Rezervati Oreljak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Orelyak është rezervë natyrore në pjesën qendrore të vargjeve malore Pirin në Bullgarinë jug-perëndimore. Ndodhet në Komunën Gotse Delçev, Provinca Blagoevgrad . Është shpallur më 22 shkurt 1985 për të mbrojtur pyjet e vjetra të ahut, me afërsi të malit Orelyak ( 2.099  m), maja më e lartë në Pirin Qendror. [1] Ai përfshin një territor prej 757 ha ose 7.57 km 2 .

Pasqyra gjeografike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kufiri i rezervës ndjek kreshtën kryesore malore në veri të malit Orelayk; vetë kreshta është brenda zonës së rezervës. Seksioni më lindor ndodhet në luginën e lumit Lazhnichka, një degë e lumit Marevo. Rezerva e Orelyak ndodhet në një lartësi prej 900 m dhe 1800   m. Baza shkëmbore është e formuar nga mermere. Klima është mesdhetare kontinentale dhe alpine në lartësi më të madhe.

Flora[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pyjet e ahut evropian kanë një rëndësi më të madhe konservimi. Mosha mesatare e tyre është mbi 150 vjeç dhe pavarësisht rritjes së vjetër, pyjet kanë mbetur jashtëzakonisht të dendura. Në pjesët e poshtme të rezervës pyjet e ahut janë zëvendësuar nga pemët e tjera gjetherënëse, si grep-grerëza evropiane dhe hiri i lulëzuar i Evropës Jugore ( Fraxinus ornus ). Në seksionet perëndimore në rreth 1700m në lartësi ka edhe pjesë të vogla të pishës maqedonase.

Rezerva Orelyak është shtëpi për një numër speciesh barishtore endemike bullgare dhe ballkanike, duke përfshirë edhe çajin Pirin.

Kjo rezervë ka një faunë të larmishme. Kafshët tipike përfshijnë ariun kafe, ujkun gri, dhelprën e kuqe, derrin e egër, drerin , bretkosën e rrjedhës Greke, salamanderin e zjarrit, etj.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Register of the Protected Territories and Zones in Bulgaria". Official Site of the Executive Environment Agency of Bulgaria (në bullgarisht). Arkivuar nga origjinali më 10 dhjetor 2017. Marrë më 11 dhjetor 2017.