Jump to content

Romanca (dashuri)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pikturë vaji e vitit 1870 nga Ford Madox Brown e Romeo dhe Zhulietës, e konsideruar si çifti romantik arketip, që përshkruan skenën ikonike të ballkonit të shfaqjes.

Dashuria romantike ose romantika është një ndjenjë dashurie për, ose një tërheqje e fortë ndaj një personi tjetër,[1] dhe sjelljet e miqësisë të ndërmarra nga një individ për të shprehur ato ndjenja të përgjithshme dhe emocione rezultuese.

Wiley Blackwell Encyclopedia of Family Studies thotë se "Dashuria romantike, e bazuar në modelin e tërheqjes reciproke dhe në një lidhje midis dy njerëzve që i lidh ata si çift, krijon kushtet për të përmbysur modelin e familjes dhe martesës që ajo lind".[2] Kjo tregon se dashuria romantike mund të jetë themeli i tërheqjes mes dy njerëzve. Ky term u përdor kryesisht nga "vendet perëndimore pasi u socializuan në vitet 1800, dashuria është parakushti i nevojshëm për fillimin e një marrëdhënieje intime dhe përfaqëson themelin mbi të cilin mund të ndërtohen hapat e ardhshëm në një familje".

Përndryshe, Collins Dictionary e përshkruan dashurinë romantike si "një intensitet dhe idealizim i një marrëdhënieje dashurie, në të cilën tjetri është i mbushur me virtyt të jashtëzakonshëm, bukuri etj., në mënyrë që marrëdhënia të tejkalojë të gjitha konsideratat e tjera, përfshirë ato materiale".[3]

Megjithëse emocionet dhe ndjesitë e dashurisë romantike janë të lidhura gjerësisht me tërheqjen seksuale, ato mund të ekzistojnë edhe pa tërheqje seksuale. Në raste të caktuara, romanca mund të interpretohet edhe si një miqësi normale. Historikisht, termi romancë e ka origjinën me idealin mesjetar të kalorësisë, siç përcaktohet në literaturën e romancës kalorësiake.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Romanca

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Gottschall, Jonathan (2008). "Romantic Love: A Literary Universal?". Literature, Science, and a New Humanities. New York: Palgrave Macmillan US. fq. 157–170. doi:10.1057/9780230615595_8. ISBN 978-0-230-60903-7. to experience a strong desire for union with someone who is deemed entirely unique. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ The Wiley Blackwell encyclopedia of family studies. Shehan, Constance L. Chichester, West Sussex, UK. 2016. ISBN 978-1-119-08562-1. OCLC 936191649. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Është përdorur gabimisht parametri i të tjerëve (lidhja)
  3. ^ de Jong, Michelle; Collins, Anthony (2017). "Love and looks: A discourse of romantic love and consumer culture". Acta Academica. 49 (1). doi:10.18820/24150479/aa49i1.5. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)