Republika Demokratike Arabe Saharaui

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Republika Demokratike Arabe Saharaui, e njohur gjithashtu si Republika Saharaui dhe si Saharaja Perëndimore, është një shtet i njohur pjesërisht, i njohur nga 46 shtete anëtare të OKB-së dhe nga Osetia e Jugut, e vendosur në Magrebin perëndimor, e cila pretendon territorin jo vetqeverisës e Saharasë Perëndimore, por kontrollon vetëm një të pestën më lindore të atij territori. Midis viteve 1884 dhe 1975, Saharaja Perëndimore njihej si Saharaja Spanjolle, një koloni spanjolle (më vonë një provincë jashtë shtetit). SADR-ja është një nga dy shtetet afrikane në të cilin spanjishtja është një gjuhë e rëndësishme, tjetra është Guinea Ekuatoriale.

SADR-ja u shpall nga Fronti Polisario më 27 shkurt 1976, në Bir Lehlu, Sahara Perëndimore. Qeveria e SADR-së i quan territoret nën kontrollin e saj Territoret e Çliruara ose Zonë e Lirë. Maroku kontrollon dhe administron pjesën tjetër të territorit të kontestuar dhe i quan këto toka Provincat e tij Jugore. Kryeqyteti i pretenduar i SADR-së është El-Aaiún (Laayoune) (ish-kryeqyteti i Saharasë Perëndimore). Meqenëse SADR -ja nuk e kontrollon El-Aaiún-in, ajo ka një kryeqytet të përkohshëm në Tifariti. Selia e qeverisë së SADR-së është në kampet e refugjatëve Saharaui në Tinduf, Algjeri.

SADR-ja mban marrëdhënie diplomatike me 46 shtete të Kombeve të Bashkuara dhe është anëtare e plotë e Bashkimit Afrikan. Me një popullsi prej rreth gjysmë milioni, ajo ka dendësinë më të vogël në Afrikë dhe të dytën më të vogël në botë.