Rendi i ri botëror (komplot)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Faqja e pasme e Vulës së madhe të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Rendi i ri botëror (ang. New World Order dhe lat. Novus Ordo Mundi) është një emërtim që përdoret nga "Teoria e komplotit", me të cilin nënkuptohet një shoqëri e fuqishme dhe sekrete, që ka hedhur themelet për të pushtuar botën nëpërmjet një qeverisjeje të vetme botërore.

Rendi i ri botëror është një teori e përbashkët mijëvjeçariste që shfaqet si në anën fetare poashtu edhe në atë bashkëkohore.

Pjesë të teorisë komplotiste janë të njohura që nga qindvjeçari i 19. Ato mund të gjurmohen edhe në qindvjeçarin e 20-të me rënien e komunizmit sovjetik, rënien e murit të Berlinit, rënien e komunizmit të Lindjes, dhe fjalimin e Xhorxh H. Bushit, me 11 shtator 1990, ku ai përshkruan synimet e Shteteve të Bashkuara për bashkëpunim, pas luftës së ftohtë me ish Bashkimin sovjetik, duke përdorur emeërtimin "rendi i ri botëror".

Në teoritë komplotistë të rendit të ri botëror, shumë gjëra të veçanta shkaktohen nga një shoqëri apo grup sekret i fuqishëm. Ngjarje dhe ndodhi të rëndësishme në histori shihen si hapa nismëtarë në vendosjen e qeverisjes së re botërore.

Përkrahës të kësaj teorie mund të tregojnë në një fare shkalle kush bën pjesë në këtë grup apo shoqëri e cila po punon të vendosë rendin e ri botëror. Shumë familje të njohura si Familja Rotshild, Familja Rokfeler, Morganët, Kisingerët, Shrëderët dhe DuPontët, si edhe monarkë evropianë mendohet të jenë anëtarë të rëndësishëm të kësaj shoqërie. Teoria poashtu beson që të gjithë personat e rëndësishëm në skenën ndërkombëtare të botës së bankës, tregut, arteve, zbavitjeve, dhe mjeteve të komunikimit të masave janë anëtarë të kësaj shoqërie.

Sistemet shoqërore, të cilat sipas teorisë së komplotit janë sisteme paraprirëse të rendit të ri botëror janë Shtetet e Bashkuara të Amerikës, dhe së fundmi Bashkimi Evropian. Poashtu edhe organizata ndërkombëtare si Banka botërore, Fondi Ndërkombëtar Monetar, Kombet e Bashkuara dhe NATO shihen si pjesë përbërëse të Rendit të Ri Botëror. Presidentët, kryeministrat dhe kryetarët e këtyre kombeve dhe organizatave përfshihen në këtë rrjet të madh komplotist.

Simbolet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

trekendeshi , njeri sy edhe shume shenja tjera

Ideologjitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

konspiracioni

Mënyrat e qeverisjes të rendit të ri botëror[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titull shembull[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbikqyrja e plotë e personit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Veton Surroi -ktv

Mbikqyrja e rezervave ujore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbikqyrja e naftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Irak

Mbikqyrja e mineraleve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshimet e parathëna politike dhe shoqërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teori të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Annuit Cœptis Novus Ordo Seclorum[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rendi i ri botëror në shoqëri, arte dhe kulturë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]