Ragnarök

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Thori dhe gjarpri Midgard (nga Emil Doepler, 1905).

mitologjinë nordike, Ragnarök është një seri ngjarjesh, duke përfshirë një betejë të madhe, që parathotë vdekjen e shumë figurave të mëdha (përfshirë perënditë Odin, Thor, Týr, Freyr, Heimdall dhe Loki), fatkeqësitë natyrore dhe zhytjen e botës në ujë. Pas këtyre ngjarjeve, bota do të ngrihet përsëri, e pastruar dhe pjellore, perënditë e mbijetuara dhe ato që kthehen do të takohen dhe bota do të ripopullohet nga dy njerëz të mbijetuar. Ragnarök është një ngjarje e rëndësishme në mitologjinë norvegjeze dhe ka qenë subjekt i ligjërimit dhe teorisë shkencore në historinë e studimeve gjermanike.

Ngjarja dëshmohet kryesisht në Edda poetike, e përpiluar në shekullin e 13-të nga burime të mëparshme tradicionale, dhe Proza Edda, e shkruar në shekullin e 13-të nga Snorri Sturluson. Në prozën Edda dhe në një poemë të vetme në Edën poetike, ngjarja përmendet si Ragnarøkkr (Skandinavishtja e vjetër për 'Muzgu i perëndive'), një përdorim i popullarizuar nga kompozitori i shekullit të 19-të Richard Wagner me titullin e fundit të operat e tij Der Ring des Nibelungen, Götterdämmerung (1876), që është "Muzgu i perëndive" në gjermanisht.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]