u zgjedh në 4 dhjetor 2012, prej parlamentit Malazez. Koalicioni qeverisës u formua nga DPS, SDP, BS dhe HGI.

Portfolio Minister Party Took office
Prime Minister
Çështjeve të Përgjithshme Milo Đukanović DPS 4 Dhjetor 2012
Deputy Prime Ministers
Drejtësi Duško Marković DPS 29 Dhjetor 2010
Ekonomi dhe politik të financave Vujica Lazović SDP 10 Qershor 2009
Zhvillim rajonal Rafet Husović BS 4 Dhjetor 2012
Punë të jashtme Igor Lukšić DPS 4 Dhjetor 2012
Ministers
Bujqësia dhe zhvillimi rural
Petar Ivanović DPS 4 Dhjetor
2012
Mbrojtja Milica Pejanović DPS 4 Dhjetor 2012
Financa Radoje Žugić DPS 4 Dhjetor 2012
Edukimi dhe sporti Slavoljub Stijepović DPS 29 Dhjetor 2010
Shkenca Sanja Vlahović DPS 29 Dhjetor 2010
Kulturë
Branislav Mićunović DPS 10 Qershor 2009
Ekonomi Vladimir Kavarić DPS 29 Dhjetor 2010
Trafiku dhe çështjet detare Ivan Brajović SDP 4 Dhjetor 2012
Zhvillimi i qëndrueshëm dhe turizmi Branimir Gvozdenović DPS 4 Dhjetor 2012
Shëndetsia Miodrag Radunović DPS 10 Qershor 2009
Të drejtat e njeriut dhe pakicave Suad Numanović DPS 4 Dhjetor 2012
Punës dhe mirëqenies sociale Predrag Bošković DPS 4 Dhjetor 2012
Punët e mbrendshme Raško Konjević SDP 4 Dhjetor
2012
Pa portofol Marija Vučinović HGI 4 Dhjetor 2012

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Montenegro
 • Politics of Montenegro
 • President of Montenegro

Linqe eksternal[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]