Jump to content

Rasa dhanore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

gramatikë, rasë dhanore (shkurt dhan, ose ndonjëherë d kur është një argument thelbësor) është një rasë gramatikore e përdorur në disa gjuhë për të treguar marrësin ose përfituesin e një veprimi, si në "Maria ia dha Jakobit një pije". Në këtë shembull, dhanorja shënon atë që do të konsiderohej si kundrinor i zhdrejtë i një foljeje.

Dhanorja ishte e zakonshme midis gjuhëve të hershme indo-evropiane dhe ka mbijetuar deri më sot në degën Balto-Sllave dhe degën gjermanike, ndër të tjera. Ekziston gjithashtu në forma të ngjashme në disa gjuhë jo indo-evropiane, të tilla si familja e gjuhëve Urale. Në disa gjuhë, rasa dhanore ka asimiluar funksionet e rasave të tjera, tani të zhdukura. Në greqishten e lashtë, dhanorja ka pasur funksionet e vendores dhe instrumentale proto-indo-evropiane, si dhe ato të dhanores origjinale.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]