Dhelpra e kuqe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dhelpra e kuqe
Vargu kohor: 0.7–0 Ma
Pleistoceni i mesëm – prezent
Dhelpra e kuqe evropiane ( V. v. Crucigera ) fotografuar në Qendrën Britanike të Kafshëve të egra në Surrey , Angli.
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Familja: Canidae
Gjinia: Vulpes
Lloji:
V. vulpes
Emri binomial
Vulpes vulpes
Nënllojet
Distribution of the red fox
  native
  introduced
  presence uncertain
Sinonimet
 • Canis vulpes Linnaeus, 1758
 • Canis alopex Linnaeus, 1758

Dhelpra e kuqe ( Vulpes vulpes ) është specia më e madhe e dhelprave dhe një nga anëtarët me shpërndarje më të gjerë të rendit Karnivora , duke qenë i pranishëm në të gjithë hemisferën veriore nga Rrethi i Arktikut deri në Afrikën e Veriut , Amerikën e Veriut dhe Euroazi . Ёshtë renditur si shqetësimi më i vogël nga IUCN . Gama e tij është rritur krahas zgjerimit njerëzor, pasi është futur në Australi, ku konsiderohet e dëmshme për gjitarët vendës dhe popullsinë e shpendëve. Për shkak të pranisë së saj në Australi, ajo është përfshirë në listën e "100 specieve më të rrezikshme në botë" . [3]

Dhelpra e kuqe lindi nga paraardhës me përmasa më të vegjël nga Eurazia gjatë periudhës së Villafranchian të Mesëm  , dhe kolonizoi Amerikën e Veriut menjëherë pas glaciatonit Wisconsin .[4] Midis dhelprave të vërteta, dhelpra e kuqe paraqet një formë më përparimtare në drejtim si mishngrënësit .[5]  Përveç madhësisë së saj të madhe, dhelpra e kuqe dallohet nga speciet e tjera të dhelprave nga aftësia e saj për t'u përshtatur shpejt në ambiente të reja. Pavarësisht nga emri i saj, specie shpesh prodhon individë me njyra të tjera, duke përfshirë individëve të bardhë dhe të zinj. Dyzet e pesë nënspecie njihen aktualisht, të cilat ndahen në dy kategori: dhelprat e mëdha veriore dhe dhelpra e vogla jugore bazale të Azisë dhe Afrikës Veriore.[5]

Dhelprat e kuqe jetojnë zakonisht së bashku në çifte ose grupe të vogla që përbëhen nga familje, të tilla si një çift dhe të rinjtë e tyre, ose një mashkull me disa femra që kanë lidhje farefisnore.[6] I riu i çiftit të bashkuar mbetet me prindërit e tyre për të ndihmuar në kujdesin për këlyshët e rijn. Speciet ushqehen kryesisht me brejtës të vegjël, megjithëse mund të sulmojnë gjithashtu lepujt ,zogjtë , zvarranikët , jovertebrorët dhe thundrakët e vegjël . Ndonjëherë mund të ushqehen me fruta dhe perime. [7] Edhe pse dhelpra e kuqe ka tendencë për të vrarë grabitqarët më të vegjël, duke përfshirë specie të tjera dhelprash, ajo është e ndjeshme nga sulmet e grabitqarëve më të mëdhenj, si uqërit ,kojotat , çakejtë e artë dhe felinet e mesëm dhe të mëdhenj .[8]

Lloji ka një histori të gjatë shoqërimi me njerëzit, pasi është gjuajtur gjerësisht duke u akuzuar si dëmtues dhe për gëzofin e tit ë bukur për shumë shekuj, si dhe përfaqësohet në folklorin dhe mitologjinë njerëzore. Për shkak të shpërndarjes së saj të gjerë dhe popullsisë së madhe, dhelpra e kuqe është një nga kafshët më të rëndësishme për tregtinë e leshit .[9]:229–230 Shumë e vogël për të paraqitur një kërcënim për njerëzit, ajo ka përfituar gjerësisht nga prania e njeriut, dhe ka kolonizuar me sukses shumë zona periferike dhe urbane .Zbutja e dhelprës së kuqe po zhvillohet gjithashtu në Rusi , dhe ka rezultuar në dhelpra të kuqe të zbutura .

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelprat e kuqe të mitur

Femrat quhen vixhen, dhe këlyshët e rinj njihen si komplete. [10] Megjithëse dhelpra arktike ka një popullsi të vogël vendase në Skandinavinë veriore, ndërsa shtrirja e dhelprave korsak shtrihet në Rusinë Evropiane , dhelpra e kuqe është dhelpra e vetme vendase në Europë, dhe kështu quhet thjesht "dhelpra" në të gjitha gjuhët e kontinentit .

Fjala "fox" vjen nga anglishtja e vjetër , e cila rrjedh nga Proto-Germanishtja . Krahasimi me Frisian perëndimor FOKS , hollandisht Vos , dhe gjermanisht Fuchs . Kjo, nga ana tjetër, rrjedh nga Proto-Indo-Evropiane * puḱ- bisht me flokë të trashë '. Krahasuar me Hindi Puch 'bisht', Tocharian B Paka 'bisht; chowrie ', dhe ' leshi ' Paustìs lituanisht . Bishti i shk formon gjithashtu bazën për emrinve dhelpërs në ulllsisht , llwynog , fjalë për fjalë 'shkurre ’,"". Po kështu, Portugalisht : raposa nga Rabo "bisht", lituanisht uodẽgis nga uodegà 'bisht', dhe Ojibwa waagosh nga waa , e cila i referohet lart dhe poshtë "fryrje" ose dridhje e një kafshe ose bisht e tij.Në shqip përveç emrit dhelpër shqiptarët që jetojnë në zonat malore e thërrasin dhelprën edhe “skile”.

Termi shkencoe Vulpes rrjedh nga fjala latine për dhelprën, dhe i jep mbiemra prej dhelpre dhe vulpecular . [11]

Evolucion[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ilustrim krahasues i kafkave të dhelprës së kuqe (majtas) dhe dhelpra e Rupellit (djathtas): Vini re zonën më të zhvilluar të fytyrës së ish.

Dhelpra e kuqe konsiderohet një formë më e specializuar e Vulpes sesa dhelprat afgane dhe bengaleze në drejtim të madhësisë dhe përshtatjes për ngrënien e mishit ; kafkë tregon shumë më pak tipare neotenike sesa në speciet e tjera, dhe zona e saj e fytyrës është më e zhvilluar. Sidoqoftë, nuk është aq i përshtatshëm për një dietë thjesht mishngrënëse si dhelpra tibetiane .[5]

Dhelpra artike

Dhelpra kotele

Dhelpra korsake

Dhelpra e Rupellit

Dhelpra e kuqe [12](Fig. 10)

Dhelpra e Kepit

Dhelpra e Blanfordit

Dhelpra fenek

Qeni rakun

Dhelpra veshlakuriq

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lloji është me origjinë Euroaziatike, dhe mund të ketë evoluar ose nga Vulpres alopecoides ose nga V. chikushanensis , të dyja kanë jetuar gjatë Villafranchianit të Mesëm. [13] Modelet më të hershme të fosileve të V. vulpes u zbuluan në Baranya, Hungari që datojnë nga 3.4-1.8 milion vjet më parë.[14] Lloji stërgjyshor ka të ngjarë të jetë më i vogël se ai aktual, pasi fosilet më të hershme të dhelprave të kuqe janë më të vogla se popullatat modern.Mbetjet më të hershme të fosileve të specieve moderne datojnë nga mesi i Pleistocenit në vendbanimet e hershme njerëzore. Kjo ka çuar në teorinë se dhelpra e kuqe ishte gjuajtur nga njerëzit primitivë si burim ushqimi dhe gëzofi. [15]

Kolonizimi i Amerikës së Veriut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelprat e kuqe kolonizuan kontinentin e Amerikës së Veriut në dy valë: gjatë ose para glaciation Illinoian , dhe gjatë glaciation Wisconsinan . Hartat e gjineve demonstrojnë se dhelprat e kuqe në Amerikën e Veriut janë izoluar nga homologët e tyre të Botës së Vjetër për më shumë se 400,000 vjet, duke ngritur kështu mundësinë që specifikimi të ketë ndodhur, dhe se emri i mëparshëm binomial i Vulpes fulva mund të jetë i vlefshëm.[16] Në veriun e largët, fosile të dhelprave të kuqe janë gjetur në depozitat e Sangamonian Stage në rrethin Fairbanks dhe Hat Hat . Fosilet që datojnë nga Wisconsinan janë të pranishme në 25 site në Arkansas , Kaliforni , Kolorado , Idaho , Misuri , New Mexico , Tenesee , Teksas , Virgjinia dhe Wyoming . Megjithëse ato shkonin shumë larg në jug gjatë Wisconsinan, fillimi i kushteve të ngrohta tkurrën gamën e tyre drejt veriut, dhe vetëm kohët e fundit janë rikthyer në gamat e tyre të mëparshme amerikane për shkak të ndryshimeve mjedisore të shkaktuara nga njeriu.Testimi gjenetik tregon dy refugia të dallueshme të dhelprave të kuqe qe ekzistojnë në Amerikën e Veriut, të cilat janë ndarë që nga Wisconsinan. Refugiumi verior (ose boreal) ndodhet në Alaska dhe Kanadanë perëndimore, dhe përbëhet nga nënspeciet e mëdha V. v. Alascensis , V. v. Abietorum , V. v. Regalis , dhe V. v. Rubricosa . Refugiumi jugor (ose montan) ndodhet në parket subalpine dhe livadhet alpine të Maleve Rocky , Range Cascade , dhe Sierra Nevada . Përfshinë nënspeciet V. v. Makroura , V. v. Cascadensis , dhe V. v. Necator . Ky i fundit u rrëfye është ndarë nga të gjitha popullsitë e tjera të dhelprave të kuqe që nga epoka i akullnajës së fundit, dhe mund të ketë adaptime unike ekologjike ose fiziologjike. [17]

Megjithëse dhelprat evropiane u prezantuan në pjesë të Shteteve të Bashkuara në vitet 1900, hetimi i fundit gjenetik tregon mungesën e haplotipeve të dhelprave evropiane në çdo popullsi të Amerikës së Veriut..[18] Gjithashtu, dhelprat e kuqe lindore kanë kolonizuar Kaliforninë e Jugut, Luginën San Joaquin dhe Zonën e Gjirit të San Franciskos , por duket se janë përzier me dhelprën e kuqe të luginëssë Sacramento ( V. fulva patwin ) vetëm në një zonë të ngushtë hibride.[19] Për më tepër, asnjë provë nuk është parë për ndërhyrjen e dhelprave të kuqe lindore në Kaliforni me malet Sierra Nevada dhelpra e kuqe V. v. necator ose popullsitë e tjera në Intermountain perëndimor (midis maleve Rocky në lindje dhe Kaskada dhe Sierra Nevada që shkon në perëndim.[20]

Nënspeciet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edicioni i 3-të i Llojeve të gjitarëve të botës [21] renditi 45 nënspecie si të vlefshme. Në vitin 2010, një nënspecie tjetër e veçantë, e cila banon në kullotat e Luginës së Sacramento, V. kundër Patwin , u identifikua përmes studimeve të haplotipit mitokondrial .[22] Castello (2018) njohu 30 nënspecie të dhelpra të kuqe të Botës së Vjetër dhe 9 nënspeciet të dhelprës së kuqe të Amerikës së Veriut si të vlefshme.[23]

Known është i njohur me përzierjen thelbësore e pishinës së gjenit midis snënspecieve të ndryshme; Dhelprat e kuqe britanike kanë bërë kryqëzime të gjera me dhelpra të importuara nga Gjermania, Franca, Belgjika, Sardenja, dhe ndoshta Siberia dhe Skandinavia.[24]:140 Sidoqoftë, studimet gjenetike sugjerojnë shumë pak dallime midis dhelprave të kuqe të kampionuara në Evropë.[25][26] Mungesa e diversitetit gjenetik është në përputhje me dhelprën e kuqe një specie shumë e paqartë, me një dhelpra të kuqe që mbulon 320 km (200 mi) nën kohën e një viti.[27]  

Kafka e një dhelpre shkretëtire

Nënspeciet e dhelprave të kuqe në Euroazi dhe Afrikën e Veriut janë të ndara në dy kategori:

 •       Dhelprat veriore janë të mëdha dhe me ngjyra të ndezura.
 •       Dhelprat e shkretëtirës gri të jugut përfshijnë speciet aziatike V. v. griffithi , V. v. pusilla , dhe V. v. flavescens . Këto dhelpra shfaqin veçori kalimtare midis dhelprave të kuqe veriore dhe nënspecieve më të vogla dhelpra; kafkat e tyre posedojnë tipare më primitive, neotenike sesa format veriore, dhe ato janë shumë më të vogla; madhësitë maksimale të arritura nga dhelprat jugore janë padyshim më pak se madhësitë mesatare të dhelprave veriore. Gjymtyrët e tyre janë gjithashtu më të gjata, dhe veshët e tyre janë më të mëdhenj.

Dhelprat e kuqe që jetojnë në Azinë e Mesme tregojnë tipare fizike të ndërmjetme në format veriore dhe jugore.

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zverdhje e dhelprës së kuqe (majtas) dhe dhelpra korsake(djathtas)

Dhelpra e kuqe ka një trup të zgjatur dhe gjymtyrë relativisht të shkurtër. Bishti, i cili është më i gjatë se gjysma e gjatësisë së trupit (70 përqind e kokës dhe gjatësisë së trupit),[28] është me gëzof dhe arrin tokën kur është në një pozicion në këmbë.Dhëmbët e tyre janë ovale dhe vertikalisht të orientuar. Membrat nictituese janë të pranishme, por lëvizin vetëm kur sytë janë të mbyllur. Parakrahët kanë pesë shifra, ndërsa këmbët e pasme kanë vetëm katër dhe nuk kanë zbrazësira . Ata janë shumë të shkathët, duke qenë të aftë të kërcejnë mbi gardhe 2 metra të lartë (6 ft 7 in) dhe të notojnë mirë.

Kafkat e tyre janë mjaft të ngushta dhe të zgjatura, me kllapa të vogla të trurit . Dhëmbët e tyre të qenit janë relativisht të gjatë. Dytrajtësia seksual i kafkës është më e theksuar se tek dhelprat korsak, me dhelpra e kuqe femra duke u kujdesur që të ketë kafka më të vogla se sa meshkujt, me rajonet më të gjera të hundës dhe të vështira palates , si dhe ka kanines të mëdhenj.Kafkat e tyre janë të dallueshme nga ato të qenve nga e muzlest tyre të ngushta , më pak të mbushur me  premolars , dhëmbët më të hollë të qenit, dhe konkave sesa profileve konveks.

Përmasat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelprat e kuqe janë speciet më të mëdha të gjinisë Vulpes .[29] Sidoqoftë, në raport me dimensionet, dhelprat e kuqe janë shumë më të lehta se qentë me madhësi të ngjashme të gjinisë Canis . Kockat e tyre të gjymtyrëve, për shembull, peshojnë 30 përqind më pak për sipërfaqe të njësisë së kockave sesa pritej për qen me madhësi të ngjashme.[30] Ata shfaqin ndryshime të konsiderueshme individuale, seksuale, moshore dhe gjeografike në madhësi. Mesatarisht, të rriturit masin 35–50 cm (14-20 in) të lartë në sup dhe 45–90 cm (18–35 in) në gjatësi trupi me bishta me madhësi 30–55,5 cm (11,8–21,9 in). Veshët masin 7,7–12,5 cm (3-5 në) dhe këmbët e pasme 12–18,5 cm (5-7 in). Peshat variojnë nga 2.2–14 kg (5–31 lb), me vaksens që peshojnë zakonisht 15–20% më pak se meshkujt.[31]

Gëzofi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gëzofi i dimrit është i dendur, i butë dhe relativisht i gjatë. Për dhelprat veriore, gëzofi është shumë i gjatë, i dendur dhe me gëzof, por është më i shkurtër, më i rrallë dhe i trashë në nënspeciet jugore. Midis dhelprave veriore, varietetet e Amerikës së Veriut në përgjithësi kanë qimet më të buta , ndërsa shumica e dhelprave të kuq euroaziatikë kanë qime më të trashë. Ekzistojnë tre morfema kryesore të ngjyrave ; e kuqe, argjendi / e zezë dhe kryqi. Në morfumin tipik të kuq, gëzofët e tyre janë përgjithësisht të ndritshme të kuqërremta me ngjyra të verdha. Një shirit i modeleve të dobëta dhe të përhapur të shumë qimeve të gështenjës me ngjyrë të kuqërremtë, ndodh përgjatë shtyllës kurrizore. [32]Dy shirita shtesë kalojnë poshtë teheve të shpatullave, të cilat, së bashku me shiritin kurrizor, formojnë një kryq. Pjesa e poshtme e shpinës shpesh është një ngjyrë e argjendtë e përhumbur. Krahët janë me ngjyra më të lehta se të pasmet, ndërsa mjekra, buzët e poshtme, fytin dhe pjesën e përparme të gjoksit janë të bardha. Sipërfaqja e poshtme e trupit të mbetur është e errët, kafe ose e kuqërremtë. Gjatë laktacionit, leshi i barkut i femrave mund të kthehet në të kuqe të tullave. Pjesët e sipërme të gjymtyrëve janë të kuqërremta, ndërsa putrat janë të zeza. Pjesa e përparme e fytyrës dhe qafës së sipërme është e kuqe e ndritshme kafe-ndryshk, ndërsa buzët e sipërme janë të bardha. Pjesa e pasme e veshëve është e zezë ose e kuqërremtë, ndërsa sipërfaqja e brendshme është e bardhë. Pjesa e sipërme e bishtit është kafe-kuqërremtë, por me ngjyra më të lehta se shpina dhe krahët. Pjesa e poshtme e bishtit është gri e zbehtë me një nuance ngjyrë kashte. Një pikë e zezë, vendndodhja e gjëndrës suprakaudale , zakonisht është e pranishme në bazën e bishtit. Maja e bishtit është e bardhë.

Mutacionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mutacione të ndryshme të ngjyrave të dhelprave të kuqe

Ngjyrosjet atipike të dhelprës së kuqe zakonisht paraqesin faza drejt melanizmit të plotë [5],  dhe kryesisht ndodhet në rajonet e ftohta[7].

Varianti i ngjyrave Fotoja Pëshkrimi
E kuqe Ngjyra tipike.
Gri Trupi dhe shpina janë kafe ose gri me shirita të verdhë të verdhë në qimet e rojes. Kryqi mbi supet është kafe, kafe e ndryshkur ose kafe-kuqërremtë. Gjymtyrët janë kafe[5]
Cross Lesh ka një ngjyrim më të errët. Trupi dhe pjesa e poshtme e shpinës janë kafe të errët ose gri të errët, me shkallë të ndryshme argjendi në qimet e rojes. Kryqi në supet është i zi ose kafe, ndonjëherë me lesh të lehta argjendi. Këmbët dhe koka janë kafe[5]
E zezë-kafe Forma melaniste e dhelpërs së kuqe euroaziatike. Ka lëkurë të zezë-kafe ose të zezë me një nuancë të lehtë kafe. Lëkura zakonisht ka një përzierje të sasive të ndryshme të argjendit. Flokët e kuqërremtë janë plotësisht ose mungojnë ose në sasi të vogla[5]
Argjend Forma melaniste e dhelpra e kuqe e Amerikës së Veriut, por e prezantuar në Botën e Vjetër nga tregtia e leshit. Karakterizohet nga ngjyra e zezë e pastër me një përzierje të ndryshueshme argjendi (që mbulon 25-100% të zonës së lëkurës)[5]
Platinum Dallohet nga morfi i argjendit nga leshi i saj i zbehtë, gati-argjend i bardhë me një cast të kaltërosh[9]:251
Qelibar
Samson Dallohet nga lëvozhga e saj e leshit, e cila i mungon qimet mbrojtëse[9]:230

Gjëndrat aromatike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelprat e kuqe kanë një palë qese anale të rreshtuara nga gjëndra dhjamor, të dyja hapen përmes një kanali të vetëm. Qeset anale veprojnë si dhoma fermentimi në të cilat bakteret aerobike dhe anaerobe shndërrojnë sebumin në komponime me aromë, përfshirë acidet alifatike . Gjëndja kaudale ovale në formë ovale është 25 mm (1.0 in) e gjatë dhe 13 mm (0,51 in) e gjerë, dhe raportohet se erë violets . Prania e gjëndrave të këmbëve është ekuivoke. Zgavrat interdigitale janë të thella, me një nuancë të kuqërremtë dhe erë të fortë. Gjëndrat dhjamor janë të pranishme në këndin e nofullës dhe mandibulës.[33] Their sense of smell is good, but weaker than that of specialised dogs.[5]

Sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një palë dhelpra të kuqe evropiane në Qendrën Britanike të Wildlife Center , Surrey, Angli
Një dhelpër shtatzënë në Parkun Kombëtar Abruzzo , Itali.

Sjellja sociale dhe territoriale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelprat e kuqe ose krijojnë vargje shtëpish të qëndrueshëm brenda zonave të caktuara ose janë itinerante pa vendbanim të caktuar. Ata përdorin urinën e tyre për të shënuar territoret e tyre .[34][35] Një dhelpër mashkull ngre njërën këmbë të pasme dhe me urinën e tij spërkat zonën përpara tij, ndërsa një dhelpër femër ulet poshtë në mënyrë që urina të spërkatet në tokë midis këmbëve të pasme.[36] [37] Urina përdoret gjithashtu për të shënuar vendet bosh, që përdoren për të ruajtur ushqimin e gjetur, si kujtesë për të mos humbur kohë duke i kërkuar ato.[38]Përdorimi i deri në 12 pozicione të ndryshme urinimi u lejon atyre të kontrollojnë saktësisht pozicionin e markës së aromës.[39]Dhelprat e kuqe jetojnë në grupe familjare që ndajnë një territor të përbashkët. Në habitatet e favorshme dhe / ose zonat me presion të ulët gjuetie, dhelpra vartëse mund të jenë të pranishme në një varg. Dhelprat vartëse mund të numërojnë një ose dy, ndonjëherë deri në tetë në një territor. Këta vartës mund të jenë më parë kafshës mbizotëruese , por janë kryesisht të rinj nga viti i kaluar, të cilët veprojnë si ndihmës për të rritur këlyshët e vegjël. Përndryshe, prania e tyre është shpjeguar si përgjigje ndaj tepricave të përkohshme të ushqimit që nuk kanë lidhje me ndihmën e suksesit riprodhues. Femrat jo-riprodhuese ruajnë, luajnë sigurojnë dhe rritin këlysh , një shembull i zgjedhjes së farefisit. Dhelprat e kuqe mund të lënë familjet e tyre pasi të arrijnë moshën madhore nëse shanset për të fituar një territor të tyre janë të mëdha. Nëse jo, ata qëndrojnë me prindërit e tyre, me koston e mosriprodhimit të tyre.[30]:140–141

Riprodhimi dhe zhvillimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një cift dhelprash të kuqe Cascade ( V. v. Cascadensis ) duke u çiftëzuar
Këlysh i dhelprës së kuqe evropian në Oxfordshire

Dhelprat e kuqe riprodhohen një herë në vit në pranverë. Dy muaj para estrumit (zakonisht Dhjetorit), organet riprodhuese të femrave ndryshojnë formën dhe madhësinë. Deri në kohën kur hyjnë në periudhën e tyre të okusit, qafa e tyre e mitrës dyfishohen në madhësi, dhe vezoret e tyre rriten 1,5–2 herë më të mëdha. Formimi i spermës tek meshkujt fillon në gusht-shtator, me testikujt që marrin peshën e tyre më të madhe në dhjetor-shkurt.Periudha e estrusit të femrave zgjat tre javë, gjatë së cilës dhelprat bashkohen me meshkujt për disa ditë .[6] Gjëndra bulbus e mashkullit zgjerohet gjatë copulimit , duke formuar një kravatë copuluese e cila mund të zgjasë më shumë se një orë. Periudha e shtatzanainis zgjat 49-58 ditë.[5] Megjithëse dhelprat janë kryesisht monogame , provat e ADN-së nga një popullatë treguan nivele të mëdha të pjellorisësë poligjenisë , incestit dhe atësisë së përzier. Femrat vartëse mund të mbeten shtatëzënë, por zakonisht nuk arrijnë tia dalin, ose këlyshët e tyre vriten pas lindjes ose nga femrat dominuese ose nga vartëset e tjea.

Këlyshi i dhelprës së kuqe
Këlyshët që dalin nga banesa e tyre

Madhësia mesatare e pjelës është nga katër deri në gjashtë individ, megjithëse kanë ndodhur që të lindin deri në 13 këlyshë. Pjelljet e mëdha janë tipike në zonat ku vdekshmëria e dhelprave është e lartë. Këlyshët lindin të verbër, të shurdhër dhe pa dhëmbë, me gëzof kafe të errët. Në lindje, ato peshojnë 56-110 g (2,0–3,9 oz) dhe matin 14,5 cm (5,7 in) në gjatësinë e trupit dhe 7,5 cm (3,0 in) në gjatësinë e bishtit. Në lindje, ato janë me këmbë të shkurtra, me kokë të madhe dhe kanë gjoks të gjerë. Nënat mbesin me këlyshët për 2-3 javë, pasi nuk janë në gjendje të termoregulojnë . Gjatë kësaj periudhe, baballarët ose vartësit sjellin ushqim tek nënat. Femrat janë shumë mbrojtës të këlyshëve të tyre, dhe dihet që madje luftojnë kundër terreneve në mbrojtje të tyre. Nëse nëna vdes para se këlysht të jenë të pavarura, babai merr përsipër rritjen e tyre. Sytë e këlyshëve hapen pas 13-15 ditësh, gjatë së cilës kanalet veshëve të tyre të hapen dhe dhëmbët e sipërm të tyre shpërthejnë, me dhëmbët e poshtëm të dalë 3–4 ditë më vonë. Sytë e tyre fillimisht janë blu, por ndryshojnë në qelibar në 4-5 javë. Ngjyra e lëkurës fillon të ndryshojë në moshën tre javësh, kur shfaqet rripi i zi i syve. Deri në një muaj, pjesët e kuqe dhe të bardha janë të dukshme në fytyrat e tyre. Gjatë kësaj kohe, veshët e tyre ngrihen dhe zgjaten.Këlyshët fillojnë të largohen nga qimshti I gjirit dhe të eksperimentojnë me ushqime të ngurta të sjella nga prindërit e tyre në moshën 3-4 javësh. Periudha e laktacionit zgjat 6-7 javë. Gëzofi i tyre fillon të vishet nga qime të trrasha me shkëlqim pas 8 javësh. Nga mosha 3–4 muajsh, këlyshët janë me këmbë të gjata, me gjoks të ngushtë dhe me sinusë. Ata arrijnë proporcione të të rriturve në moshën 6-7 muaj. Disa femra mund të arrijnë pjekurinë seksuale në moshën 9-10 muaj, duke mbajtur kështu pjellat e tyre të para në një vit të moshës.Në robëri, jetëgjatësia e tyre mund të jetë deri në 15 vjet, megjithëse në natyrë ata zakonisht nuk mbijetojnë deri në mosha 5 vjeç.

Sjellja riprodhuese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamje anësore dhe e sipërme e një strofulle dhelpre të kuqe

Jashtë sezonit të mbarështimit , shumica e dhelprave të kuqe favorizojnë të jetojnë në hapësira ​​të hapur, në zona me bimësi të dendur, megjithëse mund të hyjnë në strofulla për të shpëtuar nga moti i keq. Strofullat e tyre shpesh janë gërmuar në shpatet kodrinore ose malore, lugina, blofa, brigje të pjerrëta të trupave të ujit, hendeku, depresione, ulluqet, në copëza shkëmbore dhe mjedise të lënë pas dore njerëzore. Dhelprat e kuqe preferojnë të gërmojnë strofullat e tyre në tokat e drenazhuara mire.Ata mund të braktisin përgjithmonë strofullat e tyre gjatë shpërthimeve të sëmundjeve, ndoshta si një mekanizëm mbrojtës kundër përhapjes së sëmundjes.Në rajonet e shkretëtirës euroaziatike, dhelprat mund të përdorin strofullat e ujqërve, ferrgjatëve dhe gjitarë të tjerë të mëdhenj, si dhe ato të gërmuara nga kolonitë e gerbilit. Krahasuar me strofullat e ndërtuara nga dhelprat arktike, vjedullat, marmotat dhe dhelprat korsake, strofullat e dhelprave të kuqe nuk janë tepër komplekse. Strofullat e dhelprave të kuqe ndahen në një kaçubë dhe breshëri të përkohshme, të cilat përbëhen vetëm nga një pasazh i vogël ose shpellë për fshehje. Hyrja kryesore e gërmimit të çon poshtë (40-45 °) dhe zgjerohet në një pusulle, nga e cila degëzohen me tunele të shumta anësore. Thellësia e strofullave shkon nga 0,5-2,5 metra (1 ft 8 in – 8 ft 2 në), rrallëherë që shtrihet në ujërat nëntokësore. Kalimi kryesor mund të arrijë në gjatësi 17 m (56 ft), duke qëndruar mesatarisht 5-7 m (16–23 ft). Në pranverë, dhelprat e kuqe pastrojnë strofullat e tyre së tepërt përmes lëvizjeve të shpejta, së pari me parakrahët pastaj me lëvizjet e shkelmimit me këmbët e tyre të pasme, duke hedhur tokën e hedhur poshtë mbi 2 m (6 ft 7 in) nga gërmimi. Kur këlyshët lindin, dheu u hedhur është shkelur, duke formuar kështu një vend ku këlyshët mund të luajnë dhe të marrin ushqim. Ata mund të ndajnë strofullat e tyre me vjedullat. Për dallim nga vjedullat, të cilët pastrojnë me shpejtësi tokën e tyre , dhelprat e kuqe zakonisht lënë pjesët e preve nëpër çadrat e tyre.Koha mesatare e gjumit të një dhelpre të kuqe të kapur është 9.8 orë në ditë.[40]

Komunikim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha e trupit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një dhelpra e kuqe evropiane ( V. vulpes crucigera) në një sjellje kureshtare
Një dhelpra e kuqe evropiane ( V. vulpes crucigera) në një pozicion alarmi

Gjuha e trupit të dhelprave të kuqe përbëhet nga lëvizjet e veshëve, bishtit dhe putrat, me shenjat e tyre trupore që theksojnë gjeste të caktuara. Pozicionet mund të ndahen në kategori agresive / mbizotëruese dhe frikë / nënshtruese. Disa qëndrime mund t'i bashkojnë të dyja së bashku. [30]:42–43

Një palë dhelpra malore Wasatch ( V. v. Makroura ) duke u përleshur

Dhelprat inkuizicionale rrotullohen dhe tundit veshët ndërsa nuhasin. Individët lozonjarë zënë veshët dhe ngrihen në këmbët e tyre të pasme. Dhelprat meshkuj që tërheqin femrat, ose pasi të dëbojnë me sukses ndërhyrësit, i kthejnë veshët nga jashtë dhe ngrenë bishtin në një pozicion horizontal, me qimrt e ngritura lart. Kur kanë frikë, dhelprat e kuqe grumbullohjnë veshët, përkulin shpinën, lakojnë trupat, kur shtypin këmbët e tyre dhe tundin bishtat e tyre mbrapa dhe me radhë, me veshët e tyre duke treguar mbrapa dhe shtypur kundër kafkave të tyre. Kur thjesht shprehet nënshtrim ndaj një kafshe mbizotëruese, qëndrimi është i ngjashëm, por pa harkuar kurrizin ose lakuar trupin. Dhelprat e nënshtruara i afrohen kafshëve dominuese në një pozicion të ulët, në mënyrë që enigmat e tyre të arrijnë në përshëndetje. Kur dy dhelpra janë në mënyrë të barabartë përballen me njëri-tjetrin mbi ushqimin, ata i afrohen njëri-tjetrit anash dhe shtyjnë kundër krahëve të njëri-tjetrit, duke treguar një përzierje frike dhe agresioni përmes bishtave të goditjes dhe shpinës së harkuar pa u shtypur dhe duke tërhequr veshët mbrapa pa i rrafshuar ato kundër kafkave të tyre. Kur nisni një sulm pohues, dhelprat e kuqe afrohen drejtpërdrejt sesa anash, me bishtat e tyre lart dhe veshët e tyre rrotullohen anash.Gjatë përleshjeve të tilla, dhelprat e kuqe qëndrojnë mbi trupat e sipërm të njëri-tjetrit me ballinat e tyre, duke përdorur kërcënime të thepisura të hapura. Luftime të tilla zakonisht ndodhin vetëm tek të miturit ose të rriturit e të njëjtit seks.[6]

Vokakicioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelprat e kuqe kanë një gamë të gjerë vokalizmesh dhe prodhojnë tinguj të ndryshëm që përshkojnë pesë oktava , të cilat vlerësohen në njëra-tjetrën.Analizat e fundit identifikojnë 12 tinguj të ndryshëm të prodhuar nga të rriturit dhe 8 nga këlyshët.Shumica e tingujve mund të ndahen në thirrje "kontakti" dhe "ndërveprimi". Të parët ndryshojnë sipas distancës midis individëve, ndërsa këta të fundit ndryshojnë sipas nivelit të agresionit.

 •       Thirrjet e kontaktit: Thirrja më e zakonshme e kontaktit është një tingull prej tre deri pesë rrokjesh " wow wow wow ", i cili shpesh bëhet nga dy dhelpra që i afrohen njëra-tjetrës. Kjo thirrje dëgjohet më shpesh nga dhjetori deri në shkurt (kur ato mund të ngatërrohen me thirrjet territoriale të owls tawny ). Thirrja " wow wow wow " ndryshon sipas individit; dhelprat në robëri janë regjistruar për t'iu përgjigjur thirrjeve të para-regjistruara të bashkëshortëve të tyre, por jo ato të të huajve. Këlyshët fillojnë të lëshojnë thirrjen " wow wow wow " në moshën 19 ditësh, kur dëshirojnë vëmendjen. Kur dhelprat e kuqe afrohen së bashku, ato lëshojnë beteja trisilabike përshëndetëse të ngjashme me takimet e pulave. Të rriturit i përshëndesin vartësit e tyre me zhurma të mashtrimit.
 •       Thirrjet e ndërveprimit: Kur përshëndesin njëri-tjetrin, dhelprat e kuqe lëshojnë zëra të thella, veçanërisht kafshë të nënshtruara. Një dhelpër e nënshtruar e afruar nga një kafshë mbizotëruese lëshojë një britmë ulëruese si sirenat. Gjatë takimeve agresive me conspecifics, ata lëshojnë një tingull ngjirur vrullshëm, të ngjashme me një shtrëngojë , të quajtur "gekering". Gekering ndodhet kryesisht gjatë sezonit të çiftëzimit nga meshkujt rivalë ose vixhen që kundërshtojnë përparimet.
Fox barks, UK, January 1977
 •        Një thirrje tjetër që nuk futet në të dy kategoritë është një tingull i gjatë " vizaaah " monosilabik . Ndërsa dëgjohet zakonisht gjatë sezonit të mbarështimit, mendohet se emetohet nga femrat që thërrasin meshkuj. Kur zbulohet rreziku, dhelprat lëshojnë një lëvore monosilabike. Në lagjet e afërta, është një kollë e mbytur, ndërsa në distanca të gjata është më e mprehtë. Grupet bëjnë fishkëllima të frikshme kur ushqehen me gji, këto thirrje janë veçanërisht të larta kur nuk janë të kënaqur.

Ekologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dieta, sjellja e gjuetisë dhe të ushqyerit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelpra e kuqe me një koipu

Dhelprat e kuqe janë të gjithë me një dietë shumë të larmishme. Hulumtimet e kryera në ish-Bashkimin Sovjetik treguan dhelpra të kuqe që konsumonin mbi 300 lloje kafshësh dhe disa duzina specie bimësh. Ata kryesisht ushqehen me brejtës të vegjël si volet , minjt , ketra toke ,kavie , gerbil , gofer me xhep dhe minj-drer . Speciet pre të mesme përfshijnë zogj (me mbizotërues , galiformët dhe shpendë uji ), leporid ,ferrgjatë ,rakun , oposum , zvarranikët , insektet, jovertebrorët e tjerë dhe flotsam ( gjitarë detarë , peshq dhe ekinodermë ). Në raste shumë të rralla, dhelprat mund të sulmojnë të rinj apo të vegjlit e dythundrakëve. Ata zakonisht synojnë gjitarët deri në rreth 3.5 kg (7.7 lb) në peshë, dhe ata kërkojnë 500 gram (18 oz) ushqim çdo ditë. Dhelprat e kuqe hanë me lehtësi materiale bimore, dhe disa fruta mund të arrijnë në 100% të dietës së tyre në vjeshtë. Frutat që konsumohen zakonisht përfshijnë boronica , manaferra, mjedër , qershi , hurma , manit , mollë, kumbulla , rrush dhe akorn . Materiali tjetër bimor përfshin barëra , sedges dhe zhardhokët .

Ndërsa konsensusi popullor është se nuhatja është shumë e rëndësishme për gjuetinë, dy studime që hulumtuan në mënyrë eksperimentale rolin e nuhatjes , dëgjimit dhe shikimit zbuluan se shenjat vizuale janë ato më të rëndësishmet për gjuetinë tek dhelpra e kuqe dhe kojotën.

Dhelprat e kuqe preferojnë të gjuajnë në orët e para të mëngjesit para lindjes së diellit dhe mbrëmjes vonë. Edhe pse zakonisht foragjeren, ato mund të grumbullohen në mjedise të pasura me burime.Kur gjuajnë gjahun si minj, ata së pari shënojnë vendndodhjen e gjahut të tyre me zë, pastaj kërcejnë, duke lundruar lart mbi guroren e tyre, duke u drejtuar në ajër të mesëm me bishtat e tyre, përpara se të ulen në shënjestrën deri në 5 metra (16 ft) larg . Ata zakonisht ushqehen me karota në orët e vona të mbrëmjes dhe gjatë natës. Ata janë jashtëzakonisht posedues të ushqimit të tyre dhe mbrojnë gjahun e tyre edhe nga kafshët mbizotëruese.Dhelprat e kuqe herë pas here mund të kryejnë akte vrasjeje të tepërta; gjatë një sezoni të mbarështimit, u regjistruan katër dhelpra që kishin vrarë rreth 200 gusha me kokë të zezë secila, gjatë orëve të errëta dhe me erë kur kushtet e fluturimit ishin të pafavorshme. Humbjet ndaj shpendëve mund të jenë të konsiderueshme për shkak të kësaj. Dhelprat e kuqe duket se nuk e pëlqejnë.[41][42]

Një studim i vitit 2008–2010 për 84 dhelpra të kuqe në Republikën Çeke dhe Gjermani zbuloi se gjuetia e suksesshme në bimësi të gjatë ose nën dëborë u duk se përfshin një përafrim të dhelprës me fushën magnetike të Tokës .[43][44]

Armiqtë dhe konkurrentët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelpra e kuqe që përballet me një dhelpra gri
Shqiponja e artë që ushqehet me një dhelpër të kuqe
Dhelpra duke sfiduar dy vjedulla europiane

Dhelprat e kuqe zakonisht mbizotërojnë ndaj specieve të tjera të dhelprave. Dhelprat arktike në përgjithësi i shpëtojnë konkurrencës nga dhelprat e kuqe duke jetuar më larg në veri, ku ushqimi është shumë i pakët për të mbështetur speciet e kuqe me trup më të madh. Edhe pse kufiri verior i specieve të kuqe është i lidhur me disponueshmërinë e ushqimit, vargu jugor i specieve arktike është i kufizuar nga prania e atyre. Dhelprat e kuqe dhe arktike u futën në pothuajse çdo ishull nga Ishujt Aleutianderi në Arkipelagun e Aleksandrit gjatë viteve 1830 - 1930 nga kompanitë për përpunimin e gëzofit. Dhelprat e kuqe zhvendosën pa ndryshim dhelprat arktike, me një dhelpra të kuqe mashkull raportohet se kishte vrarë të gjithë dhelprat që banonin një ishull të vogël në 1866 . Atje ku ata janë simpatikë, dhelprat arktike gjithashtu mund të shpëtojnë nga konkurrenca duke u ushqyer me leming dhe flotsam, në vend se voleve, siç favorizohet nga dhelprat e kuqe. Të dy speciet vrasin grupet e njëri-tjetrit, duke pasur parasysh mundësinë.Dhelprat e kuqe janë konkurrentë seriozë të dhelpave korsake , pasi ata gjuajnë të njëjtin pre gjatë gjithë vitit. Lloji i kuq është gjithashtu më i fortë, përshtatet më mirë për të gjuajtur në borë më të thellë se 10 cm (4 in) dhe është më efektiv në gjuetinë dhe kapjen e brejtësve me madhësi të mesme dhe të mëdha. Dhelprat korsake duket se nuk i përmbysin dhelprat e kuqe në zonat gjysmë të shkreta dhe stepa. Në Izrael, dhelprat e Blanfordit i shpëtojnë konkurrencës me dhelprat e kuqe duke e kufizuar veten në shkëmbinjtë shkëmborë dhe duke shmangur në mënyrë aktive fushat e hapura të banuara nga dhelpra të kuqe.Dhelprat e kuqe mbizotërojnë ndaj dhelpres së shpejtë . Dhelprat kotele zakonisht shmangin konkurrencën me kushërinjtë e tyre më të mëdhenj duke jetuar në mjedise më të thata, megjithëse dhelprat e kuqe janë rritur në vargje të dikurshme të okupuara nga dhelprat kotele për shkak të ndryshimeve mjedisore të shkaktuara nga njeriu. Dhelprat e kuqe vrasin të dy speciet, dhe garojnë për vendet e ushqimit dhe të strofullave . Dhelprat gri janë të jashtëzakonshme, pasi ato mbizotërojnë mbi dhelpra të kuqe kudo që takohen me rrezet e tyre. Historikisht, ndërveprimet midis dy specieve ishin të rralla, pasi dhelpra gri favorizonte habitatet me pyje të dendur ose gjysëm të thatë, në krahasim me ato të hapura dhe mesi, të preferuara nga dhelprat e kuqe. Sidoqoftë, ndërveprimet janë bërë më të shpeshta për shkak të shpyllëzimit që lejojnë dhelprat e kuqe të kolonizojnë zonat të banuara nga dhelprat gri.

Ujqërit mund të vrasin dhe të hanë dhelpra të kuqe në mosmarrëveshjet mbi trupat e pajetë.[5][45] Në zonat në Amerikën e Veriut, ku popullsia e dhelprave të kuqe dhe kojotës janë simpatikë, vargjet e dhelprave kanë tendencë të vendosen jashtë territoreve të kojotave. Shkaku kryesor i kësaj ndarje besohet të jetë shmangia aktive e kojotave nga dhelprat. Ndërveprimet midis dy specieve ndryshojnë në natyrë, duke filluar nga antagonizmi aktiv deri në indiferencë. Shumica e takimeve agresive inicohen nga kojotat, dhe ka pak raporte për dhelprat e kuqe që veprojnë në mënyrë agresive ndaj kojotave përveçse kur sulmohen ose kur u qasen këlyshët të tyre. Dhelprat dhe kojotat ndonjëherë janë parë duke u ushqyer së bashku.[46] Në Izrael, dhelprat e kuqe ndajnë habitatin e tyre me çakallain e artë. Aty ku rrezet e tyre takohen, dy kanidët garojnë për shkak të dietave gati identike. Në zonat ku çakallët bëhen shumë të bollshëm, popullsia e dhelprave zvogëlohet ndjeshëm, me sa duket për shkak të përjashtimit të konkurrues .[47]

Dhelprat e kuqe mbizotërojnë ndaj qenve rakun, ndonjëherë duke vrarë këlyshët e tyre ose duke kafshuar të rriturit deri në vdekje. Rastet janë të njohura për dhelprat që vrisnin qen rakunë që hyjnë në strofullat e tyre. Të dy speciet garojnë për pre . Ky konkurs arrin kulmin gjatë pranverës së hershme, kur ushqimi është i pakët. Në Tartaria , grabitqarët e dhelprave të kuqe përbënin 11.1% të vdekjeve midis 54 qenve rakunë dhe arritën në 14.3% të 186 vdekjeve të qenve rakunë në Rusinë veri-perëndimore.[5]

Dhelprat e kuqe mund të vrasin mishngrënës të vegjël si nuselala , shqarthin , [48]zardafin , bukla , nuslalat siberiane , qelbsat dhe sablesët e rinj .Vjedullat europiane mund të jetojnë së bashku me dhelprat e kuqe në seksione të izoluara të hyrjeve të mëdha.Baldosa e veriut mund të vrasin dhelprat e kuqe, shpesh ndërsa këta të fundit janë duke fjetur. Dhelprat nga ana tjetër mund të vrasin baldosa të rinj të veriut pa vëmendje.

Dhelprat e kuqe mund të konkurrojnë me hienën me shirita në kufomat e mëdha. Dhelprat e kuqe mund t'i hapin rrugë hienave në trupat e pajetë, pasi nofullat më të forta të këtij të fundit mund të heqin lehtë mishin e hapur që është shumë e ashpër për dhelprat. Dhelprat mund të ngacmojnë hienat, duke përdorur madhësinë e tyre më të vogël dhe shpejtësinë më të madhe për të shmangur sulmet e hienës. Ndonjëherë, dhelpra duket se torturojnë qëllimisht hienat edhe kur nuk ka ushqim në fjalë. Disa dhelpra mund të gabojnë në sulmet e tyre dhe janë vrarë.Mbetjet e dhelprave shpesh gjenden në strofullat e hienës, dhe hienat mund të vjedhin dhelpra nga strofullat.

Në Euroazi, dhelprat e kuqe mund të gjuhen nga leopardët , karakalët dhe rrëqebujt euroaziatik . Rrëqebujt ndjekin dhelpra të kuqe në dëborë të thellë, ku këmbët e tyre më të gjata dhe putrat më të mëdha u japin atyre një avantazh ndaj dhelprave, veçanërisht kur thellësia e borës tejkalon një metër.Në rrethin Velikoluki në Rusi, dhelpra e kuqe mungojnë ose shihen vetëm herë pas here kur rrëqebujt krijojnë territore të përhershme.Studiuesit konsiderojnë se rrëqebulli përfaqëson në mënyrë të konsiderueshme më pak rrezik për dhelprat e kuqe nga ujqërit.Grabitqarët felidë të Amerikës së Veriut të dhelprave të kuqe përfshijnë  pumën, rrëqebujt kanadezë dhe rrëqebujt e kuq .Shqiponjat e arta kanë qenë të njohura për të vrarë të rriturit e dhelprave.[49]

Vargu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelpra e kuqe shumëngjyrësh e Amerikës së Veriut

Dhelprat e kuqe janë kafshë me gamë të gjera, gama e të cilave mbulon afro 70 milion km 2 (27 milion mi katrore). Ato shpërndahen në të gjithë Hemisferën Veriore nga Rrethi Arktik deri në Afrikën e Veriut , Amerikën Qendrore dhe Azinë. Ato mungojnë në Islandë , ishujt Arktik, disa pjesë të Siberisë dhe në shkretëtira ekstreme.

Dhelprat e kuqe nuk janë të pranishme në Zelandën e Re dhe klasifikohen si një "organizëm i ri i ndaluar" në bazë të Ligjit të Substancave të Rrezikshme dhe Organizmave të Re 1996 , duke parandaluar importimin e tyre.

Australia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Australi, vlerësimet e vitit 2012 tregojnë se ka më shumë se 7.2 milion [50] dhelpra të kuqe me një gamë që shtrihet në pjesën më të madhe të kontinentit. Speciet u sollën në Australi përmes prezantimeve të njëpasnjëshme nga kolonët në vitet 1830 në kolonitë britanike të Van Diemen's Land (qysh në vitin 1833) dhe Rrethi Port Phillip i Uellsit të Ri Jugor (qysh në vitin 1845) me qëllim të sportit tradicional anglez të gjuetisë së dhelprave . Një popullsi e përhershme e dhelprave nuk u krijua në ishullin Tasmania dhe konsiderohet gjerësisht se ata ishin të mposhtur nga djalli i Tasmanis .[51] Megjithatë, në kontinent, specia ishte e suksesshme si një grabitqar kulmi . Në përgjithësi është më pak e zakonshme në zonat ku dingo është më e përhapur, megjithatë ajo, kryesisht përmes sjelljes së saj të thyer, ka arritur diferecim si me qenin e egër ashtu edhe me macen e egër . Si i tillë ai është bërë një nga speciet më pushtuese të kontinentit. Dhelpra e kuqe është implikuar në zhdukjen dhe rënien e disa specieve amtare australiane, veçanërisht ato të familjes Potoroidae përfshirë edhe kangurin-miu të shkretëtirës.[52] Përhapja e dhelprave të kuqe në pjesën jugore të kontinentit ka përkuar me përhapjen e lepujve në Australi dhe korrespondon me rënie në shpërndarjen e disa gjitarëve të mesme, duke përfshirë betongët bishtfurçë , betongët e strofullave , betongët rufous , bilbis , numbatin , wallabit bishtgizhdë nuse dhe kuokat .[53] Shumica e këtyre specieve tani janë të kufizuara në zona (të tilla si ishuj) ku dhelprat e kuqe mungojnë ose janë të rralla. Programet lokale të zhdukjes ekzistojnë, megjithëse çrrënjosja ka rezultuar e vështirë për shkak të sjelljes së denoncimit dhe gjuetisë së natës, kështu që përqendrimi është në menaxhim me prezantimin e dhuratave shtetërore.[54] Sipas qeverisë Tasmanian, dhelpra të kuqe u futën në ishullin e mëparshëm pa dhelpra të Tasmania në 1999 ose 2000, duke paraqitur një kërcënim të rëndësishëm për jetën e egër vendase duke përfshirë betongun lindor , dhe një program zhdukjeje të kryer nga Departamenti Tasmanian i Industritë Fillore dhe Ujit është krijuar .[55]

Sardenja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Origjina e specieve të ichnusae në Sardenia është e pasigurt, pasi mungon nga depozitat e Pleistocenit. Ёshtë e mundur që ai e ka origjinën gjatë Neolitit pas hyrjes së tij në ishull nga njerëzit. Ka të ngjarë që popullsia e dhelprave sardiane të burojë nga futje të përsëritura të kafshëve nga lokalitete të ndryshme në Mesdhe. Kjo teori e fundit mund të shpjegojë larminë fenotipike të llojeve.[15]

Sëmundjet dhe parazitët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelpra e kuqe evropiane me zjebe

Dhelprat e kuqe janë vektori më i rëndësishëm i tërbimit në Evropë. Në Londër , artriti nuk është i rrallë në dhelpra, duke qenë veçanërisht i shpeshtë në shpinë. Dhelprat mund të infektohen nga leptospiroza dhe tularemia , megjithëse nuk janë tepër të ndjeshme ndaj këtyre të fundit. Ata gjithashtu mund të sëmuren nga listerioza dhe spirochetoza , si dhe të veprojnë si vektorë në përhapjen e eritipelave , brucelozës dhe encefalitit të lindur nga rriqrat . Një sëmundje misterioze fatale pranë Liqenit Sartlan në Oblastin e Novosibirsku u vërejt në mesin e dhelprave të kuqe lokale, por shkaku ishte i papërcaktuar.Ёshtë konsideruar mundësia që ajo të jetë shkaktuar nga një formë akute e encefalomielitit , e cila për herë të parë është vërejtur në dhelprat argjend të lindura në robëri. Janë të njohura raste individuale të dhelprave të infektuara me Yersinia pestis .[5]

Dhelprat e kuqe nuk janë lehtësisht të prirura për infektim me pleshtat . Llojet si Spilopsyllus cuniculi ndoshta janë kapur vetëm nga speciet e dhelprave, ndërsa të tjerët si Archaeopsylla erinacei kapen ndërsa udhëtojnë.Parazitë që ushqehen me dhelpën e kuqe përfshijnë irrituesit Pulex , Ctenocephalides canis dhe Paraceras melis . Rriqnat të tilla si Ixodes ricinus dhe I. hexagonus nuk janë të rralla në dhelpra, dhe zakonisht gjenden tek femrat dhe infeksione pleqsh në tokat e tyre. Morri Trichodectes vulpis në mënyrë specifike synon dhelprat, por është gjetur rrallë.Morri Sarcoptes scabiei është shkaku më i rëndësishëm i zjebes në dhelpra të kuqe. Shkakton humbje të gjerë të flokëve, duke filluar nga baza e bishtit dhe e hipefetuar, pastaj gunga përpara se të lëvizni në pjesën tjetër të trupit. Në fazat e fundit të gjendjes, dhelprat mund të humbasin pjesën më të madhe të leshit të tyre, 50% të peshës së trupit të tyre dhe mund të mbajnë në ekstremet e infektuara. Në fazën epizootike të sëmundjes, zakonisht duhen dhelpra katër muaj për të vdekur pas infeksionit. Parazitë të tjera përfshijnë folliculorum Demodex , Notoderes , Otodectes cynotis (e cila është gjetur shpesh në kanalin e veshit ), Linguatula Serrata (i cili infekton pasazhe të hundës) dhe krimbat e zorrëve.[56]

Marrëdhëniet me njerëzit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në folklorin, fenë dhe mitologjinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Reynard the Fox në një libër për fëmijë në 1869
Dhelpra me nëntë bishta, nga botimi Qing i Shan Hai Jing

Dhelprat e kuqe shfaqen dukshëm në folklorin dhe mitologjinë e kulturave njerëzore me të cilat janë simpatikë. Në mitologjinë Greke , dhelpra Teumessiane ose femra Cadmean,[57] ishte një dhelpër gjigande që ishte e destinuar të mos kapej kurrë. Dhelpra ishte një nga fëmijët e Ekidna .[58]

Në mitologjinë kelte , dhelpra e kuqe është një kafshë simbolike. Në Cotswolds , shtrigat mendohej se merrnin formën e dhelprave për të vjedhur gjalpë nga fqinjët e tyre.[59] Në folklorin e mëvonshëm evropian, figura e Reynard the Fox simbolizon mashtrimin. Ai u shfaq fillimisht (asokohe nën emrin e "Reinardus") si personazh sekondar në poezinë 1150 " Ysengrimus ". Ai u rishfaq në 1175 në Le Roman de Renart të Pierre Saint Cloud , dhe bëri debutimin e tij në Angli në Geoffrey Chaucer 's Tale të Priftit të Nunit. Shumë nga aventurat e Reynard mund të rrjedhin nga vëzhgimet aktuale mbi sjelljen e dhelprave; ai është një armik i ujkut dhe ka një dashuri për manaferrat dhe rrushin.

Përrallat popullore kineze tregojnë për shpirtrat e dhelprave të quajtur huli jing që mund të kenë deri në nëntë bishta, ose kumiho siç njihen në Kore.[60] Në mitologjinë japoneze , kitsune janë shpirtra të ngjashëm me dhelpra që kanë aftësi magjike që rriten me moshën dhe mençurinë e tyre. Kryesorja midis këtyre është aftësia për të marrë formën njerëzore . Ndërsa disa folktale flasin për kitsune që përdorin këtë aftësi për të mashtruar të tjerët, histori të tjera i portretizojnë ata si kujdestarë, miq, dashnorë dhe gra. Në folklorin arab, dhelpra konsiderohet një kafshë frikacake, e dobët, mashtruese dhe dinake, për të cilën thuhet se ngjall vdekjen duke e mbushur barkun me ajër që të shfaqet e fryrë, pastaj shtrihet në anën e saj, duke pritur afrimin e preve të padëshiruar.Dinakëria e kafshës u vu re nga autorët e Biblës që zbatuan fjalën "dhelpra" te profetët e rremë ( Ezekieli 13: 4) dhe hipokrizia e Herod Antipas ( Lluka 13:32). [61]

Dhelpra dinake zakonisht gjendet në mitologjinë e Amerikës së Vjetër , ku portretizohet si një shoqërues pothuajse i vazhdueshëm i kojotës . Dhelpra, megjithatë, është një shok mashtrues që vjedh shpesh ushqimin e Kojotës. Në mitin e krijimit të Achomawi ,dhelpra dhe kojota janë bashkë-krijuesit e botës, që largohen pak para ardhjes së njerëzve. Fisi Yurok besonte se dhelpra, në zemërimin, kapur diellin , dhe e lidhi atë në një kodër, duke shkaktuar atë për të djegur një vrimë të madhe në tokë. Një histori e Inuit tregon se si dhelpra, e portretizuar si një grua e bukur, që mashtron një gjahtar të martohet me të, vetëm për të rifilluar formën e saj të vërtetë dhe të largohet pasi ai ta fyen. Një tregimi tregon se si dhelpra është një mik i pabesueshëm i ujkut.[62]

Gjuetia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zagari dhe Dhelpra(1885) nga Bruno Liljefors

Të dhënat më të hershme historike të gjuetisë së dhelprave vijnë nga shekulli i katërt para Krishtit; Aleksandri i Madh dihet se ka gjuajtur dhelpra me një vulë e datës 350 para Krishtit përshkruan një kalorës persian në procesin e dëbimit të një dhelpre. Ksenofoni , i cili e shikonte gjuetinë si pjesë të edukimit të një njeriu të kulturuar, mbronte vrasjen e dhelprave si dëmtuese, pasi ata gjuanin lepujt . Romakët e gjuanin dhelpra nga 80 pas Krishtit. Gjatë epokave të errëta në Evropë, dhelprat konsideroheshin si burim dytësore, por gradualisht u rritën në rëndësi.Dhelprat u hodhën gradualisht më pak si të egra dhe më shumë si Beasts of Chase, deri në pikën që deri në fund të viteve 1200, Edward I kishte një grup mbretërore me dhelpra dhe një gjahtar të specializuar dhelprash. Në këtë periudhë, dhelprat gjuheshin gjithnjë e më shumë mbi toka me pyje, sesa në toka me bar. Nga Rilindja , gjuetia e dhelprave u bë një sport tradicional i fisnikërisë. Pas Luftës Civile në Angli shkaktoi një rënie të popullsisë së drerëve, gjuetia e dhelprave u rrit në popullaritet. Nga mesi i viteve 1600, Britania u nda në territore të gjuetisë së dhelprave, me krijimin e klubeve të para të gjuetisë së dhelprave (i pari ishte Klubi Charlton Hunt në 1737). Popullariteti i gjuetisë së dhelprave në Britani arriti një kulm gjatë viteve 1700 . Edhe pse tashmë ishte vendas në Amerikën e Veriut, dhelpra të kuqe nga Anglia u importuan për qëllime sportive në Virxhinia dhe Maryland në 1730 nga mbjellës të duhanit . Këta gjuetarë të dhelprave amerikanë i konsideruan speciet e kuqe më sportive sesa speciet gri. [63]

Dhelprat e kuqe janë persekutuar gjerësisht si dëmtuesit, me vdekje të shkaktuara nga njeriu ndër shkaqet më të larta të vdekshmërisë së species. Vrasjet vjetore të dhelprave janë: 21,500-25,000 MB (2000); Gjermani 600,000 (2000–2001); Austri 58,000 (2000–2001); Suedi 58,000 (1999–2000); Finlandë 56,000 (2000–2001); Danimarka 50,000 (1976-1977); Zvicër 34.832 (2001); Norvegji 17,000 (2000–2001); Saskatchewan (Kanada) 2,000 (2000-2001); Nova Scotia (Kanada) 491 (2000–2001); Minesota (SH.B.A.) 4,000–8,000 (mesatare vjetore e korrjeve vjetore të kurthit 2002–2009);[64] New Mexico (US) 69 (1999–2000).[48]

Përdorimi i leshit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pëlhura e dhelprave të kuqe

Dhelprat e kuqe janë ndër kafshët më të rëndësishme për tregtin e leshit . Peltat e tyre janë përdorur për stoli, xhaketa dhe mantelet . Ato kryesisht përdoren si zvogëlim për të dy palltot dhe rrobat e leshit, përfshirë mbështjellësit. Pelet e dhelprave me morfemë argjendi janë të njohura si pelerina , ndërsa dhelprat kryq përdoren kryesisht për shalle dhe më rrallë për zvogëlim.Numri i shamive të shitura të dhelprave tejkalon numrin e përgjithshëm të shalleve të bëra nga gëzofi i ariut të tjerë. Sidoqoftë, kjo shumë është në hije nga numri i përgjithshëm i copëzave të dhelprave që përdoren për qëllime të zvogëlimit. Morfat e argjendit janë më të vlerësuarit nga njerzit, të ndjekur nga përkatësisht morfët e kryqit dhe të kuq. Në fillim të viteve 1900, mbi 1.000 lëkurat e dhelprave amerikane u importuan në Britani çdo vit, ndërsa 500,000 eksportoheshin çdo vit nga Gjermania dhe Rusia.Tregtia në të gjithë botën me dhelpra të kuqe të egra në vitet 1985-86 ishte 1,543,995 copëza. Dhelprat arritën në 45% të pelenave të egër të SHBA-ve me vlerë 50 milion dollarë. Pricesmimet e nivelit të lartë janë në rritje, me çmimet e ankandeve me shumicë të Amerikës së Veriut për vitin 2012 mesatarisht 39 dollarë, dhe çmimet e vitit 2013 mesatarisht 65,78 dollarë.[65]

Dhelprat e kuqe të Amerikës së Veriut, veçanërisht ato të Alaskës veriore, janë më të vlerësuarat për leshin e tyre, pasi ato kanë qime roje me një strukturë të butë, të cilat, pas veshjes, lejojnë lëvizjen e pakufizuar të veshur. Dhelprat e kuqe që jetojnë në zonat bregdetare të Alaskës jugore dhe ishujt Aleutian janë një përjashtim, pasi ato kanë copëza jashtëzakonisht të trashë që rrallë tejkalojnë një të tretën e çmimit të kushërinjve të tyre veriorë të Alaskan.Shumica e peltrave evropiane kanë gëzof të trashë në krahasim me varietetet e Amerikës së Veriut. Përjashtimet e vetme janë peltrinët Nordikë dhe Lindja e Largët Ruse, por ato janë akoma inferiore ndaj peltrave të Amerikës së Veriut për sa i përket qetësisë.

Blegtoria dhe gjuetia e kafshëve shtëpiake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trupi i qengjit pranë një strehe dhelpra
Dhelpra në një kopsht Birmingham heton dhe një grumbull lepuri

Dhelprat e kuqe me raste mund të vrasin qengja. Zakonisht, qengjat e shënjestruar nga dhelprat kanë tendencë të jenë ekzemplarë të dobët fizikisht, por jo në mënyrë të pandryshueshme. Qingjat që u përkasin racave të vogla, siç është Blackface , janë më të prekshëm se racat më të mëdha siç është Merino . Binjakët mund të jenë më të prekshëm ndaj dhelprave sesa individët, pasi sytë nuk mund të mbrohen në mënyrë efektive të dy njëkohësisht. Kryqëzimi i deleve të vogla, malore me desh më të mëdhenj dhe ultësirë ​​mund të shkaktojë punë të vështirë dhe të zgjatur për ato, për shkak të peshës së pasardhësve që rezultojnë, duke i bërë kështu qengjat më të rrezikuar nga gjuetia e dhelprave. Qengjat e lindur nga xhelatët (nënat e reja) vriten më shpesh nga dhelprat sesa ato të nënave me përvojë, të cilët rrinë më pranë të vegjëlve të tyre.

Dhelprat e kuqe mund të vrasin lepujt shtëpiak dhe derrat e guines, nëse ato mbahen në arka të hapura ose lejohen të shkojnë lirshëm në kopshte. Ky problem zakonisht shmanget duke i strehuar ato në kasolle të forta. Dhelprat urbane ndeshen shpesh me mace dhe mund të ushqehen së bashku me ta. Në përballjet fizike, macet zakonisht kanë dorën e sipërme. Rastet e vërtetuara të dhelprave që vrasin mace zakonisht përfshijnë kotelet. Edhe pse shumica e dhelprave nuk preken nga macet, disa mund ta bëjnë këtë, dhe mund t'i trajtojnë ata më shumë si konkurrentë sesa ushqim.[30]:166–167

Zbutja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Djali i Z. dhe Zonja Jones, Heddwyn, ulur në tryezën e kuzhinës duke mbajtur këlyshin

Në gjendjen e tyre të pa modifikuar, dhelprat e kuqe janë përgjithësisht të papërshtatshme si kafshë shtëpiake.[66] Shumë komplete gjoja të braktisura janë adoptuar nga njerëz të mirë-kuptimit gjatë periudhës së pranverës, megjithëse nuk ka të ngjarë që femrat të braktisin të rinjtë e tyre. Jetimët aktualë janë të rrallë, dhe ato që janë adoptuar .[67] Këlyshët kërkojnë mbikëqyrje pothuajse të vazhdueshme; kur janë akoma me gji, ata kërkojnë qumësht në intervalet katër orëshe ditë dhe natë. Pasi të heqin dorë nga qumshti, ato mund të bëhen shkatërruese për objektet prej lëkure, mobiljet dhe kabllot elektrike. Megjithëse miqësore në përgjithësi me njerëzit kur dhelprat e reja, të kuqe të robëruara bëhen të frikësuar nga njerëzit, përveç mbajtësve të tyre, pasi të arrijnë moshën 10 javësh.  Ata ruajnë instinktin e fortë të fshehjes së homologut të tyre të egër dhe mund të përbëjnë një kërcënim për zogjtë shtëpiak, edhe kur ushqehen mirë.Edhe pse janë të dyshimtë për të huajt, ata mund të krijojnë lidhje me mace dhe qen, madje edhe ato të zbutura për gjuetinë e dhelprave. Dhelprat e zbutura dikur ishin përdorur për të tërhequr rosat afër zonave të gjuetisë.

Një tendosje e vërtetë dhelpra e kuqe e zbutur u prezantua nga gjenetisti rus Dmitry Belyayev i cili, gjatë një periudhe 40-vjeçare, lindën disa breza të dhelprave morf të argjëndë në fermat lesh, duke zgjedhur vetëm ata individë që treguan më së paku frikën e njerëzve. Përfundimisht, ekipi i Belyayev përzgjodhi vetëm ata që treguan reagimin më pozitiv ndaj njerëzve, duke rezultuar kështu në një popullsi të dhelprave , sjellja dhe pamja e të cilëve u ndryshua në mënyrë të konsiderueshme. Pas rreth dhjetë brezash të mbarështimit të kontrolluar, këto dhelpra nuk treguan më frikë nga njerëzit, dhe shpesh tundnin bishtin e tyre dhe lëpinin kujdestarët e tyre njerëzorë për të treguar dashuri. Këto ndryshime të sjelljes u shoqëruan me ndryshime fizike, të cilat përfshinin piebaldpallto, veshë të çuditshëm në këlyshë dhe bishta kaçurrela, të ngjashme me tiparet që dallojnë qentë shtëpiak nga ujqërit.[68]

Dhelprat urbane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpërndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelprat e kuqe kanë qenë jashtëzakonisht të suksesshme në kolonizimin e mjediseve të ndërtuara, veçanërisht periferitë me densitet më të ulët, edhe pse shumë janë parë edhe në zona të dendura urbane larg fshatit. Përgjatë shekullit XX, ata u vendosën në shumë qytete australiane, europiane, japoneze dhe të Amerikës së Veriut. Llojet kolonizuan fillimisht qytetet britanike gjatë viteve 1930, duke hyrë në Bristol dhe Londër gjatë viteve 1940, dhe më vonë u vendosën në Kembrixh dhe Norwich . Në Irlandë ato tani janë të zakonshme në Dublin . Në Australi, dhelprat e kuqe u regjistruan në Melburn që në vitet '30, ndërsa në Cyrih, Zvicër, ata vetëm filluan të shfaqen në vitet '80.[69] Dhelprat e kuqe urbane janë më të zakonshmet në periferitë e banimit që përbëhen nga banesa private, me densitet të ulët. Ato janë të rralla në zonat ku mbizotëron industria, tregtia ose shtëpitë me qira të këshillit.Në këto zona të fundit, shpërndarja është me një densitet mesatar më të ulët sepse ato mbështeten më pak në burimet njerëzore; sfera shtëpiake e këtyre dhelpave mesatarisht nga 80–90 hektarë (200–220 hektarë), ndërsa ato në zona më të banuara mesatarisht nga 25–40 hektarë (60–100 hektarë).[70]

Në vitin 2006 u vlerësua se kishte 10,000 dhelpra në Londër.[71] Dhelprat që banojnë në qytet mund të kenë potencial që të rriten vazhdimisht më të mëdha se homologët e tyre rurale, si rezultat i copëzave të bollshme dhe një mungesë relative e grabitqarëve. Në qytete dhelprat mund të pastrojnë ushqime nga koshat , edhe pse shumë nga dieta e tyre do të jenë të ngjashme me dhelprat rurale.

Sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelprat e kuqe urbane janë më aktive në muzg dhe agim, duke bërë pjesën më të madhe të gjuetisë dhe pastrimit të tyre në këto kohë. Ёshtë e pazakontë t’i vëreni ato gjatë ditës, por ato mund të kapen duke marrë diell në çatitë e shtëpive ose derdhjeve. Dhelprat shpesh i bëjnë shtëpitë e tyre në vende të fshehura dhe të pashqetësuar në zonat urbane, si dhe në skajet e një qyteti, duke vizituar natën për mirëmbajtje. Ndërsa dhelprat jetojnë me sukses në qytet (dhe dhelpra kanë tendencë të hanë çdo gjë që njerëzit hanë) disa banorë të qytetit lënë qëllimisht ushqim për kafshët, duke i gjetur ata të dashur. Duke bërë këtë rregullisht mund të tërheqë dhelpra në shtëpinë e dikujt; ata mund të mësohen me praninë njerëzore, duke u ngrohur me ofruesit e tyre duke lejuar veten të afrohen dhe në disa raste madje të luhen me, veçanërisht këlyshë të rinj.

Kontrolli i dhelprave urbane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhelprat urbane mund të shkaktojnë probleme për banorët e zonës. Dhelprat kanë qenë të njohura për të vjedhur pulat, prishin koshat e plehrave dhe dëmtojnë kopshtet. Shumica e ankesave për dhelprat urbane u janë bërë autoriteteve lokale ndodhin gjatë sezonit të mbarështimit në fund të janarit / fillim të shkurtit ose nga fundi i prillit deri në gusht, kur këlyshët e rinj po zhvillohen.Në Mbretërinë e Bashkuar, gjuetia e dhelprave në zonat urbane është e ndaluar, dhe qëllimi i tyre në një mjedis urban nuk është i përshtatshëm. Një alternative për gjuetinë e dhelprave urbane ka qenë bllokimi i tyre, i cili duket se është një metodë më e zbatueshme.[72] Sidoqoftë, vrasja e dhelprave ka pak efekt mbi popullsinë në një zonë urbane; ato që vriten janë zëvendësuar shumë shpejt, qoftë nga këlyshë të rinj gjatë sezonit të shumimit, ose nga dhelpra të tjera që lëvizin në territorin e atyre që u vranë. Një metodë më efektive e kontrollit të dhelprave është t’i largojë ata nga zonat specifike ku ata banojnë. Mund të përdoren ndalues ​​të tillë si creosote, vaj nafte ose amoniak. Pastrimi dhe bllokimi i hyrjes në vendet e den mund të dekurajojë kthimin e një dhelpre.

Marrëdhënia midis dhelprave urbane dhe rurale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në janar 2014 u raportua se "Flota", një dhelpër urbane relativisht e lagur e ndjekur si pjesë e një studimi më të gjerë nga Universiteti i Brighton në partneritet me Winterwatch të BBC-së , kishte udhëtuar papritur 195 milje në 21 ditë nga lagja e tij në Hove , në skaji perëndimor i Sussex-it Lindor , përtej fshatrave rurale deri në Rye , në skajin lindor të qarkut. Ai ishte ende duke vazhduar udhëtimin e tij kur jakë GPS ndaloi transmetimin, për shkak të dëmtimit të dyshuar të ujit. Së bashku me vendosjen e një rekordi për udhëtimin më të gjatë të ndërmarrë nga një dhelpër e gjurmuar në Mbretërinë e Bashkuar, udhëtimet e tij kanë nxjerrë në pah rrjedhshmërinë e lëvizjes midis popullsisë së dhelprave rurale dhe urbane.[73][74]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Hoffmann, M. & Sillero-Zubiri, C. (2016). "Vulpes vulpes". IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T23062A46190249. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Linnaeus, C. (1758). "Canis Vulpes". Caroli Linnæi Systema naturæ per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (në latinisht). Vëll. Tomus I (bot. decima, reformata). Holmiae: Laurentius Salvius. fq. 40.
 3. ^ "100 of the World's Worst Invasive Alien Species". Invasive Species Specialist Group. Arkivuar nga origjinali më 16 mars 2017. Marrë më 20 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Kurtén, Björn & Anderson, Elaine (15 tetor 1980). Pleistocene Mammals of North America (në anglisht). Columbia University Press. fq. 96, 174. ISBN 9780231037334.
 5. ^ a b c d e f g h i j k l m Heptner, V. G. (1998). Mammals of the Soviet Union (në anglisht). Leiden u.a.: Brill. fq. 115, 341–365, 453–502, 513–562. ISBN 978-1886106819. Marrë më 8 korrik 2016.
 6. ^ a b c Harris, Stephen & Yalden, Derek (2008). Mammals of the British Isles: Handbook (bot. 4th). Southampton: Mammal Society. fq. 408–422. ISBN 978-0906282656. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b Feldhamer, George; Thompson, Bruce & Chapman, Joseph (2003). Wild Mammals of North America: Biology, Management, and Conservation: Biology, Management and Economics (në anglisht) (bot. second). Johns Hopkins University Press. fq. 516–530. ISBN 9780801874161.
 8. ^ Fedriani, J. M.; Palomares, F. & Delibes, M. (1999). "Niche relations among three sympatric Mediterranean carnivores". Oecologia (në anglisht). 121 (1): 138–148. Bibcode:1999Oecol.121..138F. CiteSeerX 10.1.1.587.7215. doi:10.1007/s004420050915. JSTOR 4222449. PMID 28307883.
 9. ^ a b c Bachrach, Max (1953). Fur: A Practical Treatise (bot. third). New York: Prentice-Hall. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Fellows, Dave. "Animal Congregations, or What Do You Call a Group of.....?". Northern Prairie Wildlife Research Center. USGS. Arkivuar nga origjinali më 20 mars 2015. Marrë më 20 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Vulpine". dictionary.com (në anglisht). Marrë më 9 korrik 2016.
 12. ^ Lindblad-Toh, K.; Wade, C. M.; Mikkelsen, T. S.; etj. (2005). "Genome sequence, comparative analysis and haplotype structure of the domestic dog". Nature. 438 (7069): 803–819. Bibcode:2005Natur.438..803L. doi:10.1038/nature04338. PMID 16341006. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Kurtén, Björn (1968). Pleistocene Mammals of Europe. Weidenfeld & Nicolson. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ PaleoDatabase collection No. 35369 Arkivuar 27 shtator 2013 tek Wayback Machine, authorized by Alan Turner, Liverpool John Moores University. Entry by H. O'Regan, 8 December 2003
 15. ^ a b Spagnesi & De Marina Marinis 2002, p. 222
 16. ^ Statham, Mark J.; Murdoch, James; Janecka, Jan; Aubry, Keith B.; Edwards, Ceiridwen J.; Soulsbury, Carl D.; Berry, Oliver; Wang, Zhenghuan; etj. (2014). "Range-wide multilocus phylogeography of the red fox reveals ancient continental divergence, minimal genomic exchange and distinct demographic histories". Molecular Ecology. 23 (19): 4813–4830. doi:10.1111/mec.12898. PMID 25212210. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Aubry, Keith B.; Statham, Mark J.; Sacks, Benjamin N.; Perrines, John D. & Wisely, Samantha M. (2009). "Phylogeography of the North American red fox: Vicariance in Pleistocene forest refugia" (PDF). Molecular Ecology. 18 (12): 2668–2686. doi:10.1111/j.1365-294X.2009.04222.x. PMID 19457180. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 16 qershor 2012. Marrë më 13 prill 2012. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Mark J. Statham; Benjamin N. Sacks; Keith B. Aubry; John D. Perrine & Samantha M. Wisely (2012). "The origin of recently established red fox populations in the United States: translocations or natural range expansions?". Journal of Mammalogy. 93 (1): 58. doi:10.1644/11-MAMM-A-033.1. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Sacks, B. N.; Moore, M.; Statham, M. J. & Wittmer, H. U. (2011). "A restricted hybrid zone between native and introduced red fox Vulpes vulpes populations suggests reproductive barriers and competitive exclusion". Molecular Ecology. 20 (2): 326–341. doi:10.1111/j.1365-294x.2010.04943.x. PMID 21143330. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Volkmann, Logan A.; Statham, Mark J.; Mooers, Arne Ø. & Sacks, Benjamin N. (2015). "Genetic distinctiveness of red foxes in the Intermountain West as revealed through expanded mitochondrial sequencing". Journal of Mammalogy (në anglisht). 96 (2): 297–307. doi:10.1093/jmammal/gyv007.
 21. ^ Wozencraft, W.C. (2005). "Order Carnivora". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd). Johns Hopkins University Press. fq. 532–628. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Sacks, Benjamin N.; Statham, Mark J.; Perrine, John D.; Wisely, Samantha M. & Aubry, Keith B. (2010). "North American montane red foxes: Expansion, fragmentation, and the origin of the Sacramento Valley red fox" (PDF). Conservation Genetics. 11 (4): 1523–1539. doi:10.1007/s10592-010-0053-4. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Castello, Jose, 2018. Canids of the World. Princeton University Press: Princeton, NJ.
 24. ^ Dale, Thomas Francis (1906). The Fox (në anglisht). London, New York, Bombay: Longmans, Green, and Co. Marrë më 8 korrik 2016.
 25. ^ Teacher, Amber G. F.; Thomas, Jessica A. & Barnes, Ian (2011). "Modern and ancient red fox (Vulpes vulpes) in Europe show an unusual lack of geographical and temporal structuring, and differing responses within the carnivores to historical climatic change". BMC Evolutionary Biology. 11 (214): 214. doi:10.1186/1471-2148-11-214. PMC 3154186. PMID 21774815. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 26. ^ Kutschera, Verena E.; Lecomte, Nicolas; Janke, Axel; Selva, Nuria; Sokolov, Alexander A.; Haun, Timm; Steyer, Katharina; Nowak, Carsten & Hailer, Frank (2013). "A range-wide synthesis and timeline for phylogeographic events in the red fox (Vulpes vulpes)". BMC Evolutionary Biology. 13 (114): 114. doi:10.1186/1471-2148-13-114. PMC 3689046. PMID 23738594. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 27. ^ Allen, S. H. & Sargeant, A. B. (1993). "Dispersal Patterns of Red Foxes Relative to Population Density". Journal of Wildlife Management (në anglisht). 57 (3): 526–533. doi:10.2307/3809277. JSTOR 3809277.
 28. ^ Larivière, Serge & Pasitschniak-Arts, Maria (1996). Vulpes vulpes (PDF). American Society of Mammalogists. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 31 tetor 2005. Marrë më 9 korrik 2016. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Sillero-Zubiri, Hoffman & MacDonald 2004, p. 129
 30. ^ a b c d Macdonald, David (1987). Running with the Fox (në anglisht). Unwin Hyman, London. ASIN B00H1HVF8G.
 31. ^ Nowak, Ronald M. (1999). Walker's Mammals of the World. Vëll. 2. JHU Press. fq. 636. ISBN 978-0-8018-5789-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Klir, John J. & Heath, James E. (1 shtator 1992). "An Infrared Thermographic Study of Surface Temperature in Relation to External Thermal Stress in Three Species of Foxes: The Red Fox (Vulpes vulpes), Arctic Fox (Alopex lagopus), and Kit Fox (Vulpes macrotis)". Physiological Zoology. 65 (5): 1011–1021. doi:10.1086/physzool.65.5.30158555. ISSN 0031-935X. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura z132
 34. ^ Fawcett, John K.; Fawcett, Jeanne M. & Soulsbury, Carl D. (2012). "Seasonal and sex differences in urine marking rates of wild red foxes Vulpes vulpes". Journal of Ethology. 31 (1): 41–47. doi:10.1007/s10164-012-0348-7. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Macdonald, D. W. (1979). "Some observations and field experiments on the urine marking behaviour of the red fox, Vulpes vulpes L. Arkivuar 6 korrik 2021 tek Wayback Machine". Zeitschrift für Tierpsychologie. 51.1: 1–22.
 36. ^ Walters, Martin; Bang, Preben & Dahlstrøm, Preben (2001). Animal Tracks and Signs. Oxford: Oxford University Press. fq. 202–203. ISBN 978-0-19-850796-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ Henry, J. David (1977). "The use of urine marking in the scavenging behavior of the red fox (Vulpes vulpes)". Behaviour. 61 (1/2): 82–106. doi:10.1163/156853977X00496. JSTOR 4533812. PMID 869875. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ Andersen, K. F. & Vulpius, T. (1999). "Urinary volatile constituents of the lion, Panthera leo". Chemical Senses. 24 (2): 179–189. doi:10.1093/chemse/24.2.179. PMID 10321819. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ Elbroch, Lawrence Mark; Kresky, Michael Raymond & Evans, Jonah Wy (2012). Field Guide to Animal Tracks and Scat of California. University of California Press. fq. 189. ISBN 978-0-520-25378-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ Holland, Jennifer S. (korrik 2011). "40 winks?". National Geographic. 220 (1). {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ Wells, M. C. (1978). "Coyote senses in predation – environmental influences on their relative use". Behavioural Processes. 3: 149–158 doi:10.1016/0376-6357(78)90041-4
 42. ^ Wells, M. C. & Lehner, P. N. (1978). "Relative importance of distance senses in Coyote predatory behavior". Animal Behaviour. 26: 251–258 doi:10.1016/0003-3472(78)90025-8
 43. ^ Yong, Ed (11 janar 2011). "Foxes use the Earth's magnetic field as a targeting system - Not Exactly Rocket Science". Discover Magazine (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 13 dhjetor 2018. Marrë më 20 maj 2020.
 44. ^ Červený, Jaroslav; Begall, Sabine; Koubek, Petr; Nováková, Petra & Burda, Hynek (12 janar 2011). "Directional preference may enhance hunting accuracy in foraging foxes". Biology Letters. 7 (3): 355–357. doi:10.1098/rsbl.2010.1145. PMC 3097881. PMID 21227977. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Mech, L. David & Boitani, Luigi (2003). Wolves: Behaviour, Ecology and Conservation. University of Chicago Press. fq. 269. ISBN 978-0-226-51696-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Sargeant, Alan B & Allen, Stephen H. (1989). "Observed interactions between coyotes and red foxes". Journal of Mammalogy. 70 (3): 631–633. doi:10.2307/1381437. JSTOR 1381437. Arkivuar nga origjinali më 14 nëntor 2007. Marrë më 20 maj 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Scheinin, Shani; Yom-Tov, Yoram; Motro, Uzi & Geffen, Eli (2006). "Behavioural responses of red foxes to an increase in the presence of golden jackals: A field experiment" (PDF). Animal Behaviour. 71 (3): 577–584. doi:10.1016/j.anbehav.2005.05.022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ a b Sillero-Zubiri, Hoffman & MacDonald 2004, p. 134
 49. ^ Watson, Jeff (2010). The Golden Eagle (bot. 2nd). A&C Black. fq. 92. ISBN 978-1-4081-1420-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 50. ^ "Impacts of Feral Animals". Game Council of New South Wales. Arkivuar nga origjinali më 18 prill 2012. Marrë më 20 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ Bostanci, A. (2005). "Wildlife Biology: A Devil of a Disease". Science. 307 (5712): 1035. doi:10.1126/science.307.5712.1035. PMID 15718445. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ Short, J. (1998). "The extinction of rat-kangaroos (Marsupialia: Potoroidae) in New South Wales, Australia". Biological Conservation (në anglisht). 86 (3): 365–377. doi:10.1016/S0006-3207(98)00026-3.
 53. ^ Threat Abatement Plan for Predation by the Red Fox (Vulpes vulpes) (PDF) (Reportazh). NSW National Parks and Wildlife Service. 2001. ISBN 0731364244. {{cite report}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ Millen, Tracey (tetor–nëntor 2006). "Call for more dingoes to restore native species" (PDF). ECOS. 133. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (Refers to the book Australia's Mammal Extinctions: A 50,000 Year History. Christopher N. Johnson. ISBN 978-0-521-68660-0.)
 55. ^ "Latest Physical Evidence of Foxes in Tasmania". Department of Primary Industries and Water, Tasmania website. 18 korrik 2013. Arkivuar nga origjinali më 21 shtator 2013. Marrë më 20 shtator 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 56. ^ Smith, H. J. (1978). "Parasites of red foxes in New Brunswick and Nova Scotia". Journal of Wildlife Diseases. 14 (3): 366–370. doi:10.7589/0090-3558-14.3.366. PMID 691132. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 57. ^ greqishtja e lashtë: Τευμησ(σ)ία ἀλώπηξ (Teumēs(s)íā alôpēx),gen.: Τευμησίας ἀλώπεκος, also known as ἀλώπηξ τῆς Τευμησσοῦ "fox of Teumessos"; Teumessos was an ancient city in Boeotia.
 58. ^ Wallen, Martin (2006). Fox. Reaktion Books. fq. 40. ISBN 978-1-86189-297-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ Monaghan, Patricia (2004). The Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore. Infobase Publishing. fq. 199–200. ISBN 978-0-8160-4524-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ Goff, Janet (1997). "Foxes in Japanese culture: Beautiful or beastly?" (PDF). Japan Quarterly. 44 (2). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 21 shtator 2013. Marrë më 28 korrik 2012. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Bright, Michael (2006). Beasts of the Field: The Revealing Natural History of Animals in the Bible. London: Robson Books. fq. 120–127. ISBN 978-1-86105-831-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 62. ^ Bastian, Dawn Elaine & Mitchell, Judy K. (2004). Handbook of Native American Mythology. ABC-CLIO. fq. 99–100. ISBN 978-1-85109-533-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ Potts, Allen (1912). Fox Hunting in America. Washington: The Carnahan Press. fq. 7, 38. Marrë më 9 korrik 2016. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 64. ^ Dexter, Margaret (8 dhjetor 2009). Trapping Harvest Statistics (PDF). Minnesota Department of Natural Resources. fq. 282 (Table 5). {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 65. ^ "NAFA February 2013 Fur Auction Results". Trapping Today (në anglisht). 22 shkurt 2013. Marrë më 9 korrik 2013.
 66. ^ Jones, Lucy (7 maj 2016). "Why we love keeping foxes at home - despite the smell". Telegraph.co.uk (në anglisht). Marrë më 10 shtator 2016.
 67. ^ Karim, Fariha (8 shtator 2016). "Why having Mr Fox to stay is not such a fantastic idea after all". The Times (në anglisht). Marrë më 10 shtator 2016.
 68. ^ Trut, Lyudmila N. (1999). "Early canid domestication: The farm-fox experiment" (PDF). American Scientist. 87 (2): 160–169. doi:10.1511/1999.20.813. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 15 shkurt 2010. Marrë më 20 maj 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 69. ^ "Urban foxes: Overview" (në anglisht). The fox website. Arkivuar nga origjinali më 16 shtator 2013. Marrë më 20 shtator 2013.
 70. ^ Harris, Stephen (1986). Urban Foxes (në anglisht). London: Whittet Books Ltd. ISBN 978-0905483474.
 71. ^ "10,000 Foxes Roam London". National Geographic. 28 tetor 2010. Marrë më 20 shtator 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 72. ^ "Fieldsports Britain: How to call in great big bucks". Fieldsports Channel. 24 tetor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 73. ^ "BBC Two - Winterwatch, Urban Fox Diary: Part 2". BBC. 23 janar 2014. Marrë më 10 shtator 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 74. ^ "Fleet the Sussex fox breaks British walking record". BBC (në anglisht). 22 janar 2014. Marrë më 10 shtator 2016.