Jump to content

Republika Socialiste Sllovake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Republika Socialiste Sllovake (1969–90)
Slovenská socialistická republika
Republika Sllovake (1990–92)
Slovenská republika
Subjekti federal i Republikës Socialiste Çekosllovake (1969–90) dhe Republikës Federative Çeke dhe Sllovake (1990–92)
1969–1992

Republika Socialiste Sllovake brenda ČSSR
Himni
Nad Tatrou sa blýska
QendraBratisllava
Historia
 • TipiRepublika socialiste (1968–89)
Republika palamentare (1989–92)
LegjislaturaKëshilli Kombëtar Sllovak
Historia 
1 janar 1969
17 nëntor – 29 dhjetor 1989
31 dhjetor 1992
Paraprirë nga
Pasuar nga
Republika Socialiste Çekosllovake
Sllovakia

Republika Socialiste Sllovake (sllovakisht: Slovenská socialistická republika, SSR) ishte nga viti 1969 deri në 1990 një republikë brenda Republikës Socialiste Çekosllovake, kur shteti më parë unitar çekosllovak u shndërrua në një federatë. Emri u përdor nga 1 janari 1969 deri në nëntor 1989. Republika Sllovake (sllovakisht: Slovenská republika, SR) ishte nga viti 1990 deri në 1992 një republikë brenda Republikës Federative Çeke dhe Sllovake, që tani është Sllovakia e pavarur.

Pas pushtimit të Çekosllovakisë në vitin 1968, reformat e liberalizimit u ndërprenë dhe më pas u kthyen mbrapsht. Përjashtimi i vetëm i rëndësishëm ishte federalizimi i vendit. Ish shteti centralist i Çekosllovakisë u nda në dy: Republika Socialiste Çeke dhe Republika Socialiste Sllovake me Ligjin Kushtetues të Federatës të 28 tetorit 1968, i cili hyri në fuqi më 1 janar 1969. Parlamentet e reja kombëtare (Këshilli Kombëtar Çek dhe Këshilli Kombëtar Sllovak) u krijua dhe parlamenti i vjetër i Çekosllovakisë u riemërua "Asambleja Federale" dhe u nda në dy dhoma: Shtëpia e Popullit (çekisht: Sněmovna lidu, sllovakisht: Snemovňa ľudu) dhe Shtëpia e Kombeve (çekisht: Sněmovna národů, sllovakisht: Snemovňa národov). U vunë në fuqi rregulla shumë të komplikuara votimi.

Federalizimi ishte imagjinar - të gjithë pushtetin real e mbante Partia Komuniste. Rritja e numrit të "parlamenteve" siguronte më shumë pozita për anëtarët e partisë edhe pse roli i tyre ishte thjesht simbolik.

Pas rënies së socializmit në Çekosllovaki, fjala "socialist" u hodh në emrat e dy republikave, d.m.th. Republika Socialiste Sllovake u riemërua Republika Sllovake (ende pjesë e Çekosllovakisë, që nga prilli 1990 e Republikës Federale Çeke dhe Sllovake).

Sistemi i komplikuar i votimit parlamentar (de facto kishte 5 organe të ndryshme secila me të drejtën e vetos) u mbajt pas rënies së socializmit, duke ndërlikuar dhe vonuar vendimet politike gjatë ndryshimeve rrënjësore në ekonomi.

Në nëntor 1992, parlamenti federal votoi për shpërndarjen e vendit zyrtarisht më 31 dhjetor 1992. Që nga 1 janari 1993, Republika Sllovake u bë një shtet i pavarur i quajtur Sllovakia.