Jump to content

Republika Socialiste Çekosllovake

Coordinates: 50°05′N 14°25′E / 50.083°N 14.417°E / 50.083; 14.417
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Republika Çekosllovake
(1948-1960)
Československá republika
Republika Socialiste Çekosllovake
(1960–1990)
Československá socialistická republika
1948–1990
Coat of arms e Çekosllovakia
Stema
Parimi: Pravda vítězí / Pravda víťazí
"E vërteta mbizotëron"
Himni: ’Kde domov můj
’Aty ku është shtëpia ime’

Nad Tatrou sa blýska
’Rrufeja mbi Tatras’
Republika Socialiste Çekosllovake më 1989
Republika Socialiste Çekosllovake më 1989
GjendjaPakti i Varshavës dhe anëtar i Comecon
KryeqytetiPraga
50°05′N 14°25′E / 50.083°N 14.417°E / 50.083; 14.417
Qyteti më i madhkryeqytet
Gjuhët zyrtare
Besimi
Qeveria
Lloji i qeverisjes
Sekretar i Përgjithshëm 
• 1948–1953
Klement Gottwald
• 1953–1968
Antonín Novotný
• 1968–1969
Alexander Dubček
• 1969–1987
Gustáv Husák
• 1987–1989
Miloš Jakeš
• 1989
Karel Urbánek
• 1989–1990
Ladislav Adamec
Presidenti 
• 1948–1953 (first)
Klement Gottwald
• 1989–1990 (last)
Václav Havel
Kryeministri 
• 1948–1953 (i pari)
Antonín Zápotocký
• 1989–1990 (i fundit)
Marián Čalfa
Epoka historikeLufta e Ftohtë
25 shkurt 1948
9 maj 1948
11 korrik 1960
21 gusht 1968
1 janar 1969
24 nëntor 1989
23 prill 1990
• Fundi i Qeverisë së Mirëkuptimit Kombëtar
27 qershor 1990
Sipërfaqja
• Gjithsej
127,900 km2 (49,400 sq mi)
Popullsia
• Përllogaritje
15,600,000
Ekonomia
MonedhaKoruna çekosllovake
Të dhëna të tjera
IZHNJ (1990)Steady 0.931[1]
shumë i lartë
Prefiksi telefonik42
Kodi i internetit TLD.cs
Paraprirë nga
Pasuar nga
Republika e Tretë Çekosllovake
Republika Federative Çeke dhe Sllovake
Sot pjesë e

Republika Socialiste Çekosllovake,[a] i njohur nga viti 1948 deri në vitin 1960 si Republika Çekosllovake[b], Republika e Katërt Çekosllovake, ose thjesht Çekosllovakia, ishte shteti çekosllovak nga viti 1948 deri në vitin 1989, kur vendi ishte nën sundimin komunist dhe konsiderohej si një shtet satelitsferën e ndikimit sovjetik.

Pas grushtit të shtetit të shkurtit 1948, kur Partia Komuniste e Çekosllovakisë mori pushtetin me mbështetjen e Bashkimit Sovjetik, vendi u shpall republikë socialiste kur kushtetuta e nëntë majit hyri në fuqi. Emri tradicional Československá republika (Republika Çekosllovake), së bashku me disa simbole të tjera shtetërore, u ndryshuan më 11 korrik 1960 pas zbatimit të Kushtetutës së Çekosllovakisë të vitit 1960 si një simbol i "fitores përfundimtare të socializmit" në vend.

Në prill 1990, menjëherë pas Revolucionit të Kadifesënëntorit 1989, Republika Socialiste Çekosllovake u riemërua në Republikën Federative Çeke dhe Sllovake. Më 10 dhjetor 1989, u krijua Qeveria Kombëtare e Mirëkuptimit me Marián Čalfa si kryeministër, duke zëvendësuar një qeveri komuniste të udhëhequr nga Ladislav Adamec, me një kabinet në të cilin Partia Komuniste e Çekosllovakisë kishte 10 nga 21 vendet, krahasuar me 15 nga 20 vendet që kishin mbajtur në kabinetin e mëparshëm. Partia Komuniste vazhdoi të mbante një pluralitet të fortë në qeverisje deri në zgjedhjet demokratike në qershor 1990 ku Forumi Qytetar shpalli fitoren dhe një qeveri e re u formua më 27 qershor nga kryeministri Čalfa, i cili e drejtoi qeverinë deri në fund të saj.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Republika Socialiste Çekosllovake kufizohej në perëndim me Gjermaninë Perëndimore dhe Gjermaninë Lindore, në veri me Poloninë, në lindje me Bashkimin Sovjetik (përmes RSS-së së Ukrainës) dhe në jug me Hungarinë dhe Austrinë.

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Partia Komuniste e Çekosllovakisë (KSČ) e udhëhequr fillimisht nga Sekretari i Parë Klement Gottwald, kishte një monopol mbi politikën. Pas ndarjes Tito-Stalin të vitit 1948, spastrimet e shtuara partiake ndodhën në të gjithë Bllokun Lindor, duke përfshirë një spastrim prej 550,000 anëtarësh partiakë të KSČ, 30% të anëtarëve të saj.[2][3]

Evolucioni i ashpërsisë së spastrimeve që rezultoi në Çekosllovaki, si pjesa më e madhe e historisë së saj pas vitit 1948, ishte një funksion i marrjes së vonë të pushtetit nga komunistët, me shumë nga spastrimet që fokusoheshin në një numër të konsiderueshëm të anëtarëve të partisë me anëtarësi të mëparshme në parti të tjera.[4] Spastrimet shoqëruan gjykime të ndryshme, duke përfshirë ato të Rudolf Slánský, Vladimír Clementis, Ladislav Novomeský dhe Gustáv Husák (Clementis u ekzekutua më vonë).[2] Slánský dhe njëmbëdhjetë të tjerë u dënuan së bashku si "tradhtarë trockistë-sionistë-titistë-borgjezo-nacionalistë" në një seri gjyqesh shfaqjeje, pas së cilës ata u ekzekutuan dhe hiri i tyre u përzie me materialin që përdorej për të mbushur rrugët në periferi të Pragës.[2]

Antonín Novotny shërbeu si Sekretar i Parë i KSČ nga viti 1953 deri më 1968. Gustáv Husák u zgjodh sekretar i parë i KSČ në vitin 1969 (u ndryshua në Sekretar të Përgjithshëm më 1971) dhe president i Çekosllovakisë në vitin 1975. Partitë dhe organizatat e tjera ekzistonin por funksiononin KSČ. Të gjitha partitë politike, si dhe organizata të shumta masive, u grupuan nën ombrellën e Frontit Kombëtar të Republikës Socialiste Çekosllovake. Aktivistët e të drejtave të njeriut dhe aktivistët fetarë u shtypën ashpër.

Përsa i përket emërimeve politike, KSČ mbante listat e kuadrit dhe nomenklaturës, ku kjo e fundit përmbante çdo post që ishte i rëndësishëm për zbatimin pa probleme të politikës partiake, duke përfshirë postet ushtarake, postet administrative, drejtorët e ndërmarrjeve lokale, administratorët e organizatave shoqërore, gazetat etj.[5] Listat e nomenklaturës së KSČ-së mendohej se përmbanin 100,000 postime.[5] Në listën e kuadrove u përpiluan emrat e atyre që partia i konsideronte mjaftueshëm të besueshëm për të siguruar një post nomenklaturë.[5]

Krerët e shteteve dhe qeverive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndarjet administrative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Feja ishte e shtypur dhe e sulmuar në Çekosllovakinë e epokës komuniste.[6] Në vitin 1991, 46.4% e çekosllovakëve ishin katolikë romakë, 29.5% ishin ateistë, 5.3% ishin luteranë ungjillorë dhe 16.7% ishin jo, por kishte dallime të mëdha midis 2 republikave përbërëse - shih Republikën Çeke dhe Sllovakinë.

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Masmedia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Masmediat në Çekosllovaki kontrolloheshin nga Partia Komuniste e Çekosllovakisë (KSČ). Pronësia private e çdo botimi ose agjencie të mjeteve të komunikimit masiv në përgjithësi ishte e ndaluar, megjithëse kishat dhe organizatat e tjera botonin periodikë dhe gazeta të vogla. Edhe me këtë monopol informativ në duart e organizatave nën kontrollin e KSČ, të gjitha publikimet janë shqyrtuar nga Zyra e Qeverisë për Shtyp dhe Informim.

Ushtria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ çekisht dhe sllovakisht: Československá socialistická republika, ČSSR
 2. ^ çekisht dhe sllovakisht: Československá republika

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bideleux, Robert; Jeffries, Ian (2007), A History of Eastern Europe: Crisis and Change (në anglisht), Routledge, ISBN 978-0-415-36626-7
 • Black, Cyril E.; English, Robert D.; Helmreich, Jonathan E.; McAdams, James A. (2000), Rebirth: A Political History of Europe since World War II (në anglisht), Westview Press, ISBN 0-8133-3664-3
 • Crampton, R. J. (1997), Eastern Europe in the twentieth century and after (në anglisht), Routledge, ISBN 0-415-16422-2
 • Dale, Gareth (2005), Popular Protest in East Germany, 1945–1989: Judgements on the Street (në anglisht), Routledge, ISBN 978-0-7146-5408-9
 • Frucht, Richard C. (2003), Encyclopedia of Eastern Europe: From the Congress of Vienna to the Fall of Communism (në anglisht), Taylor & Francis Group, ISBN 0-203-80109-1
 • Grenville, John Ashley Soames (2005), A History of the World from the 20th to the 21st Century (në anglisht), Routledge, ISBN 0-415-28954-8
 • Grenville, John Ashley Soames; Wasserstein, Bernard (2001), The Major International Treaties of the Twentieth Century: A History and Guide with Texts (në anglisht), Taylor & Francis, ISBN 0-415-23798-X
 • Grogin, Robert C. (2001), Natural Enemies: The United States and the Soviet Union in the Cold War, 1917–1991 (në anglisht), Lexington Books, ISBN 0-7391-0160-9
 • Hardt, John Pearce; Kaufman, Richard F. (1995), East-Central European Economies in Transition (në anglisht), M.E. Sharpe, ISBN 1-56324-612-0
 • Saxonberg, Steven (2001), The Fall: A Comparative Study of the End of Communism in Czechoslovakia, East Germany, Hungary and Poland (në anglisht), Routledge, ISBN 90-5823-097-X
 • Wettig, Gerhard (2008), Stalin and the Cold War in Europe (në anglisht), Rowman & Littlefield, ISBN 978-0-7425-5542-6