Vulpes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vulpes
Vargu kohor: Serevejan – Tani
Dhelprat e vërteta: dhelpra e kuqe, dhelpra e Rupellit, dhelpra korsake, dhelpra e Bengalit, dhelpra artike, dhelpra e Blanfordit, dhelpra e Kepit, dhe dhelpra fenek
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Gjinia:
Vulpes
Lloji i species
Vulpes vulpes[1]
(Linnaeus, 1758)
Speciet

Vulpes është një gjini e kanidëve. Anëtarët e kësaj gjinie janë përmendur në mënyrë koloike si dhelpra e vërteta, që do të thotë se ato formojnë një kadë të duhur. Fjala " dhelpër " është emrai i zakonshëm i specieve. Dhelprat e vërteta dallohen nga anëtarët e gjinisë Canis , të tilla si qentë , ujqërit , kojotat dhe çakejnt , për nga madhësia e tyre më e vogël (5-11 kg) dhe kafkë më e ngushtë. [2] Ata kanë shenja të zeza, trekëndore midis syve dhe hundës, dhe maja e bishtit të tyre shpesh është një ngjyrë e ndryshme nga pjesa tjetër e trupit të tyre. Jetëgjatësia tipike për këtë gjini është midis dy dhe katër vjet, por mund të arrijë deri në një dekadë.[2]

Speciet ekzante[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brenda Vulpes , përshkruhen 12 specie ekzistuese të veçanta dhe të dallueshme dhe katër specie fosile:

Fotoja Emro shkencor Emri i zakonshëm Gama Harta
V. lagopus Dhelpra artike Dhelprat arktike banojnë në të gjithë Arktikun ( Rusi , Svalbard , Island , pjesë të Skandinavisë , Finlandës , Groenland , Kanadaja Veriore dhe Alaska ). [3] This fox is Iceland's only native land mammal.[4] Kjo dhelpër është gjitari i vetëm i tokës amtare e Islandës. Ai mbërriti atje gjatë e epokës së fundit të akullit , kur detet ishin ngrirë aq sa të mund të ecnin mbi to. Dhelpra Arktike është më e lidhur ngushtë me dhelprat kotele ( V. macrotis ) dhe të shpejtë ( V. velox ).
V. bengalensis Dhelpra e Bengalit Dhelprat e Bengalit janë endemike për India dhe jetojnë në të gjithë nënkontinentin , dhe nuk janë vendosur në listën e specieve të rrezikuara, por janë kërcënuar nga mungesa e habitatit për shkak të zgjerimit njerëzor. [5]
V. cana Dhelpra e Blanfordit Dhelpra e Blanfordit banon në pjesë të Lindjes së Mesme, përfshirë Iranin dhe Izraelin, si dhe Afganistanin , Egjiptin , Turkistanin , Iranin, Pakistanin dhe Izraelin. Kjo specie preferon ambiente gjysëm të thata.
V. chama Dhelpra e Kepit Dhelpra e Kepit gjendet vetëm në jug të Afrikës, përfshirë Zimbabve , Botsvana dhe Afrikën e Jugut . Ata lulëzojnë në ambiente gjysëm të thata dhe të thata me kullota të pasura .
V. corsac Dhelpra korsake Dhelprat korsake jetojnë në Azinë qendrore. Ashtu si V. chama dhe V. cana , ata jetojnë më së miri në shkretëtira gjysmë të thata. Kjo dhelpër është brenda rradhës holarctike të dhelprave. Kjo kadë përmban gjithashtu dhelprën arktike, dhelprën e shpejtë dhe dhelprën e kuqe. Paraardhësi i tyre i mundshëm është V. praecorsac , që do të thotë se ata mund të kenë pasur një shpërndarje shumë më të gjerë në të kaluarën (Evropë dhe Krime ). [6]
V. zerda Dhelpra fenek Dhelpra fenek jeton në seksionet më veriore të Afrikës. Ajo nuk ishte më parë brenda Vulpes , por provat gjenetike tregojnë lidhjen e saj të ngushtë me dhelprën e Blanfordit, duke e bërë atë një dhelpër të vërtetë. [7]
V. macrotis Dhelpra kotele Dhelprat kotele janë një specie që banon në zonë të thatë në Amerikën e Veriut. Ato gjenden në Oregon , Kolorado , Nevada , Utah , Kaliforni , New Mexico dhe Teksas . Ata gjithashtu kanë një popullsi në Meksikë .
V. pallida Dhelpra e zbehtë Dhelpra e zbehtë jeton në Afrikën e mesme të sipërme dhe është një specie që banon në zonë të thatë. .[8]
V. rueppellii Dhelpra e Rupellit Dhelprat e Rupellit janë specifike për Afrikën veriore dhe pjesët e Lindjes së Mesme. .[9]
V. vulpes Dhelpra e kuqe Dhelpra e kuqe është specia më e bollshme dhe më e përhapur e Vulpes . Ata aktualisht jetojnë në pjesën më të madhe të Hemisferës Veriore. Ata gjithashtu janë të pranishëm në Australi , megjithëse u sollën atje nga njerëz për ta gjuajtur në vitet '30 dhe konsiderohen një specie pushtuese . Paraardhësi i kësaj specie (ose V. alopecoides e lidhur me V. chikushanensi ) e ka origjinën në Pleistocenin e Hershëm dhe ato janë më të lidhura me dhelprën e Rupellit ( V. rueppellii ). [10]
V. velox Dhelpra e shpejtë Dhelpra e shpejtë gjendet në kullotat perëndimore të Amerikës së Veriut, konkretisht Montana , Wyoming, New Mexico, Kolorado, Kansas, Oklahoma, dhe Teksas, si dhe në disa seksione të Kanadasë. Kjo specie është më e lidhur ngushtë me dhelpërn, por jeton në një seksion tjetër të Amerikës së Veriut. Të dy mund të gërshetohen . .[11]
V. ferrilata Dhelpra e rërës tibetiane Dhelpra e rërës tibetiane, siç sugjeron edhe emri, është endemike për rrafshnaltën e Tibetit dhe Ladakh në Nepal , Kinë , Sikkim dhe Bhutan . Kjo specie jeton në lartësi deri në 5300 m dhe gjysmërasts. [12]

Dhelpra arktike nganjëherë përfshihet në këtë gjini si Vulpes lagopus bazuar në listën përfundimtare të taksonomisë së gjitarëve, si dhe provat gjenetike . [1][13]

Dhelpra e kuqe, dhelpra e Rupellit,[14] dhe dhelpra e rërës tibetiane [15] posedojnë bishta me maja të bardha. Bishti i dhelprës arktik ka të njëjtën ngjyrë si pjesa tjetër e bishtit (e bardhë ose blu-gri) Dhelpra e Blanfordit zakonisht posedon një bisht të zi, por një numër i vogël ekzemplarësh (2% në Izrael, 24 % në Emiratet e Bashkuara Arabe) posedojnë një bisht të bardhë. Dhelprat e tjera në këtë grup (bengaleze, e Kepit, korsake, feneka, kotele, e zbehtë dhe e shpejtë) të gjitha posedojnë bishta me majë të zezë ose me majë të errët.[16]

Speciet fosile[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 •       † Vulpes hassani
 •       † Vulpes praeglacialis - Kormos (gjetur në Shpellën Petralona , Greqi )
 •       † Fox qiuzhudingi (2014)
 •       † Vulpes riffautae - Mioceni i vonë
 •       † Fox skinneri
 •       † Vulpes stenognathus

Historia e vjetër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Speciet fosile të vjetra të njohur brenda Vulpes është V. riffautae , që daton në fund të Miocenit të Çadit , i cili është në kuadër të Nogjenit .Depozitat ku këto fosile janë gjetur janë rreth 7 milion vjet të vjetra, e cila mund të bërë ata kanidët më të vjetër në Botën e Vjetër. Ata vlerësohet të kenë peshuar midis 1.5 dhe 3.5 lb. V. skinneri , nga faqja fosile e Malapa nga Afrika e Jugut , është më e re se V. riffautae me afro 5 milion vjet, dhe shfaqet në Pleistocenin e hershëm.[17]

Janë të njohura edhe dy fosile të tjera, më pak të dokumentuara: V. praeglacialis dhe V. hassani . V. praeglacialis u zbulua në Shpellën Petralona në Chalkidiki , Greqi. Mosha e depozitave ( Pleistoceni i hershëm ) e bën atë shfaqjen më të hershme të VulpesEvropë. V. hassani është gjetur në një depozitë Miocene-Pliocene në Afrikën Veriperëndimore.[18]

Në Pleistocen, Vulpes kishte një shpërndarje mjaft të gjerë, me tetë specie që gjenden në Amerikën e Veriut. Nga këto tetë, gjashtë janë fosile, dhe tre specie mbeten ende në Amerikën e Veriut ( V. velox , V. macrotis , dhe V. vulpes ). Tre të tjerët u zhvendosën në seksione të Afrikës me kalimin e kohës. V. stenognathus është i zhdukur, por ka një grup-motër, duke përfshirë V. chama , V. rueppellii , V. velox dhe V. vulpes , e cila përshtatet me të gjitha këto specie që evoluan së bashku në Amerikën e Veriut. [19]

Anatomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vulpes ka një strukturë kockore shumë të ngjashme me të afërmit e saj kanid, por ka disa modifikime. Megjithëse gjymtyrët e kanidëve janë krijuar posaçërisht për të vrapuar shpejt në tokë për të kapur pre, speciet Vulpes shmangin vrapin , duke përjashtuar ndjekjen, dhe janë bërë më të specializuara për kërcime dhe trullosje të gjahut.

Përshtatjet për kërcime, kapje dhe ngjitje përfshijnë zgjatjen e gjymtyrëve të pasme në lidhje me gjymtyrët e përparme, si dhe hollimin e përgjithshëm të të dy gjymtyrëve të pasme dhe të përparme. Muskujt gjithashtu theksohen përgjatë boshtit të gjymtyrëve.

Dieta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo gjini është e kudogjendur dhe e prirur për gjithckangrënie. Ushqimet e zgjedhura për Vulpes përbëhen nga jovertebrorët , një larmi vertebrorësh të vegjël , barishte dhe disa fruta . Ngrënia e ushqimit në ditë është rreth 1 kg. Dhelprat e vërteta shfaqin sjellje të mbajtjes ose ruajtjes së ushqimit për ditë të vështira.[20]

Habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këto dhelpra mund të banojnë në një numër vendbanimesh, duke përfshirë zonat alpine , pyje , shkretëtirë , bregdetare , ferma dhe zona urbane , por lulëzojnë në mjedise të pasura me ushqime dhe strehimore. Ato mund të gjenden në një numër të madh në rajonet periferike / rezidenciale. Në pjesën më të madhe, kjo bashkëjetesë është e pranueshme si për dhelprën ashtu edhe për njeriun, por ndonjëherë mund të rezultojë në zhdukje të kafshëve shtëpiake (maceve).[21]

Grabitqarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Predatorët janë të shumtë, duke përfshirë njerëzit , ujqërit, kojotat, kougarët , arinjt , dhe zogj të mëdhenj pre, të tillë si shqiponjat .

Sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Payrimi i përgjithshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse kjo ndryshon në intensitet nga speciet në specie, dhelpra vepron brenda një shoqërie hierarkike , ku dominimi vendoset në fillim të jetës. Komplet mbizotëruese marrin më shumë ushqime dhe më pas janë më të mëdha. Nëse ndodh një mosmarrëveshje në hierarki, mbizotërimi përcaktohet duke luftuar. Humbësi mund t'i nënshtrohet refuzimit nga grupi i tij shoqëror, si dhe dëmtime serioze. Këto grupe sociale zakonisht përbëhen nga tre ose katër të rritur dhe nuk janë dokumentuar të tejkalojnë 10 të rritur.[22] Llojet e Vulpes janë zakonisht kafshë natë, por herë pas here gjuajnë dhe gjatë ditës gjatë dimrit.

Riprodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Meshkujt dhe femrat janë shumë të ngjashëm në pamje, megjithëse meshkujt kanë koka më të mëdha. Miftëzimi ndodh në fund të dimrit. Ky proces i çiftëzimit fillon kur femra lëshon një aromë çiftëzimi. Shtatzania zgjat 7-8 javë, duke e shfaqur shfaqjen tipike të lindjes në Mars, dhe mesatarisht, kutitë fillojnë të shfaqen në fund të prillit. Prindërit punojnë si njësi në edukimin e pasardhësve të tyre.[22]

Pas lindjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të lindur janë të shurdhër dhe të verbër, këlyshët kërkojnë qumështin e nënës së tyre dhe mbikëqyrje të plotë për katër deri në pesë javët e para jashtë mitrës, por fillojnë të ecin pas muajit të parë. Pasi të jenë rritur plotësisht, këlyshët kërkojnë insekte të ndryshme. Prindërit e plotësojnë këtë dietë me një larmi gjitarësh dhe zogjsh. Gjatë mesit të korrikut, këlyshët janë në gjendje të gjuajnë vetë dhe së shpejti largohen nga prindërit e tyre. [22]

Zbutja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse të rralla, zbutja është dokumentuar. Rasti më i dukshëm i dokumentuar është zbutja e dhelprës së kuqe në Novosibirsk , Rusi , në Institutin Siberian të Citologjisë dhe Gjenetikës.[23] Në këtë studim, gjeneratat e dhelprave të argjendit u ndanë në ato me tipare miqësore dhe ato me tipare armiqësore. Pas 50 vjetësh, dhelprat miqësore zhvilluan tipare të domosdoshme «si qen», siç janë  zgjimi i bishtit, gëzimi i prekjes njerëzore dhe lehja.[24] After 50 years, the friendly foxes developed “dog-like” domesticated traits such as spots, tail wagging, enjoyment of human touch, and barking.[25]

Gjuetia e dhelprave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuetia e dhelprave u fillua në Mbretërinë e Bashkuar në shekullin e 16-të që përfshin gjurmimin, ndjekjen dhe vrasjen e një dhelpre me ndihmën e qenve dhe kuajve. Që atëherë është përhapur në Evropë, Shtetet e Bashkuara dhe Australi.[26]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Wozencraft, W.C. (2005). "Order Carnivora". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd). Johns Hopkins University Press. fq. 532–628. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b Macdonald, David (1984). The Encyclopedia of Mammals. New York: Fun Facts on File. P. 31. ISBN 0-87196-871-1
 3. ^ "Basic Facts About Arctic Foxes". 19 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Wildlife". Iceland Worldwide. iww.is. 2000. Arkivuar nga origjinali më 14 prill 2010. Marrë më 20 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Vanak, A.T. (2005). "Distribution and status of the Indian fox Vulpes bengalensis in southern India".Canid News 8 (1).
 6. ^ Zrzavý, J.; Řicánková, R. (1999). "Phylogeny of Recent Canidae (Mammalia, Carnivora): relative reliability and utility of morphological and molecular datasets". Zoologica Scripta. 33 (4): 311–333. doi:10.1111/j.0300-3256.2004.00152.x. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Linblad-Th, K.; Wade, CM; Mikkelsen, TS; Karlsson, EK; Jaffe, DB; Kamal, M; Clamp, M; Chang, JL; etj. (2005). "Genome sequence, comparative analysis and haplotype structure of the domestic dog". Nature. 438 (7069): 803–819. doi:10.1038/nature04338. PMID 16341006. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ “Vulpes pallida” "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 28 tetor 2011. Marrë më 20 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja). Canid Specialist Group
 9. ^ Wozencraft, W. C. (2005). "Order Carnivora". In Wilson, D. E.; Reeder, D. M. Mammal Species of the World (3rd ed.). Johns Hopkins University Press.
 10. ^ Kurtén 1980, pp. 96, 174
 11. ^ Dragoo, J. W., Choate, J. R., Yates, T. L., & O'Farrell, T. P. (1990). "Evolutionary and taxonomic relationships among North American arid-land foxes". Journal of Mammalogy (American Society of Mammalogists) 71 (3): 318–332. doi:10.2307/1381942. Stampa:JSTOR
 12. ^ Schaller, G.B., Ginsberg, J.R. & Harris, R. (2008). Vulpes ferrilata. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Retrieved 22 March 2009.
 13. ^ Bininda-Emonds, ORP; JL Gittleman; A Purvis (1999). "Building large trees by combining phylogenetic information: a complete phylogeny of the extant Carnivora (Mammalia)" (PDF). Biol. Rev. 74 (2): 143–175. CiteSeerX 10.1.1.328.7194. doi:10.1017/S0006323199005307. PMID 10396181. Marrë më 2008-07-30. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur][lidhje e vdekur]
 14. ^ Sillero-Zubiri, Claudio; Hoffman, Michael; and MacDonald David W. Canids: Foxes, Wolves, Jackals, and Dogs: Status Survey and Conservation Action Plan. Gland, Switzerland and Cambridge, UK: IUCN; 2004. p213
 15. ^ Sillero-Zubiri, Claudio; Hoffman, Michael; and MacDonald David W. Canids: Foxes, Wolves, Jackals, and Dogs: Status Survey and Conservation Action Plan. Gland, Switzerland and Cambridge, UK: IUCN; 2004. p161
 16. ^ Sillero-Zubiri, Claudio; Hoffman, Michael; and MacDonald David W. Canids: Foxes, Wolves, Jackals, and Dogs: Status Survey and Conservation Action Plan. Gland, Switzerland and Cambridge, UK: IUCN; 2004.pp202,231,205,211,155,122,117
 17. ^ Likius, S.; MacKaye, A.; Vignaud, H.; Brunet, P. (2007). "The oldest African fox (Vulpes riffautae n. sp., Canidae, Carnivora) recovered in late Miocene deposits of the Djurab desert, Chad". Naturwissenschaften. 94 (7): 575–580. doi:10.1007/s00114-007-0230-6. PMID 17361401. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ De, Bonis; etj. (2007). "The oldest African fox (Vulpes riffautae n. sp., Canidae, Carnivora) recovered in late Miocene deposits of the Djurab desert, Chad". Naturwissenschaften. 94 (7): 575–580. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ D. E. Savage. 1941. American Midland Naturalist 25
 20. ^ Fedriani, J.M.; T. K. Fuller, R. M. Sauvajot, E. C. York (2000-07-05). "Competition and intraguild predation amount three sympatric carnivores" Oecologia 125 (2) 258-270. doi:10.1007/s004420000448.
 21. ^ "History and biology". Feral Scan/Fox Scan. http://www.feralscan.org.au/foxscan/pagecontent.aspx?page=fox_historyandbiology. Retrieved 2014-04-01.
 22. ^ a b c Harris, Steven (2010). "Understand fox behavior". https://www.discoverwildlife.com/animal-facts/mammals/understand-fox-behaviour/. Retrieved 2014-03-23.
 23. ^ Trut, Lyudmila (1999). "Early Canid Domestication: The Farm-Fox Experiment". American Scientist. 87 (2): 160. doi:10.1511/1999.2.160. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Kukekova, Anna V.; Trut, L. N.; Chase, K.; Shepeleva, D. V.; Vladimirova, A. V.; Kharlamova, A. V.; Oskina, I. N.; Stepika, A.; Klebanov, S.; Erb, H. N.; Acland, G. M. (2008-03-01). "Measurement of Segregating Behaviors in Experimental Silver Fox Pedigrees". Behavior Genetics (në anglisht). 38 (2): 185–194. doi:10.1007/s10519-007-9180-1. ISSN 1573-3297. PMC 2374754. PMID 18030612.
 25. ^ Lord, Kathryn A.; Larson, Greger; Coppinger, Raymond P.; Karlsson, Elinor K. (2020-02-01). "The History of Farm Foxes Undermines the Animal Domestication Syndrome". Trends in Ecology & Evolution (në anglisht). 35 (2): 125–136. doi:10.1016/j.tree.2019.10.011. ISSN 0169-5347. PMID 31810775.
 26. ^ "Fox hunting worldwide". BBC News. 1999-09-16. Retrieved 2014-03-29