Jump to content

Ronald Crossland

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ronald Arthur Crossland (31 gusht 1920 - 29 janar 2006) ishte një studiues klasik dhe profesor anglez i greqishtes në Universitetin Sheffield nga 1958 deri në 1982. Ai ishte një ekspert kryesor i filologjisë dhe gjuhësisë hitite.[1]

Ronald Arthur Crossland lindi në Nottingham, Angli më 31 gusht 1920. Babai i tij ishte drejtor i Nottinghamit. I diplomuar në shkollën e mesme Nottingham, Crossland shkoi si Dijetar i Madh në Klasikë në King's College, Kembrixh në 1939. Në 1941 Crossland iu bashkua Ushtrisë Britanike ku ishte në shërbim aktiv deri në fund të Luftës së Dytë Botërore, duke u ngritur në gradën e togerit në Artilerinë Mbretërore . Ai u plagos rëndë gjatë zbarkimeve në Betejën e Anzios.[1]

Në vitin 1946, Crossland fitoi një " Double First " në Classics në King's College, Cambridge. Ai u bë Henry Fellow në Berkeley College, Yale University në 1946. Duke fituar një MA, Crossland ishte instruktor në Klasikë në Universitetin Yale nga 1947 deri në 1948.[1]

Për shkak të kërkimit të tij mbi filologjinë dhe gjuhësinë hitite, Crossland ishte nga viti 1948 deri në 1951 një student i lartë në Komitetin e Thesarit për Studentët në Gjuhët dhe Kulturat e Huaja. Nga viti 1950 deri në 1951, Crossland ishte Lektor Nderi në Historinë e Lashtë në Universitetin e Birminghamit . Nga viti 1951 deri në 1958, ai ishte lektor i Historisë së Lashtë në King's College, Durham . Nga viti 1952 deri në vitin 1956 ai ishte njëkohësisht anëtar i Harris-it në King's College, Kembrixh. Gjatë kësaj kohe, Crossland mbajti takime për vizita në universitetet e Birmingham, Texas, Michigan dhe Auckland, dhe në Akademinë Gjermane të Shkencave në Berlin.[1]

Nga viti 1958 deri në 1982, Crossland ishte profesor i greqishtes në Universitetin e Sheffield . Emërimi i tij në Universitetin e Sheffield u rekomandua fuqishëm nga T.B.L. Webster, i cili ishte i etur për të siguruar që një helenist i ri i talentuar do të plotësonte pozicionin e të ndjerit Jonathan Tate . Ai ishte dekan i Fakultetit të Arteve nga viti 1973 deri në vitin 1975.[1]

Crossland ishte i njohur si ekspert i filologjisë dhe gjuhësisë hitite, dhe për përpjekjet e tij për të inkurajuar kërkime ndërdisiplinore mbi historinë e epokës së bronzitLindjen e Afërt . Crossland doli në pension nga Universiteti Sheffield si Profesor Emeritus në 1982. Ai vdiq në Kembrixh, Angli më 29 janar 2006.[1]

  • Bronze Age migrations in the Aegean, 1970
  1. ^ a b c d e f Mosley, Derek (2 maj 2006). "Professor Ronald Crossland". The Independent (në anglisht).