Qumështi i kondensuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qumësht i kondensuar nga një paketë tub plastik

Qumështi i kondensuar është qumështi i lopës nga i cili është hequr uji (afërsisht 60% e tij). Më së shpeshti gjendet me sheqer të shtuar, në formën e qumështit të kondensuar të ëmbëlsuar (SCM), në masën që termat "qumësht i kondensuar" dhe "qumësht i kondensuar i ëmbëlsuar" përdoren shpesh në mënyrë të ndërsjellë në ditët e sotme. [1] Qumështi i kondensuar i ëmbël është një produkt shumë i trashë dhe i ëmbël, i cili kur konservohet mund të zgjasë me vite pa u ftohur në frigorifer nëse nuk hapet. Produkti përdoret në gatime të shumta ëmbëlsirash në shumë vende. [2]

Qumështi i devesë ka karakteristika të ndryshme ushqyese nga qumështi i lopës, por përmasat e lëndëve ushqyese mund të jenë shumë të ndryshueshme bazuar në një numër faktorësh, duke përfshirë llojin dhe moshën e devesë, klimën, atë që ha dhe mënyrën e mjeljes. Mund të përdoret për të bërë produkte të tilla si kos dhe akullore, por nuk shndërrohet aq lehtë në gjalpë apo djathë .

  1. ^ "Manufacture of Sweetened Condensed Milk". silverson.com. Silverson Machines. Marrë më 2019-10-17. Sweetened condensed milk (SCM) is concentrated milk to which sugar has been added to act as a preservative. It differs from unsweetened evaporated milk, which is preserved by sterilization at high temperature after packaging. Typically, SCM contains around 8% fat, 45% sugar and 20% solids-non-fat. The finished product is mainly used in the manufacture of confectionery and chocolate. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Pearlman, Ann; Bayer, Mary Beth (2010). The Christmas Cookie Cookbook: All the Rules and Delicious Recipes to Start Your Own Holiday Cookie Club. Simon and Schuster. fq. 197–. ISBN 978-1-4391-7693-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)